Eva: Suomalaiset vähemmän halukkaita tinkimään elintasostaan ympäristön hyväksi kuin kymmenen vuotta sitten

rac

Julkaistu:

Julkinen keskustelu ilmastonmuutoksesta ei näytä kanavoituvan valmiudeksi tehdä uhrauksia ympäristön hyväksi.
Elinkeinoelämän valtuuskunta Evan julkaiseman kyselytutkimuksen mukaan suomalaisten valmius tinkiä elintasostaan ympäristön suojelemiseksi on alhaisempi kuin kymmenen vuotta sitten.

– Kevään eduskuntavaalien keskusteluissa etenkin ilmastopolitiikka sai suuren huomion. Siihen nähden on yllättävää, että valmiudessa tinkiä omasta elintasosta ei ole tapahtunut kasvua, Evan toimituspäällikkö Sami Metelinen sanoo tiedotteessa.

Metelisen mukaan raja elintason alentamisessa tulee monille vastaan autoilun ja lihansyönnin karsimisessa. Energiankäytön ja kulutuksen vähentäminen sen sijaan sopii.

Kyselyssä vastaajat ottivat kantaa väitteeseen, jonka mukaan ”saaste- ja ympäristöongelmien vähentämiseksi olen valmis tinkimään omasta elintasostani”. Samaa mieltä väitteen kanssa oli 55 prosenttia suomalaisista. Osuus on pysynyt ennallaan edelliseen, vuonna 2014 toteutettuun mittaukseen verrattuna.

Eva selittää kyselyssä ilmenneitä asenteita muun muassa pitkäksi venyneellä taloudellisella taantumalla ja mielipiteiden kärjistymisellä ilmastonmuutoskeskustelussa. Korkeimmillaan valmius elintasosta tinkimiseen on ollut vuonna 1992. Tuolloin väitteen kanssa samaa mieltä oli kolme neljästä suomalaisesta.

Suomalaiset eivät halua tinkiä elintasostaan yksin. 61 prosenttia yhtyy väittämään, jonka mukaan ”olisin valmis tekemään ilmastotekoja, jos saisin varmuuden siitä, että myös muut kansalaiset ryhtyvät niihin”. Vain 18 prosenttia olisi valmis ilmastotekoihin riippumatta siitä, mitä muut tekevät.

Tulokset perustuvat 2 059 henkilön tammi-helmikuussa antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä suuntaansa. Aineisto on kerätty Taloustutkimuksen verkkokyselyllä ja painotettu edustamaan 18–70-vuotiasta väestöä.