Yle: Neljän päivän leffaputki voi vastata päästöiltään yhden ihmisen lentomatkaa Helsingistä Tukholmaan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Yle: Neljän päivän leffaputki voi vastata päästöiltään yhden ihmisen lentomatkaa Helsingistä Tukholmaan

85 tuntia videoiden katselua vastaa päästöiltään yhden hengen lentoa Helsingistä Tukholmaan.

Julkaistu: 26.6.2019 23:09

Harva on tietoinen internetin käytön aiheuttamasta hiilijalanjäljestä.

Onko sinulla tapana selata tuttaviesi Instagram-storyja tuntitolkulla? Vietätkö mielelläsi Netflix-maratoneja? Ei ehkä kannattaisi.

Neljän päivän leffaputki voi vastata päästöiltään yhden ihmisen lentomatkaa Helsingistä Tukholmaan, kertoo Yle.

Yle viittaa Climate Care -yhtiön julkaisemaan arvioon, jonka mukaan videoita sisältävän nettisivun katselu tuottaa noin 0,2 grammaa hiilidioksidipäästöjä sekunnissa. Tunnissa tämä tarkoittaa 720 grammaa.

Finnairin päästölaskurin mukaan suora lento Helsingistä Tukholmaan aiheuttaa yhtä henkilöä kohden 61 kiloa päästöjä. Saman verran päästöjä syntyy, kun katsoo älylaitteella videoita 85 tuntia, eli kolme ja puoli vuorokautta.

Tekniikan tohtori ja Aalto-yliopiston tutkija Kari Hiekkanen sanoo Ylelle, että videoiden hiilidioksidipäästölaskelma on hurja, mutta uskottava. Hän kertoo asian olleen tietotekniikka-alalla tiedossa jo pitkään.

– Se on epämiellyttävä totuus, josta ei haluta puhua, Hiekkanen sanoo Ylelle.

– Meillä on paljon ilmastotietoisia ja huolestuneita nuoria, jotka kysyvät yksityisautoilusta, kasvissyönnistä ja lentämisestä, mutta eivät koskaan omasta netin käytöstä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?