Näin paljon sinun kotikunnassasi jää kiinni rattijuoppoja – katso tilanne

IS listasi rattijuoppojen määrät kunnittain. Voit katsoa oman kotikuntasi tai mökkipaikkakuntasi tilanteen.

Ja siihen pitkä puhallus, kiitos!

26.6.2019 8:20

Itä-Suomen rajanylityskunnat ovat edelleen kärkisijoilla Tilastokeskuksen keräämissä rattijuopumustilastoissa. Tilastoista selviää, että suhteessa asukaslukuun eniten rattijuoppoja käryää Itä-Suomen rajanylityspaikkakunnilla, suurten valtateiden varsilla ja muutamissa Lapin kunnissa.

Asukaslukuun suhteutettuna synkin tilanne on Virolahden kunnassa Vaalimaan rajanylityspaikan vuoksi. Siellä liikennemäärät ovat suuria asukaslukuun suhteutettuna. Kakkossijalla oleva Pertunmaan kunta on monille tuttu niin ikään vilkkaasta liikenteestään. Kunnan läpi kulkee vilkas 5-tie ja yksi Suomen vilkkaimmista liikenneasemista sijaitsee Pertunmaan Kuortissa.

Jos grafiikka ei näy alla, näet sen täältä.

Rattijuopumusten kokonaismäärä Suomessa on vähentynyt jo pitkään. Muutama vuosi sitten ratista kärynneiden määrä näytti jo vakiintuneen noin 17 000 tapauksen tuntumaan, mutta viime vuonna tilastoissa nähtiin taas nousua.

Myös pitkään jatkunut alkoholiperusteisten rattijuopumusten määrän lasku taittui. Kesä on humalakuskien sesonki. Kesäkuukausina rattijuopon uhriksi joutuminen on tilastojen mukaan 68 prosenttia todennäköisempää kuin muina kuukausina.

Jos grafiikka ei näy alla, katso se täällä.

Huumekuskien osuus kaikista rattijuopoista lisääntyy jatkuvasti. Suurimmissa kunnissa huumetta saattaa löytyä rattijuopon elimistöstä jo todennäköisemmin kuin pelkkää alkoholia. Poliisi löytää myös huumeen ja alkoholin yhdistelmää yhä useammin.

Huumeet ovat liikenteessä viheliäinen ongelma. Alkoholi on tuttu paha, huumeet tuntematon. Vaikka periaatteessa onkin mahdollista, ettei erittäin pieni määrä piristävää huumausainetta veressä vaikuttaisikaan merkittävästi kuljettajan ajokykyyn, piristeet aiheuttavat esimerkiksi äkkipikaisuutta. Rauhoittavat lääkkeet ja huumeet ovat liikenteessä puolestaan vakava nukahtamisriski.

Lisäksi huumekuskeilla on usein veressä montaa päihdettä samaan aikaan. Aineiden yhteisvaikutusta on erittäin vaikea ennakoida.

Poliisihallituksen mukaan huumekuskien aiheuttamien onnettomuuksien määrä on lisääntynyt jo vuosia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?