Poliisi otti käyttöön uuden konstin virolaisten kaahareiden kanssa – etelänaapuriin lähetetty jo 70 kirjettä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Poliisi otti käyttöön uuden konstin virolaisten kaahareiden kanssa – etelänaapuriin lähetetty jo 70 kirjettä

Sakosta lähtee nykyään kirje virolaisille kaahareille. He joutuvat etsintäkuulutetuiksi, jos eivät nouda sakkoaan ajoissa.

27.6.2019 11:18

Poliisi on ottanut järeämmät keinot käyttöön automaattisessa nopeusvalvonnassa. Kesäkuun alusta asti Suomen poliisi on lähettänyt kirjeitä Viroon ja kertonut siellä asuville autoilijoille, jos kamera on Suomessa räpsähtänyt ylinopeuden vuoksi. Poliisi lähettää tiedon sakosta tai rikesakosta, mutta pelkästä kirjallisesta huomautuksesta kirje ei ulkomaille lähde.

Uusi käytäntö alkoi Virosta, koska Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen mukaan ulkomaisista rekisterikilvistä kuvataan eniten juuri virolaisia kilpiä.

Ylinopeutta ajaneet virolaiset saavat ilmoituksen, jossa kerrotaan, että sakon voi noutaa Helsingin Malmin poliisitalolta tai vastaamalla poliisille voi ilmoittaa oikean kuljettajan.

– Tähän päivään mennessä 70 kirjettä on lähetetty ja kaksi on mennyt maaliin, liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja Dennis Pasterstein sanoo.

Eli toistaiseksi kahdelle kaikkiaan seitsemästäkymmenestä poliisi on saanut sakon perille. Lisäksi kymmenen kuljettajaa on ilmoittanut poliisille jonkun toisen kuljettajan, jolle on nyt lähetetty vastaava tieto sakosta. Alkuun poliisi lähettää 200 kirjettä ja tarkastelee sen jälkeen omaa prosessiaan.

Ilmoituksessa on määräaika, johon mennessä sakko tulee noutaa. Jos kuljettaja ei hae sakkoaan, poliisi voi antaa ulkomaalaisesta etsintäkuulutuksen.

– Meillä ei ole muuta keinoa. Etsintäkuulutetaan henkilö ja ajoneuvo, ja pysäytetään kun tavataan, Pasterstein kertoo.

Poliisi ei voi postittaa itse sakkoa, koska rikosoikeudellisia seuraamuksia ei voi lähettää ulkomaille. Hallinnollisen maksun voisi EU-lainsäädännön mukaan lähettää myös ulkomaille, mutta suomessa peltipoliisisakko on nimenomaan rikosoikeudellinen. Automaattivalvonnan ylinopeussakko on muuttumassa Suomessakin hallinnolliseksi maksuksi ensi vuonna, kun uusi tieliikennelaki tulee voimaan.

Viime vuonna poliisi kuvasi automaattisella valvonnalla liikennettä 958 000 tuntia ja kamerat ohitti tänä aikana ajoneuvo yli 182 miljoonaa kertaa. Huomautus tai sakko tuli viime vuonna yli 600 000 autolle. Poliisi on lisäämässä automaattivalvontaa merkittävästi.

– Niitä tulee tulevina vuosina todella paljon lisää, Pasterstein lupaa.

Juttua muokattu 27.6. kello 13.33. Lisätty tieto siitä, miksi poliisi ei lähetä ulkomaille suoraan sakkoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?