Sisäministeri Ohisalo Isis-palautuksista: ”Näillä ihmisillä on oikeus palata Suomeen”

Ohisalo painottaa Suomen velvollisuuksia oikeusvaltiona Isis-palautuksissa.

26.6.2019 21:13 | Päivitetty 26.6.2019 22:19

Pääministeri Antti Rinne (sd) kertoi keskiviikkona IS:lle, että hallituksen päätöstä Isis-palautuksista ei ole vielä tehty.

Myös sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) sanoo, että päätösten tekeminen on vielä kesken. Kuinka kauan niiden syntymiseen menee – siihen sisäministeri ei ota kantaa.

– Kyse ei ole mustavalkoisesta kysymyksestä. Siihen liittyy ihmisoikeus- ja turvallisuuskysymyksiä sekä perustuslain noudattaminen. Kaikki tämä pitää huomioida, Ohisalo sanoi medialle torstaina Itäkeskuksessa.

Ministeri painottaa, että päätöksessä keskeistä ovat oikeusvaltion periaatteet, joita ei voi unohtaa.

– Oikeusoppineet ovat kirjoittaneet viime viikkoina paljon siitä, että Suomi ei voi jättää auttamatta omia kansalaisiaan. Ja kuten sanottua, näillä ihmisillä on oikeus palata Suomeen.

– Suomi on sitoutunut lasten oikeuksiin ja kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin. Suomi ei voi jättää noudattamatta niitä.

Hallituksen seuraava askel on Ohisalon mukaan käydä läpi mahdollisuuksia, miten Isisin valtaamilla alueella oleskelevia suomalaisia, etenkin lapsia ja nuoria, voitaisiin auttaa. Tämä tapahtuu ”haalimalla asiantuntijatietoa yhteen”.

Miten Isisin valtaamilla alueilla oleskelleiden aikuisten henkilöiden syyttömyydestä, tai syyllisyydestä, voidaan sitten saada varmuus?

– Lastensuojelu ja ihmisoikeudet ovat yksi asia. Rikosoikeudelliset prosessit ovat asia erikseen.

– Jotta epäiltyjä ihmisiä voidaan syyttää, täytyy olla todistusaineistoa.

Ohisalon mukaan sisäministeriö pyrkii kartoittamaan tapoja, millä taistelualueilta kerätään tietoja.

– Tämä on laajempi keskustelu, ei vain tässä Isisin tilanteessa. Siinä tarvitaan kansainvälistä yhteistyötä ja Suomi on siinä sisäministeriön kautta mukana.

Mitä suomalaisten Isis-taistelijoiden oikeuskäsittelyn sijaintiin ja käsittelijätahoon tulee, Ohisalo sanoo, että päätöstä asiasta ei ole vielä tehty.

– On ollut keskusteluja siitä olisiko jokin kansainvälinen tuomioistuin potentiaalisesti mahdollinen. Mutta sellaisen perustaminen voisi mahdollisesti viedä vuosia. Ja kuten tiedetään niistä viesteistä, mitä meille on sieltä alueelta tullut, meillä ei välttämättä ole vuosia aikaa odottaa.

Sisäministeri huomauttaa, että Suomi ei voi ottaa riskiä tilanteesta, jossa suomalaisia joutuisi sellaisten maiden tuomioistuimiin, missä on kuolemanrangaistus käytössä.

– Sellaisiin maihin Suomen kansalainen ei voi päätyä.

Ohisalo korostaa, että etenkin lasten kohdalla palautuspäätökset eivät saisi odottaa liian kauaa.

– Jokainen lapsi ja nuori, joka siellä viettää aikaansa, heidän elämänsä ei ainakaan mene parempaan suuntaan siellä leirillä. Eli se on oma kysymyksensä, mutta katsotaan, mitä asiassa päätetään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?