Jari Aarniolla on vielä murhaepäily edessään

rac

Julkaistu:

Volkan Ünsalin palkkamurhaan liittyvä rikostutkinta siirtyy syyteharkintaan aikaisintaan loppukesästä.
Helsingin hovioikeudessa yhteensä 13 vuoden vankeuteen tuomitulla Jari Aarniolla on vielä henkirikosasia edessään. Häntä epäillään murhasta tutkinnassa, joka liittyy Helsingin Vuosaaressa vuonna 2003 tehtyyn henkirikokseen.

Murhajutun tutkinnanjohtajat Jukka Haavisto ja Markus Laine kertovat, että juttu on tällä hetkellä lisätutkinnassa. Varsinainen esitutkinta valmistui huhtikuussa, mutta loppulausuntokierroksella nousi esiin jonkin verran lisätutkinnan tarvetta.

– Syyteharkintaan juttu etenee aikaisintaan loppukesästä, Laine kertoo.

Vuosaaren palkkamurhan uhri oli 26-vuotias ruotsalais-turkkilainen Volkan Ünsal. Arlandan raharyöstön saalisrahoja anastaneen ja poliisin todistajaksi ryhtyneen Ünsalin murha tilattiin Ruotsista ja toteutettiin Suomessa.

Neljä miestä tuomittiin jutusta elinkautiseen: murhan tilannut Leopoldo Gonzalez Carmona ja sen toteuttaneet Janne Raninen, Raimo Andersson ja Ilkka Leinonen.

Aarnio-tutkinnan myötä vuonna 2015 heräsi epäily, että tapaukseen liittyisi muutakin. Nyt poliisi epäilee, että entinen United Brotherhood -pomo ja Aarnion rikoskumppani Keijo Vilhunen olisi ollut mukana murhajuonessa.

Myös Aarniota epäillään murhasta. Hänen epäillään tienneen murhasuunnitelmasta, sen kohteesta ja tekijöistä, mutta laiminlyöneen velvollisuutensa estää ja paljastaa henkirikos.

Aarnio ja Vilhunen ovat kiistäneet murhaepäilyn. Kesällä 2018 Helsingin käräjäoikeus hylkäsi poliisin vaatimuksen Vilhusen vangitsemisesta. Vapautuspäätöksen jälkeen Aarnion vangitsemista ei edes haettu.

Kahta Aarnion entistä alaista epäillään lisäksi virkavelvollisuuden rikkomisesta. Heidän epäillään saaneen tietää esimiehensä laiminlyönneistä, mutta he eivät saattaneet niitä syyttäjän arvioitavaksi.

Hovioikeus määräsi torstaina tynnyrihuumejutun tuomiossaan Aarnion heti vangittavaksi. Torstaina kello 17:ään mennessä Aarnio ei ollut vielä ilmoittautunut vankilaan.

Hän on istunut vankeudessa jo niin pitkään, että nyt vankilaan mennessään hän todennäköisesti pääsisi ehdonalaiseen vapauteen jo kolmen vuoden kuluttua eli vuonna 2022. Aarnio on nykyään 61-vuotias.

Mahdollinen murhatuomio muuttaisi tilannetta olennaisesti, sillä ainoa mahdollinen rangaistus sillä nimikkeellä on elinkautinen. Lain mukaan elinkautisesta voi vapautua aikaisintaan 12 vuoden vankilassa istumisen jälkeen. Toistaiseksi juttu ei ole kuitenkaan vielä edennyt edes syyteharkintaan.