Perussuomalaisten puoluekokous alkoi, Jussi Halla-aho astui lavalle - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Perussuomalaisten puoluekokous alkoi, Jussi Halla-aho astui lavalle

Kuvituskuva
Julkaistu: 28.6.2019 18:01, Päivitetty 29.6.2019 11:02

Perussuomalaiset kokoontuvat tänä viikonloppuna puoluekokoukseen Tampereelle.

Ilta-Sanomat näyttää kokouksesta suorana lähetyksenä lauantaina noin kello 11 lähtien ensin kokouksen avajaisseremoniat ja sen jälkeen puheenjohtaja Jussi Halla-ahon puheen.

Puoluekokouksessa on lauantaina puheenjohtajan, puoluesihteerin sekä ensimmäisen, toisen ja kolmannen varapuheenjohtajan vaali.

  • Suora lähetys on päättynyt.

Ensimmäisenä järjestetään puheenjohtajan vaali. Kisaan on ilmoittautunut vain yksi ehdokas, puolueen istuva puheenjohtaja Halla-aho. Kilpailevia ehdokkaita saattaa silti ilmestyä kokouksen aikana.

Lauantaipäivän odotetuin vaali käydään kuitenkin vasta puheenjohtajan valinnan jälkeen seuraavasta puoluesihteeristä. Puolueen viimeisin puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo valittiin kevään eduskuntavaaleissa kansanedustajaksi eikä hän siis ole ehdolla puoluesihteerin vaalissa.

Slunga-Poutsalo toimi puolueen puoluesihteerinä jo Timo Soinin aikana vuodesta 2013.

Puoluesihteerikisaan on etukäteen ilmoittautunut jo 12 ehdokasta.

Puoluesihteerin valinnan jälkeen käydään puolueen varapuheenjohtajien vaalit. Puolueelle valitaan kolme varapuheenjohtajaa. Nykyisistä varapuheenjohtajista europarlamentaarikko Laura Huhtasaari ei ole ehdolla jatkokaudelle. Puolueen 3. varapuheenjohtaja Juho Eerola taas hakee jatkokautta varapuheenjohtajistossa.

Ensimmäisen varapuheenjohtajan paikasta kisaavat Leena Meri ja Riikka Purra. Meri on toisen kauden kansanedustaja ja toiminut perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajana vuosina 2017–2019. Purra valittiin keväällä eduskuntaan ja hän on aikaisemmin toiminut puolueen poliittisena suunnittelijana. Purraa on toisinaan kuvattu Halla-ahon oikeaksi kädeksi.

Toisen varapuheenjohtajan paikasta kisaa ainakin viisi ehdokasta. Vaalissa on mukana perussuomalaisten nuoremman siiven edustajista Sebastian Tynkkynen, joka on tunnetusti jakanut mielipiteitä myös puolueensa sisällä. Muita ehdokkaita ovat Arja Juvonen, Mika Niikko, Sakari Puisto sekä Heikki Tamminen.

Kolmannen varapuheenjohtajan paikasta kisaavat istuva varapuheenjohtaja Juho Eerola sekä Jari Ronkainen.

Uusi puoluejohto on selvillä lauantaina illalla.

Puoluekokous jatkuu sunnuntaina. Ilta-Sanomat näyttää silloin suorana lähetyksenä puheenjohtajan linjapuheen, joka pidetään ennakkotietojen mukaan kello 16.30.