Juhla Mokka -paketeista ja kukkaruukusta löytyi yli 740 000 euroa – savolaismies karautti rahojen kanssa ulosottomiestä karkuun

Julkaistu:

Syyttäjän mukaan ulosottovelkainen kuopiolainen liikemies muun muassa salasi ulosottomieheltä kotiinsa kätketyt yli 740 000 euroa. Mutta erikoiset tapahtumat eivät päättyneet tähän.
Pohjois-Savon käräjäoikeudessa pidettiin viime viikolla valmisteluistunto liittyen tapaukseen, jonka keskiössä on yli 740 000 euron muhkeat käteisjemmat.

Syyttäjä vaatii 53-vuotiaalle savolaismiehelle rangaistusta törkeästä kirjanpitorikoksesta, törkeästä veropetoksesta, törkeästä velallisen petoksesta ja omaisuutta koskevan viranomaiskiellon rikkomisesta.

Syytteet nostettiin jo viime elokuussa, mutta tapauksen valmisteluistunto pidettiin vasta nyt. Tapauksen pääkäsittelyn on määrä alkaa alkuvuonna 2020.

Julkiseksi tulleesta haastehakemuksesta selviää, että tapahtumien kiinnekohta oli 22. marraskuuta 2016, kun ulosottoviranomainen saapui 53-vuotiaan liikemiehen asunnolle Kuopiossa tekemään ulosottoselvitystä. Miehellä oli tuolloin ulosottovelkaa hieman päälle 90 000 euroa. Vuosien 2004–2015 aikana mies oli todettu ulosotossa 34 kertaa varattomaksi.

Syyttäjän mukaan mies salasi ulosottomenettelyssä omaisuuttaan tai antoi väärän tai harhaanjohtavan tiedon kertomalla velkojille totuusvelvollisena ulosottoselvityksessä, ettei hänellä ole käteisvaroja.

Syyttäjän mukaan epäilty salasi ulosottoselvityksessä omakotitaloonsa ja sen kiinteistölle huolella kätketyt 741 242 euroa.

Rahakätköjen jäljille päästiin, kun ulosottomies löysi selvityksen aikana rakennuksen ullakolta eristevilloihin kätketyn muovipaketin, jossa oli syytä epäillä olevan rahaa.

Liikemies kertoi paketissa olevan useita satoja tuhansia euroja, mutta kiisti varojen olevan hänen.


Haastehakemuksen mukaan ulosottomies ilmoitti paketin ulosmitatuksi ja jätti sen avaamatta löytöpaikalle odottamaan poliisin tutkintaa. Liikemies sai tässä vaiheessa mahdollisuuden keskustella puhelimessa oikeudellisen avustajansa kanssa. 53-vuotias epäilty kuitenkin nappasi vintiltä löytyneen ja 649 000 euroa sisältäneen rahapaketin mukaansa, pötki pakoon ja kätki rahat muualle.

Poliisi tavoitti miehen noin tunnin kuluttua pakenemisesta, mutta tässä vaiheessa rahat olivat jo teillä tietymättömillä.

Lisää rahaa kukkaruukussa

Kaksi päivää myöhemmin, 24. marraskuuta poliisi löysi kotietsinnässä miehen kotikiinteistöltä 92 242 euroa käteistä rahaa euroina, USA:n dollareina ja Puolan zlotyinä. Miehen läheinen oli kysyttäessä osoittanut, missä kätkö sijaitsi.


Tämä toinen kätköpaketti oli piilotettu varastossa olleeseen kukkaruukkuun. Huolella nahkapussukkaan, kahvipaketteihin ja muovipusseihin pakattujen rahojen päälle oli aseteltu kiviä ja tekokasvi.

Haastehakemuksen mukaan pienempi rahakätkö oli ollut vielä kaksi päivää aiemmin asunnossa pianon sisällä, ja mies oli salannut tämänkin kätkön ulosottoviranomaisilta.


Kolme päivää ulosottomiehen kotivisiitin jälkeen poliisi löysi suuremman rahapaketin 53-vuotiaan miehen hallusta tämän matkatessa erään omaisensa autossa kohti Kuopiota.

Auton takakontista löytyi samainen mustaan muovipussiin kääritty paketti, joka oli aiemmin kadonnut asunnolta miehen mukana.

Paketissa oli 649 000 euroa käteistä pääasiassa 500 euron seteleinä kahdeksaan Juhla Mokka -kahvipakettiin pakattuina. Setelit oli säilötty vuosille 2009 ja 2014–2016 päivättyihin kahvipaketteihin, suljettu kuminauhoilla ja pakattu tämän jälkeen vielä mustaan muovipussiin.


Poliisi kiinnostui myös toiminimen kautta liiketoimintaa pyörittäneen 53-vuotiaan miehen yritystoiminnasta, ja miestä alettiin epäillä lisäksi törkeästä veropetoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta.

Ulosottoveloissa olleen liikemiehen epäillään syytteen mukaan antaneen verohallinnolle vääriä tietoja sekä jättäneen ilmoittamatta varoja ja näin aiheuttaneen sen, että tuloveroa määrättiin hänelle liian pienenä.

Miehen kotikiinteistölle kätketystä yli 740 000 euron käteissummasta verohallinto katsoi ilmoittamattomaksi tulojen määräksi 701 242 euroa, sillä verotarkastuksessa ei löytynyt luotettavaa selvitystä varojen alkuperästä.

Haastehakemuksen mukaan vältetty vero kyseisestä summasta on yhteensä 322 171 euroa.

Syyttäjän mukaan useiden vuosien kuluessa tehdyllä toiminnalla tavoiteltiin huomattavaa taloudellista hyötyä, eikä mies pitänyt tuloistaan luotettavaa kirjanpitoa, minkä vuoksi tekoa on myös kokonaisuutena arvioiden pidettävä törkeänä.

Syyttäjän mukaan mies oli myös laiminlyönyt liiketapahtumien kirjaamisen ja tilinpäätösten laatimisen. Epäilty ei ollut esimerkiksi pitänyt kassakirjanpitoa, vaikka suurin osa toiminnasta tapahtui käteisellä.


Tapahtumiin liittyen pienemmissä rooleissa epäiltyinä on miehen kaksi omaista: Miehen puolisoa epäillään törkeästä rahanpesusta sekä avunannosta törkeään velallisen petokseen, ja miespuolista sukulaista epäillään tuottamuksellisesta rahanpesusta. Kumpikin heistä kiistää syytteet.

Syyttäjän mukaan nainen on pitämällä hallussaan ja siirtämällä osallistunut ullakolta löydetyn isomman rahapaketin piilottamiseen. Lisäksi nainen on haastehakemuksen mukaan ottanut haltuunsa ja siirtänyt rikoshyötyä pianon sisällä olleesta kätköstä varastoon ja kätkenyt sen kukkaruukun sisään.

Haastehakemuksesta selviää, että mies lähetti ennen asuntoon tehtyä ulosottoselvitystä 22. marraskuuta puolisolleen viestin, jossa käski laittaa ”kaikki rahat heti metsään” ja kolme minuuttia myöhemmin toisen viestin, jossa kirjoitti: ”heti, koira tulee”.

Miehen puoliso sanoo antamassaan kirjallisessa vastauksessa, ettei ennen rahojen löytymistä ullakolta tiennyt kyseisistä käteisvaroista, eikä ole pitänyt hallussaan, siirtänyt tai osallistunut millään lailla suuremman rahapaketin käsittelyyn tai kätkentään.

Hän kiisti tietäneensä ensin myöskään asunnon pianon sisällä olleista rahoista, vaan selitti löytäneensä jemman päätettyään tarkistaa pianon sisuksen. Hän myönsi kuitenkin siirtäneensä 92 242 euron saaliin pianon sisältä kahdeksi päiväksi toiseen kätköpaikkaan.

Naisen mukaan asunnosta löydetyt rahat ovat hänen omia varojaan, eivätkä ne ole siirtyneet hänelle tai olleet alunperin hänen puolisonsa.

Puoliso sanoi myös, ettei ole missään vaiheessa tiennyt miehen syyllistyneen väitettyyn kirjanpitorikokseen tai veropetokseen tai saaneen rikoshyötyä.


Syyttäjän mukaan 53-vuotiaan epäillyn miespuolinen sukulainen puolestaan olisi törkeästä huolimattomuudesta siirtänyt tai pitänyt hallussaan olleessa autossa 649 000 euron rahapakettia.

Sukulainen kertoi kirjallisessa vastauksessaan, että 53-vuotias oli pyytänyt käyttämään häntä varastolla. Hän kiisti tietäneensä rahapaketista ennen poliisikuulustelua, eikä hänellä kertomansa mukaan ollut tarkoituksena avustaa epäiltyä välttämään rikoksen oikeudellisia seuraamuksia.

Kiistää syytteet: ”Puolison veikkausvoittoja”

Käräjäoikeuteen toimitetussa kirjallisessa ennakkovastauksessaan 53-vuotias kuopiolainen liikemies kiistää kaikki syytteet.

Miehen vastauksen mukaan hänen kotonaan säilytettävänä olleet käteisvarat eivät olleet hänen, vaan hänen puolisonsa. Miehen puolustuksen vastauksessa esitetään muun muassa, että yhteensä noin 300 000 euroa kätköistä löydetyistä käteisvaroista olisi ollut hänen puolisonsa Veikkaus-voittoja.

Epäilty sanoo puolison uskoneen rahansa hänen säilytettäväkseen.

– Varat on piilotettu, jotta niitä ei pystytä varastamaan. Rahat on pakattu kahvipaketteihin, jotta jyrsivät ja muut eläimet eivät pääse niitä tuhoamaan, mies esittää vastauksessaan.

Miehen mukaan ulosottoviranomainen ei olisi ilmoittanut hänelle asunnon ullakolta löytyneen rahapaketin olevan ulosmitattu ja ulosoton hallussa.

Mies selittää hätääntyneensä ulosottomiesten puheista ja luulleensa, että hänelle ja puolisolle aiheutuisi jonkinlaisia hankaluuksia rahojen perusteella. Hän kertoo tämän vuoksi poistuneensa paikalta ja piilottaneensa rahat.

Syyttäjä vaatii liikemiehelle ehdotonta vankeusrangaistusta ja jopa seitsemän vuoden liiketoimintakieltoa.

Tapauksen etenemisestä valmisteluistuntoon kertoi ensimmäisenä Savon Sanomat.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt