Jari Aarnio: Vuoden poliisista katalaksi rikolliseksi – näistä Helsingin huumepoliisin ex-päällikkö on tuomittu - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Jari Aarnio: Vuoden poliisista katalaksi rikolliseksi – näistä Helsingin huumepoliisin ex-päällikkö on tuomittu

Ankarimpaan mahdolliseen vankeusrangaistukseen tuomitun Jari Aarnion uraan on mahtunut monia käänteitä. Nyt Aarnion tie vie vankilaan jälleen kerran.

Jari Aarnio joutuu lusimaan 13 vuoden vankeusrangaistusta.

27.6.2019 12:54

Häikäilemätöntä toimintaa.

Muun muassa näillä sanoilla Helsingin hovioikeus kuvaili Jari Aarnion toimintaa. Mies, joka työskenteli Helsingin huumepoliisin päällikkönä.

Hovioikeus katsoi, että Aarnio osallistui huumelähetyksen järjestelyyn Hollannista Suomeen vuonna 2011. Metallitynnyreihin piilotetuissa lähetyksissä oli oikeuden mukaan yhteensä vajaat 791 kiloa hasista.

Aarnio piti anonyymeillä prepaid-liittymillä yhteyttä maahantuonti- ja levitysorganisaation eri jäseniin Suomessa ja Hollannissa. Hovioikeuden mielestä Aarnio oli siten niin sanottu Pasilan mies.

Hovioikeuden mukaan Aarnio myös vaikeutti tynnyrijutun tutkintaa lavastamalla syyttömän ihmisen Pasilan mieheksi. Sen lisäksi hovi katsoi Aarnion painostaneen tynnyreitä vastaanottaneen ihmisen muuttamaan kertomustaan aiemmassa oikeudenkäynnissä.

– Tutkinnan kestäessä Aarnio on asemaansa hyväksi käyttäen sotkenut rikostutkintaa monin eri tavoin oman kiinnijäämisensä välttämiseksi, hovioikeus toteaa.

Seksiä prostituoidun kanssa

Aarnio harrasti myös useita kertoja seksiä ”Saaraksi” kutsutun prostituoidun kanssa. Käräjillä Aarnio tuomittiin virkavelvollisuuden rikkomisesta, mutta hovissa syyte kaatui, koska sen mielestä seksi ei tapahtunut Aarnion virkatehtävien yhteydessä.

– Aarnion ja (naisen) välisestä yhteydenpidosta on esitetty näyttönä osa heidän välisistään tekstiviesteistä. Niistä ei ole pääteltävissä, että yhteydenpito olisi ennen kesällä 2011 tapahtunutta tapaamisten päättymistä liittynyt poliisitoimintaan, vaan viestien perusteella kysymys on ollut Aarnion ja (naisen) välisestä suhteesta ja Aarnion henkilökohtaisesta mielenkiinnosta (naisen) toimintaan prostituoituna, hovioikeus muun muassa totesi.

Aarnio myös vuoti toimittajille salaista tietoa. Aarnio laittoi alaisensa etsimään poliisin salaisesta Epri -rekisteristä tietoja entisestä formula-ajaja Mika Salosta. Tämän jälkeen tiedot oli vuodettu parille toimittajalle.

Nämä ovat esimerkkejä Aarnion toiminnasta, minkä takia hän joutui syytetyn penkille.

Helsingin hovioikeus mätkäytti käräjäoikeuden tavoin Aarniolle kymmenen vuoden vankeusrangaistuksen.

Tänään annetun tuomion pohjana oli Aarnion saama kolmen vuoden ehdoton vankeusrangaistus niin sanotusssa Trevoc-haarassa. Tämä tuomio on lainvoimainen. Näin ollen Aarnion kokonaisrangaistus on 13 vuotta, mikä on maksimaalinen rangaistus hänen rikoksista.

Näistä Aarnio on tuomittu

Tänään annetun tuomion mukaan Aarnio syyllistyi viiteen törkeään huumausainerikokseen, kolmeen törkeään virka-aseman väärinkäyttämiseen, virka-aseman väärinkäyttämiseen, oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamiseen, törkeään todistusaineiston vääristelemiseen, kolmeen virkavelvollisuuden rikkomiseen, yllytykseen virkavelvollisuuden rikkomisesta, yllytykseen virkasalaisuuden rikkomisesta sekä kahteen virkasalaisuuden rikkomiseen.

