Mike Soldier uhkasi puhelimessa ampumisella – uhri kertoi rohkeasta juonesta, jonka avulla pääsi vapaaksi

Julkaistu:

Kiristyksen ja ryöstöyrityksen uhriksi joutunut mies kertoi oikeudessa, miten pääsi vapaaksi kiristäjien käsistä.
Euroopan etsityimpiin rikollisiin kuuluneen Mike Soldierin oikeudenkäynissä kuultiin keskiviikkona, kuinka tekaistun velan vuoksi kiristyksen ja uhkailujen uhriksi joutunut mies pääsi pälkähästä.

Soldieria ja kahta muuta miestä syytetään törkeän kiristyksen yrityksestä, ryöstön yrityksestä ja törkeästä vapaudenriistosta, jotka tapahtuivat viime tammikuussa.

Syyttäjän ja tapauksen uhrina olleen miehen mukaan tapahtumat alkoivat siitä, kun uhri oli omassa oikeudenkäynnissään kertonut asioita, joita ei United Brotherhood -jengiin kuuluvan Soldierin mukaan saanut kertoa.

Uhrin mukaan jo ennen oikeudenkäyntiä häntä lähestyi Itäkeskuksessa kaksi suomea puhunutta miestä, jotka muistuttivat lähestyvästä oikeudenkäynnistä ja uhkailivat väkivallalla, mikäli uhri puhuisi siellä.

Soldier soitti miehelle kaksi päivää oikeudenkäynnin jälkeen ja kertoi miehen olevan hänelle 6000 euron sakon velkaa. Velasta tuli maksaa heti 2000 euroa ja loput myöhemmin.

Puhelussa hän esittäytyi olevansa United Brotherhoodin sotilas ja kertoi kahden miehen tulevan hakemaan velat kahden päivän kuluttua, syyttäjä esitti.

Uhri esti Soldierin soittoyritykset estämällä numeron, mutta puheluita tuli myös Whatsappin välityksellä. Uhrin mukaan Soldier uhkaili muun muassa ampumisella ja miehen vaimon ja yksivuotiaan lapsen pään leikkaamisella.

– Hän sanoi, että neljä ukkoa tulee sun ovelle ja me löydetään sut aina, uhri kertoi.

Lopulta jutun kaksi muuta syytettyä otti yhteyttä uhriin ja sopivat hänen kanssaan tapaamisesta teollisuusalueella sijaitsevalel Herttoniemen Shellille. Siellä uhri ohjattiin autoon, jossa miehet soittivat puhelimella Soldieriin.

Kaiuttimen välityksellä puhunut Soldier vaati 3000 euroa kahden viikon kuluessa. Samalla hän toisti aiemmat uhkauksensa ja kertoi, että miestä voitaisiin ampua polveen. Se vähentäisi velkaa 2000 eurolla. Mikäli mies lähtisi pakoon, häntä ammuttaisiin selkään. Samalla autossa olleet kaksi muuta miestä antoivat ymmärtää, että heillä on mukanaan ase.

Toinen mukana olleista miehistä kertoi järkyttyneensä kuultuaan uhkailut ja poistuneensa autosta. Hän istui oikeudessa sermin takana yhdessä uhrin kanssa, eikä uhri vaadi hänelle rangaistusta.

– Hoida homma mallikkaasti niin pääset pois autosta, uhri kertoi toisen miehen sanoneen.

Toinen miehistä kertoi uhrin mukaan olevansa Soldierin oikea käsi ja tekevänsä mitä käsketään, mutta mies ei itse uhkaillut uhria.

– Ajeltiin Herttoniemessä ja samanlaisia uhkauksia tuli. Lupasin maksaa saadakseni tilanteen rauhoittumaan, uhri kertoi.

Luvattuaan maksaa velan uhri kuljetettiin takaisin Shellille ja hänen annettiin hakea autostaan puhelin. Mies kertoi oikeudessa soitelleensa kavereilleen ja kyselleensä rahaa lainaksi. Samalla ajelu jatkui muun muassa Itäkeskukseen, jossa uhri kävi kaverinsa työpaikalla kyselemässä rahaa. Samalla hän punoi juonen, jonka avulla pääsisi pois kiperästä tilanteesta.

– Todellisuudessa olin yhteydessä poliisiin ja pelasin aikaa. Poliisista neuvottiin ohjeet, uhri kertoi oikeudessa.

Itäkeskuksesta miehet lähtivät ajamaan Helsingin keskustaan päin. Samalla he hakivat autoa kuljettaneen miehen vaimon kyytiinsä tämän työpaikalta. Matka päättyi poliisipartion pysäytykseen Hämeenlinnanväylällä. Mike Soldier taas otettiin myöhemmin kiinni Albaniasta Euroopan poliisijärjestö Europolin julkaistua hänen kuvansa osana Euroopan etsityimpien rikollisten joukkoa.