KS: Tietokirja vedettiin markkinoilta Wikipedia-plagioinnin vuoksi – kirjailijalla epäselvyyksiä lainauskäytännöissä

Julkaistu:

Tietokirjailija Mauri Niemisen Pedot-kirjasta paljastui useita kopioituja kohtia. Wikipedia-artikkelien alkuperäinen kirjoittaja otti yhteyttä kustantamoon.
Huhtikuussa julkaistu filosofian tohtori ja dosentti Mauri Niemisen ja luontokuvaaja Lassi Rautiaisen tietokirja Pedot vedettiin pois markkinoilta, kertoo Kainuun Sanomat.

Syynä olivat kirjasta paljastuneet kohdat, jotka olivat kopioitu suoraan Wikipediasta.

– Ne ovat jääneet sinne vahingossa, Nieminen sanoo Kainuun Sanomille.

Niemisen mukaan hänellä oli epäselvyyksiä siinä, miten Wikipediaa lainataan. Hän pitää ongelmallisena sitä, että Wikipediassa lähteet mainitaan vasta artikkelin lopussa.

Kirjassa käytettyjen Wikipedia-artikkelien kirjoittaja otti yhteyttä kustantamoon, kun huomasi kopioinnin. Kustantamo pysäytti kirjan jakelun välittömästi.

– Tekijä oli vähän liian huonosti kopioinut tiettyjä asioita Wikipediasta. Olisi pitänyt tuottaa vähän enemmän, muokata tekstiä, Readme.fi-kustantamon kustantaja Ari Sahanen kommentoi Kainuun Sanomille.

Kirjan vetäminen markkinoilta harmittaa Niemistä. Hän aikoo tehdä kesän aikana vaadittavat korjaukset ja toivoo, että kirjasta julkaistaan uusi versio syksyllä. Ennen uuden painoksen julkaisua kustantamon on varmistuttava, ettei siinä rikota tekijänoikeuksia.

– Täällä on näitä ajatusvirheitä. Katsotaan jatkossa, että saadaanko semmoinen kirja aikaiseksi, joka voisi toimiakin, Ari Sahanen sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt