Eurohelteen lipaisu onkin lämmin – Keski-Euroopan kuuma kieleke pyyhkäisee sittenkin Suomeen

rac

Julkaistu:

Säämallit muuttuvat nopeasti, mutta nyt näyttää siltä, että myös Suomessa päästään viikonloppuna nauttimaan lämpimästä säästä.
Euroopassa eletään parhaillaan kuumimpia hetkiä sitten Brexit-äänestyksen, mutta tällä kertaa lämpötilan nousu johtuu Pohjois-Afrikasta hyökyvästä kuumasta ilmamassasta.

Sen myötä lämpötilat nousevat ennätyskorkeiksi niin Espanjassa, Italiassa, Ranskassa, Saksassa, Puolassa, Belgiassa kuin Sveitsissäkin.

Ilmatieteen laitoksen ennusteissa tällä viikolla Keski- ja Etelä-Euroopassa rikotaan +40 asteen rajapyykki. BBC:n mukaan +40-astetta saattaa ilmankosteuden vuoksi tuntua jopa +47 asteelta.
Vielä maanantai-iltana näytti siltä, että Keski-Euroopan kuumasta ilmamassasta saadaan Suomeen vain märkä nuolaisu.

Ilmamassan reuna toisi mukanaan matalapaineen ja sateita. Ennusteet lupasivat sateita ja viileää ilmaa lähes koko maahan. Paikoittain luvassa oli jopa myräkkää.
Nyt Forecan meteorologi Jenna Salminen kertoo, että kuuman ilman kieleke saattaa sittenkin yltää kunnolla Suomeen ja tuoda helteen tullessaan. Tuoreimmat säämallit paljastavat, että lämpimän ilman kieleke hilautuu vähitellen kohti Suomea.

– Vielä eilen näytti siltä, että se jää Baltiaan, mutta nyt se näyttää pyyhkäisevän myös Suomen yli, Salminen sanoo.Ilmamassalla tarkoitetaan kilometrin korkeudessa olevaa ilmaa. Sen lämpötilan perusteella pystytään ennustamaan lämpötiloja maan päällä. Aurinkoisella kesäsäällä lämpötila maan pinnalla on usein noin 15 astetta lämpimämpää.

Pyyhkäisy tulee olemaan nopea ja se on kestoltaan lähempänä tunteja kuin päiviä. Jos ilmamassa kulkee Suomen yli yöllä, ei se välttämättä nosta päivälämpötiloja juuri ollenkaan.

Toisaalta on mahdollista, että siinäkin tapauksessa päivälämpötilat nousevat lähelle hellelukemia lounaan ja etelän suunnalla. Yli 20 asteen lämpötilat voivat yleistyä myös Keski-Suomessa asti.Tukholman korkeudella lämpötila nousee heittämällä kolmeenkymmeneen asteeseen, samoin Tallinnan seudulla. Suomessa lämpötila ratkeaa pitkälti sen mukaan, kuinka aurinko pääsee lämmittämään. Tuulella, pilvillä ja sateilla on kaikilla vaikutusta.

Ennusteen mukaan ilmamassa lähestyy Suomea sunnuntaina ja pysyy täällä ehkä vielä maanantainkin puolella. Sen kaikista kuumin osa jäisi pyörimään maamme itäpuolelle.

– Tässä on taas niin, että pienet muutokset tuovat suuret muutokset ennusteeseen. Mahdollisuuksia on vielä hyvin paljon, mutta alkava heinäkuu ainakin tervehtii meitä lämpimällä lipaisulla, Salminen sanoo.


Vaikka hellettä ja lämpimiä säitä olisikin luvassa, kaipaa luonto myös vettä. Ympäristöhallinnon verkkopalvelusta löytyvä vesitilannekartta kertoo, että etenkin eteläisessä Suomessa on tällä hetkellä todella kuivaa. Maaperään mahtuisi kerralla useiden sateiden vedet.

Kuivuus voi vaikuttaa muun muassa metsän kasvuun ja marjasadon määrään. Toisaalta kuiva jakso kesän alussa ei ole mitenkään poikkeuksellinen, eikä luonnon kasveilla ole yleensä hätää.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt