KS: Tietokirja vedettiin markkinoilta Wikipedia-plagioinnin vuoksi – kirjailijalla epäselvyyksiä lainauskäytännöissä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

KS: Tietokirja vedettiin markkinoilta Wikipedia-plagioinnin vuoksi – kirjailijalla epäselvyyksiä lainauskäytännöissä

Tietokirjailija Mauri Niemisen Pedot-kirjasta paljastui useita kopioituja kohtia. Wikipedia-artikkelien alkuperäinen kirjoittaja otti yhteyttä kustantamoon.

25.6.2019 23:23

Huhtikuussa julkaistu filosofian tohtori ja dosentti Mauri Niemisen ja luontokuvaaja Lassi Rautiaisen tietokirja Pedot vedettiin pois markkinoilta, kertoo Kainuun Sanomat.

Syynä olivat kirjasta paljastuneet kohdat, jotka olivat kopioitu suoraan Wikipediasta.

– Ne ovat jääneet sinne vahingossa, Nieminen sanoo Kainuun Sanomille.

Niemisen mukaan hänellä oli epäselvyyksiä siinä, miten Wikipediaa lainataan. Hän pitää ongelmallisena sitä, että Wikipediassa lähteet mainitaan vasta artikkelin lopussa.

Kirjassa käytettyjen Wikipedia-artikkelien kirjoittaja otti yhteyttä kustantamoon, kun huomasi kopioinnin. Kustantamo pysäytti kirjan jakelun välittömästi.

– Tekijä oli vähän liian huonosti kopioinut tiettyjä asioita Wikipediasta. Olisi pitänyt tuottaa vähän enemmän, muokata tekstiä, Readme.fi-kustantamon kustantaja Ari Sahanen kommentoi Kainuun Sanomille.

Kirjan vetäminen markkinoilta harmittaa Niemistä. Hän aikoo tehdä kesän aikana vaadittavat korjaukset ja toivoo, että kirjasta julkaistaan uusi versio syksyllä. Ennen uuden painoksen julkaisua kustantamon on varmistuttava, ettei siinä rikota tekijänoikeuksia.

– Täällä on näitä ajatusvirheitä. Katsotaan jatkossa, että saadaanko semmoinen kirja aikaiseksi, joka voisi toimiakin, Ari Sahanen sanoo.

Tuore tietokirja Suomen petoeläimistä vedettiin pikavauhtia pois markkinoilta, kun kopiointi paljastui.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?