Kirkkonummella havaittiin outoja muutoksia USA:n armeijan GPS-signaalissa – samalla siviilisignaalit heikentyivät - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kirkkonummella havaittiin outoja muutoksia USA:n armeijan GPS-signaalissa – samalla siviilisignaalit heikentyivät

Siviilikäyttöisessä järjestelmässä signaalin voimakkuus putosi juhannusaattona ja -päivänä.

Avaruussatelliitti Nasan tuottamassa kuvituskuvassa.

26.6.2019 8:47

Paikkatietokeskuksen tutkijat ovat havainneet muutoksia GPS-signaalissa juhannusaattona ja -päivänä Metsähovin geodeettisella tutkimusasemalla Kirkkonummella.

Tarkat GPS-signaalit olivat ajankohtana poikkeuksellisen voimakkaita. Erityisesti Yhdysvaltain armeijan käyttöön tarkoitettu L2-signaali voimistui, mikä hyödyntää myös maanmittaajia.

– 20.6. hieman klo 18 jälkeen Suomen taivaalla näkyneiden satelliittien datassa näkyi 10 dBHz suuruinen signaalin voimistuminen tavallisiin lukemiin verrattuna, jotka vaihtelevat välillä -0,5 ja 0,5 dBHz. Se merkitsee suurempaa lähetystehoa ja luotettavuutta salatuille signaaleille, tarkentaa vanhempi tutkija Octavian Andrei Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksesta tiedotteessa.

Voimakkaampi signaali auttaa, kun paikannetaan haastavassa ympäristössä tai signaalia lähettävä satelliitti on matalalla, lähes horisontissa.

GPS on Yhdysvaltain puolustusministeriön kehittämä ja ylläpitämä satelliittipaikannusjärjestelmä. Lyhenne tulee sanoista Global Positioning System. Nykyään se on läntisessä maailmassa yleisimmin käytetty GNSS-satelliittipaikannusjärjestelmä.

Heikentymistä siviilijärjestelmässä

Siviilikäyttöisessä signaalissa tutkijat havaitsivat heikkoa, kahdesta kolmeen dBHz:n lieventymistä. Tätä signaalia käytetään useimmissa kaupallisissa satelliittipaikannuslaitteissa, esimerkiksi kännyköissä ja autonavigaattoreissa.

Epätavallinen signaalien voimakkuus alkoi 20. kesäkuuta noin kello 18.15 ja loppui 21. kesäkuuta kello 13 mennessä Suomen aikaa.

Maanmittauslaitoksella on Suomessa noin 50 GNSS-tukiasemaa, jotka muodostavat tarkkaan paikannukseen käytetyn FinnRef-verkon. Maata kiertää 33 satelliittia, joiden lähettämiin signaaleihin järjestelmä perustuu.

Verkon tukiasemilla on moderneja paikannusvastaanottimia, jotka pystyvät vastaanottamaan kaikkien paikannusjärjestelmien signaaleja. Monitorointi on välttämätöntä, koska signaalin laatu vaikuttaa suoraan paikannuksen laatuun ja luotettavuuteen.

Euroopan Unionilla on oma satelliittipaikannusjärjestelmä Galileo, Venäjällä Glonass-järjestelmä ja Aasiassa Kiinan ylläpitämä Beidou-järjestelmä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?