”Sateenkaariväkikin voi olla rasistista ja naisvihamielistä” – Pride-viikolla juhlitaan suvaitsevaisuutta, mutta ”valtakunnan ykköshomo” Eino Nurmisto tietää myös kääntöpuolen

Tämän kylän homopoika -blogia pitävä Eino Nurmisto toivoo muutosta lakeihin ja asenteisiin.

27.6.2019 9:15

Helsingin Karhupuistossa tulee vastaan mies, jolla on päällään sateenkaari-t-paita ja nahkatakki.

Eino Nurmisto, 29, tunnetaan muun muassa Tämän kylän homopoika -blogistaan ja Uuden musiikin kilpailun somekasvona.

Blogissaan Nurmisto kertoo kuulumisistaan, pitää yllä yhteiskunnallista keskustelua ja käy kokkareilla.

– Tällä hetkellä kutsun itseäni ”valtakunnan ykköshomoksi” ja ”mielipidevaikuttajaksi”, Kalliossa asuva Nurmisto kertoo.

Ajat ovat nopealla silmäyksellä suotuisat seksuaalivähemmistöille. Helsinki Pride-kulkueessa marssi poliisin tietojen mukaan viime vuonna 100 000 henkilöä. Tänä vuonna odotetaan samansuuruista osanottoa.

Eräät suomalaiset yritykset ovat Pride-viikolla muuttaneet logonsa sateenkaaren värisiksi. ”Olemme mukana juhlimassa rakkautta”, yritykset mainostavat. Lisäksi yksi vuoden näyttävimmistä yhteistyökumppaneista on Suomen evankelis-luterilainen kirkko.

Ilmapiiri vaikuttaa kaikin puolin vapaalta. Silti tasa-arvo on Nurmiston mukaan vielä kesken.

Lakimuutokset ovat vieneet seksuaalivähemmistöjen oikeuksia parempaan suuntaan, sanoo sateenkaaribloggari Eino Nurmisto.

Tämän kylän homopoika -blogi sai alkunsa yhdeksän vuotta sitten Somerolla, josta Nurmisto on lähtöisin.

Hän kohtasi lapsena ja teini-ikäisenä rajua koulukiusaamista.

– Silloin en toki ollut vielä kaapista ulkona, mutta erotuin kiinnostuksenkohteiltani ja olemukseltani perusmaalaispojista. Olin kiinnostunut Spice Girlsistä, muut pojat urheilusta, hän muistelee.

Luokkakaverit homottelivat häntä ja sulkivat pois porukasta. Fyysisestä väkivallasta jäi kolhuja.

Kiusaaminen muuttui yläasteella homotteluksi.

– Yhtenä vappuna olin lähellä saada kunnolla turpaan. Vaikka ”pahempaa” ei tapahtunut, olin aina varpaillani ja varovainen.

Pelon lisäksi tuli kokemus yksinäisyydestä.

– Yläasteen ja lukion aikana monet alkoivat seurustella ensimmäistä kertaa. Itselläni oli tunne, että tuskin koskaan löydän ketään ja joudun olemaan loppuelämäni yksin, hän muistelee.

– Tästä huolimatta olen ollut onneksi myöhemmin monissa hyvissä parisuhteissa.

Hän kertoo vitsailevansa usein, että piti joko perustaa blogi tai mennä terapiaan.

Aluksi Nurmisto kirjoitti blogiinsa päiväkirjamaisesti ja nimettömänä. ”Tämä kylä” oli kuin mikä tahansa pieni paikkakunta jossain päin Suomea, ei leimallisesti Somero. Nurmisto alkoi kirjoittaa blogia omalla nimellään ja kasvoillaan vasta 2012 paikkeilla, kun hän muutti Turkuun opiskelemaan.

Someron vuosista tullaan niihin tasa-arvoaiheisiin, jotka ovat Nurmiston mukaan kesken. Asenteita pitäisi työstää.

– Olisi helpompi kasvaa millaiseksi aikuiseksi vaan, jos koulukasvatuksessa ei otettaisi itsestäänselvyytenä että pojat ovat tietyntyyppisiä ja tytöt tietynlaisia, hän sanoo.

