Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen ottaa esiin ”Isis-vaimojen” lapsiin liittyvän ongelman – voi mutkistaa elämää jatkossa pahasti

rac

Julkaistu:

Mitä tulisi tehdä al-Holin leirillä oleville suomalaisille naisille ja lapsille, jotka jäivät vangiksi Isisin kalifaatista? Lastenpsykiatrian erikoislääkäri Jari Sinkkonen ei näe asiassa helppoja ratkaisuja. Iso haaste on jatkon kannalta se, onko lapsia aivopesty Isisin ideologialla.
Syyrian al-Holin pakolaisleirillä pidetään yli 70 000 ihmistä, joista suurin osa on naisia ja lapsia. Ylen tietojen mukaan niin sanotulla Isis-leirillä on 11 suomalaista naista, joilla on mukanaan ainakin 33 lasta.

– Olot leirillä ovat hyvin karut. Olosuhteet eivät ole tarpeeksi hyvät, etenkin kun siellä on paljon lapsia joukossa. Sinne on pyritty toimittamaan vettä, telttoja ja ruokaa, mutta niitä ei ole riittävästi, kertoo SPR:n kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi.

Leirillä on todella kuuma. Alueelle odotetaan lähipäivinä yli 40 asteen lämpötiloja. Suomen Punaiselta Ristiltä leirillä on avustamassa on seitsemän työntekijää.

Pääministeri Antti Rinteen (sd) mukaan hallituksen päätöstä Isis-palautuksista ei ole vielä tehty.

– Varmaan ymmärrätte, että jos se olisi helppo asia päättää, niin se olisi jo päätetty.

IS tiedusteli vaikeaan kysymykseen lastenpsykiatrian erikoislääkäri Jari Sinkkosen kantaa.

– Tähän kuvioon liittyy niin monta asiaa. Ensinnäkin kyse siitä, että ensin annettiin ymmärtää, etteivät nämä äidit ole tehneet mitään väärää ja sitten käykin ilmi, että he ovat olleet kovastikin mukana. Kyllä se on ihan selvä, että jos äidit ja lapset tulevat yhdessä tänne, pitää perata äitien osallistuminen ja se on äärettömän vaikeaa jälkikäteen.

Sinkkonen huomauttaa joidenkin olevan sitä mieltä, että lapset Suomeen, mutta äidit ei. Siinä tapauksessa pitää pohtia, mitä lapsille merkitsisi joutua erotetuiksi äideistään.

–  On valitettava tosiasia, että myös suomalaisissa olosuhteissa lapset voidaan ottaa joskus huostaan kotoaan, jos vanhempien voimavarat ja kyvyt eivät mahdollista sitä, että lapsi olisi turvassa. Mistä näissä ääritapauksissa sitten löytyy korvaava kiintymyssuhde? En minä tiedä.

Lasten kiintymyssuhde äiteihin riippuu lastenpsykiatrin mukaan siitä, miten ideologian sumentamia äidit ovat olleet.

– Jos he ovat ääri-ideologian kannattajia, eivät he ole pystyneet eivätkä voineet asettua lastensa asemaan ja olla kauheasti mukana näiden elämässä.

CNN:n toimittaja törmäsi al-Holin leirillä suomalaisnaiseen keväällä. Katso video alla.


Sisäministeriöstä vahvistettiin torstaina IS:lle, että osa suomalaisnaisten lapsista on jäänyt orvoiksi.

– Kyllä minä suomalaiset orpolapset tänne hakisin, Sinkkonen sanoo ja jatkaa sen vaativan paljon resursointia.

– Siinä tarvitaan erittäin huolellinen lastenpsykiatrinen arvio ja seuranta. Eivät nämä lapset vaurioitta ole voineet selvitä, koska heidän lapsuutensa on ollut hyvin poikkeava monessa suhteessa. Vaatii melkoista resursointia, vaikkei lapsia olisi lukumääräisesti paljon. Pitäisi olla keskitetty paikka, jossa lapset saavat ammatillista apua.

Tuleepa Suomeen sitten lapsia yksin tai yhdessä äitiensä kanssa, Sinkkonen korostaa, että tarvitaan huolellista arviointia, tutkimuksia, hoidon tarpeen arviota ja riittävän pitkäkestoista seurantaa.

– Tässä vaiheessa pitäisi selvittää myös, miten paljon lapsia on mahdollisesti aivopesty kannattamaan Isisin aatteita. Jopa alle kymmenvuotias lapsi on voitu saada manipuloiduksi niin, että palautuminen normaaliin suomalaiseen arkielämään on pitkällinen ja hankala prosessi.

Lue lisää: Sisäministeri Ohisalo Isis-palautuksista: ”Näillä ihmisillä on oikeus palata Suomeen”