Rinne: Isis-leirin suomalaisten orpolasten palauttaminen ajankohtaisin asia miettiä – ”muualla maailmassa on näitä orpoja tuotu takaisin”

Julkaistu:

Pääministeri Antti Rinne odottaa viranomaisten lausuntojen Isis-palautuksista saapuvan lähipäivinä. Tämän jälkeen päätös tehdään mahdollisimman nopeasti.
Pääministeri Antti Rinteen (sd) mukaan al-Holin leirillä Syyriassa mahdollisesti elävien suomalaisten orpolasten palauttaminen takaisin Suomeen on tällä hetkellä ajankohtaisin hallituksen pöydällä oleva kysymys Isis-palautuksiin liittyen.

– Nythän meillä on sellainen tilanne, että muualla maailmassa, myös Pohjoismaissa on näitä orpoja tuotu takaisin. Se on ehkä nyt sitten tässä vaiheessa ajankohtaisin asia miettiä, Rinne sanoo.

Tähän mennessä ainakin Ruotsi, Ranska, Belgia ja Hollanti ovat auttaneet terroristijärjestö Isisin alueella eläviä, vanhempansa menettäneitä oman maansa orpolapsia palaamaan.

Suomen kohdalla tämä tarkoittaisi mahdollisesti esimerkiksi konsulaatin järjestämää palautuslentoa ja lasten kotouttamista Suomessa asuvien omaisten luokse.

Koska lapset ovat eläneet alueella vaikeissa olosuhteissa ja voineet altistua väkivallalle ja propagandalle, tulisivat he palatessaan tarvitsemaan todennäköisesti myös pitkäaikaista apua ja tukea.

Supon mukaan etenkin lasten integraatioon olisi kiinnitettävä huomiota, jottei myös heistä tulisi alueelta palaavien aikuisten tapaan aikanaan turvallisuusuhka.

Isisin toiminnassa jo verrattain pienet pojat voivat joutua taistelukoulutukseen, kun taas tyttöjä on naitettu nuorina taistelijoiden vaimoiksi, jolloin he ovat voineet joutua lapsen seksuaalisen hyväksikäytön ja raiskauksen uhreiksi.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) totesi tänään tiistaina MTV:n haastattelussa, että Suomi on pyrkinyt selvittämään ainakin suomalaisten orpolasten tilannetta alueella.

Hänen mukaansa tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, ettei paikan päällä olisi suomalaisia yksinäisiä ja ilman perhettä eläviä lapsia.

Orpolapsien lisäksi YK:n ihmisoikeuskomissaari kehotti tällä viikolla kaikkia valtioita palauttamaan myös muita ISIS-taistelijoiden perheenjäseniä takaisin kotimaihinsa.
Tanska ja Australia ovat palauttaneet alueelta muitakin alaikäisiä oman maansa kansalaisia kuin orpoja. Tähän mennessä muut Pohjoismaat tai EU-valtiot eivät ole kuitenkaan tähän ryhtyneet.

Perustuslain nojalla Suomi ei voi kuitenkaan estää kansalaisiaan palaamasta Suomeen, mikäli he pääsevät saapumaan rajalle omin keinoin.

Viime hallitus linjasi, ettei leirillä olevia täysi-ikäisiä ei ainakaan avusteta takaisin Suomeen. Lasten suhteen ei tehty päätöksiä.

Uuden hallituksen onkin nyt linjattava paitsi lapsista, myös siitä, muuttuuko edellisen hallituksen linjaus ISIS-taistelijoiden puolisoiden palauttamisesta.

Jos muita kuin orvoksi jääneitä lapsia halutaan palauttaa Suomeen, tarvitaan tähän huoltajien suostumus. Lapsia ja vanhempia ei kuitenkaan voida YK:n sopimusten mukaisesti erottaa tahdonvastaisesti toisistaan ilman huoltajan hyväksyntää.

Rinne kertoo itse pyytäneensä palautuksista kaikilta asiaan liittyviltä viranomaisilta lausuntoja, joiden hän olettaa saapuvan lähipäivinä.

Hän ei osaa vielä tällä hetkellä sanoa, millä aikataululla lopullinen päätös vaimojen ja lasten kohtalosta ollaan tekemässä hallituksen kesken.

– Niin nopeasti kun asiat ovat valmiita päätettäviksi, Rinne sanoo.

Ylen tietojen mukaan al-Holin Isis-leirillä Syyriassa olisi yhteensä 11 suomalaista naista ja jopa 33 lasta. Supon mukaan luku on oikeansuuntainen.