Vettä piisaa, mutta suursateet peruttu: ”Ei mitään tulvia”

rac

Julkaistu:

Sateet piiskaavat tänään Itä- ja Etelä-Suomea ja huomenna etelää ja itää.
Eilen ennustettiin, että vettä voisi tulla keskiviikko–torstaiyön aikana paikoitellen yhteensä jopa 80 mm. Yksi sademillimetri vastaa litraa neliömetrillä.

Nyt Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Antti Kokko lupailee, ettei tiedossa ole tulvivia katukaivoja ja loputtomia lätäköitä. Suursateet jäävät Suomenlahdelle ja sen eteläpuolelle Baltiaan.

– Yleiskuva on, että myöhemmin iltapäivällä sade alkaa itäisessä ja eteläisessä Suomessa ja huomenna torstaina se siirtyy Itä- ja Etelä-Suomeen. Idässä voi tulla paikoitellen kovempiakin sadekuuroja, Kokko sanoo.

Sade ei tule yhtenä rintamana vaan kuuroissa, joten tarkkaa ajankohtaa ei voi meteorologin mukaan sanoa. Yöstä ei ole tiedossa erityisesti muuta sateisempaa.

– Rankkasateita ei pitäisi olla tulossa, hän kertoo.

– Ei mitään tulvia.

Sekä tänään että huomenna vettä kertynee vuorokaudessa noin 10 millimetriä eli yksi ämpärillinen neliömetrille. Sateisia paikkakuntia ovat muun muassa Kirkkonummi, Helsinki ja Porvoo.

Viime yönä Ilmatieteen laitos jakoi Twitterissä kuvan, josta näkee, miten eri sääennustemallit eroavat sadekertymien suhteen.
– Ennustemalleissa on paljon eroavaisuutta, Kokko sanoo.

– Sademäärien ennustaminen on erityisen vaikeaa, sanoi Forecan Juha Föhr Ilta-Sanomille eilen.

Sademääriin vaikuttaa paitsi matalapaineen reitti myös sadepilvien koostumus: paljonko sadesoluja lopulta on.