Trevoc-haarassa tuomio tuli törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, törkeästä petoksesta, törkeästä lahjuksen ottamisesta ja rekisterimerkintärikoksesta. Helsingin hovioikeuden mukaan Aarniolla oli kaksoisrooli seurantalaitteita myyneessä Trevocissa ja niitä ostaneessa Helsingin huumepoliisissa. Oikeuden mielestä Aarnio petti Helsingin poliisin ja suojelupoliisin sekä sai Trevoc-omistuksista merkittävää taloudellista hyötyä.

Aarnion piinaavat hetket jatkuvat

Eikä Aarnion kujanjuoksu ole välttämättä vielä edes tässä.

Poliisi on tutkinut Aarnion osallisuutta Vuosaaren palkkamurhaan. Rikollispiireissä pyörinyt ruotsinturkkilainen Volkan Ünsal katosi jäljettömiin matkustettuaan vuonna 2003 Suomeen tapaamaan lapsuudenystäväänsä. Ünsalin murhasta tuomittiin aikanaan elinkautisiin vankeusrangaistuksiin kolme suomalaista ja murhan ruotsalainen tilaaja.

Aarniota on viime kesästä alkaen epäilty murhasta sillä perusteella, että hän olisi poliisina tiennyt murha-aikeista ja jättänyt teon estämättä. Uudessa esitutkinnassa on epäiltynä myös United Brotherhood -jengin entinen johtohahmo Keijo Vilhunen. Molemmat kiistävät syyllistyneensä rikokseen.

Aarnio oli hiljattain syytettynä myös niin sanotussa tietolähdejutussa, jossa oli hänen lisäksi syytettynä korkeata poliisijohtoa. Kyse oli Aarnion johtaman Helsingin huumepoliisin tavasta pitää yllä yhteyttä poliisin salaisiin tietolähteisiin. Helsingissä tietolähteitä ei vuosikausiin rekisteröity tai kirjattu ylös, mikä syyttäjien mukaan teki laillisuusvalvonnan liki mahdottomaksi.

Lue lisää: Kaikki poliisijohdon virkarikossyytteet hylättiin

Helsingin käräjäoikeus kuitenkin hylkäsi viime viikolla kaikki syytteet. Tuomio ei ole kuitenkaan lainvoimainen, sillä syyttäjä on ilmoittanut koko tuomioon tyytymättömyyttä. Aika näyttää, miten tässä asiassa käy.

Se on kuitenkin varmaa, että Aarnion seuraava päätepiste on, jälleen kerran, vankila, sillä hovioikeus määräsi hänet heti vangittavaksi huumetuomion takia. Osapuolet voivat hakea korkeimmalta oikeudelta valituslupaa, mutta se ei vankilareissua estä.

Jari Aarnion vuonna 1979 alkanut poliisiura on siten ollut erittäin vaiherikas. Valittiinhan hänet vuoden poliisiksi vuonna 1987. Poliisin ansioristin hän sai vuonna 1995.

Aarnio sai kokea rikollisten vihan, kun hän joutui käsikranaattihyökkäyksen kohteeksi kotonaan Vantaan Viherkummussa 5.12.1996. Tapahtumista vuonna 1996 raportoineen Helsingin Sanomien mukaan Aarnio nappasi ikkunapelliltä oksasakset, leikkasi narun poikki ja heitti mötikän muutaman metrin päähän. Aarnio teki pommin vaarattomaksi.

Tapaus toi Aarniolle kunniaa, hän sai verivihollisen telkien taakse ja hän yleni vuonna 1999 Helsingin huumepoliisin päälliköksi. Joskin Susanna Reinbothin ja Minna Passin kirjoittamassa kirjassa kyseenalaistettiin Aarnion tarinan paikkansapitävyys. Kirja julkaistiin vuonna 2017.

Kaikkiaan viisi entistä huumepoliisia on myöntänyt kirjan kirjoittajille kuulleensa, että kranaattikoplan suunnitelma paljastui poliisille ennen iskua ja Aarnio hoiti itse loppuhuipennuksen.

Yksi huumepoliiseista kertoi, että asia oli yksikössä yleisessä tiedossa.

– Se oli ihan yleinen salaisuus, poliisi kertoi.

Hänen mukaansa moni piti Aarnion toimintaa niin härskinä, että se herätti suuttumusta. Jotkut lähtivät hänen mukaansa sen takia kokonaan pois yksiköstä.

Ensimmäisen kerran Aarnio joutui toden teolla myrskyn silmään vuonna 2007, kun häntä ja eräitä hänen alaisiaan epäiltiin muun muassa vinkkimiesten suosimisesta. Kokonaisuus kuivui kuitenkin kasaan, ja esimerkiksi Aarnion syyte hylättiin.

Trevoc- ja huumemyrskystä Aarnio ei ole kuitenkaan selvinnyt. Aarnio on itse katala rikollinen. Ihan todistetusti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?