Olihan hänkin poika, jota kiinnostivat erilaiset asiat kuin muita poikia.

– Toinen asia ovat korulauseet, jossa puhutaan, ettei ketään saa kiusata ja että kaikki ovat arvokkaita. Mutta sitten toisaalta koulussa ja työpaikoilla katsotaan sormien läpi seksismiä, tytöttelyä ja homottelua. Niihin pitää oikeasti puuttua.

– Nämä muutokset eivät varmasti tunnu kaikista kivoilta, mutta ei niiden pidäkään tuntua.

 

Lainsäädäntö on mennyt Nurmiston mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asioissa viime vuosina parempaan suuntaan. Eduskunta äänesti tasa-arvoisen avioliittolain puolesta joulukuussa 2014.

Translakia muutetaan tuoreen hallitusohjelman mukaan niin, että sukupuolen korjauksen yhteydessä lisääntymiskyvyttömyyden vaatimus poistetaan. Samalla sukupuolen juridinen vahvistaminen ja lääketieteelliset hoidot erotetaan toisistaan.

Laki säilyy sikäli samana, että sukupuolen juridinen korjaaminen on jatkossakin mahdollista vain täysi-ikäisille.

Sekä Nurmisto että Seta ry näkevät tässä parannettavaa.

Nurmisto suhtautuu translakiin varovasti ja muistuttaa, että asia ei oikeastaan koske häntä, mutta hän pitää lain muuttamista tärkeänä asiana.

– Sukupuoliristiriita aiheuttaa nuoren elämässä sekä henkisiä että konkreettisia ongelmia. Ja ihan loogistahan se onkin: miten identiteetti voi kehittyä ja ihminen kasvaa itsekseen, jos sukupuolen täytyy olla väärä?

– Elämä trans-ihmisenä on jo muutenkin rankkaa, ei sitä voi ulkoa päin katsoen arvailla, kuinka paljon syrjintää ja ahdistusta kokee. Siksi olisi vähintäänkin kohtuullista, että voisi elää oikeassa sukupuolessaan edes juridisesti ongelmitta.

 

Nurmisto on ottanut blogissaan kantaa yhteiskunnallisiin aiheisiin ja varsinkin seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin.

Viimeisimpänä Nurmisto on käsitellyt ”pinkkipesua”. Se tarkoittaa poliittisen tai taloudellisen toiminnan imagonkohotusta, jossa yritys, mainostaja tai muu toimija on mainoslauseiden tasolla sateenkaariyhteisön puolella.

Toinen yhteiskunnallinen keskustelu leimahti blogin kautta kaksi vuotta sitten, kun Nurmisto pui kotimaisen sateenkaariyhteisön sisäistä rasismia.

– Sateenkaariväkikin voi olla ja onkin paikoin rasistista, ennakkoluuloista, sovinistista ja naisvihamielistä, Nurmisto sanoo.

– Eri sukupuolivähemmistöihin kuuluvien turvapaikanhakijoiden asema on asia, joihin pitää nyt ja tulevaisuudessa kiinnittää huomiota.

Tämän kylän homopoika -blogia pitävä Eino Nurmisto sanoo, etteivät kaikki ole suvaitsevaisia edes sateenkaariyhteisössä.

Hän kertoo, että homomiesten deitti-sovelluksissa näkee myös monenlaista syrjintää:

– ”Ei mustia, feminiinejä tai lihavia” on hyvin yleinen rivi deittiprofiileissa, Nurmisto kertoo.

Entä kuka on oikeasti homo? Sitäkin puidaan välillä sateenkaariyhteisön sisällä. Bi-seksuaalit kohtaavat toisinaan karsastusta homoilta ja lesboilta.

– Seksuaalisuutta kyseenalaistetaan. Sanotaan vaikka, että bi on oikeasti täysi homo, mutta ei halua myöntää sitä. Ja jos alkaakin seurustella eri sukupuolta olevan kanssa, helposti puhutaan siitä, miten ei ole enää ”kunnollinen homo”.

Eino Nurmisto on kotoisin Somerolta, jossa hän alkoi pitää blogiaan.

Eino Nurmisto kuvattiin Kallion Karhupuistossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?