Jopa pysäköinninvalvojien lapsille soitettiin häirikköpuheluita – Kuopiossa tehtiin vain pari pientä muutosta ja uhkailu loppui kuin seinään

Julkaistu:

Pysäköinninvalvojien turvallisuus nousi keskusteluun viime vuonna, jolloin yksi tarkastaja joutui pahoinpitelyn uhriksi.
Vuonna 2019 on huomattavasti mukavampaa olla kuopiolainen pysäköinninvalvoja kuin vielä reilua vuotta aiemmin. Tuolloin pysäköinninvalvojat kohtasivat työssään uhkaavia tilanteita yli toistakymmentä kertaa reilun vuoden sisällä.

Uhkailut, suunsoitto ja väkivaltainen käytös eivät rajoittuneet ainoastaan pysäköinninvalvojiin, vaan jopa erään pysäköinnintarkastajan lapselle oli soitettu uhkailumielessä.

Uhkailut saavuttivat huippunsa toukokuussa, jolloin yksi pysäköinninvalvojista joutui väkivallan uhriksi ja sai fyysisiä vammoja.

Nyt, noin vuosi myöhemmin, tilanne on täysin toinen. Kuopion pysäköinninvalvonnan asiakasvastaava Jarno Käki kertoo, että kaupungin pysäköinninvalvojat eivät ole kohdanneet yli vuoteen yhtäkään uhkaavaa tilannetta.

– Olemme jopa vähän yllättyneitä siitä, miten hyvin tämä on toiminut, Käki sanoo.

Käki kertoo, että pysäköinninvalvojan pahoinpitelyn jälkeen kaupungin viranomaiset keksivät muutaman pienen muutoksen, jolla pysäköinninvalvojien turvallisuutta saadaan kohennettua.

Ensinnäkin, tarkastajat määrättiin liikkumaan pareina ja toiseksi heille annettiin pienet, rintapieleen kiinnitettävät haalarikamerat. Kaupunkilaisille myös tiedotettiin monipuolisesti kameroiden olemassaolosta.

Haalarikamera kuvaa aina silloin, kun tarkastaja löytää virheellisesti pysäköidyn ajoneuvon. Kamera laitetaan päälle myös missä tahansa asiakaspalvelutilanteessa, vaikka asiakas tulisi vain kysymään tietä.

– Aiemmin yksin liikkuneilla tarkastajilla oli mukanaan ainoastaan turvanappi, jolla vartijan voi hälyttää paikalle. Olemme aika yllättyneitä, miten hyvin kamera ja siitä kertominen on parantanut tarkastajien työturvallisuutta. Se on ihan faktista faktaa, Käki sanoo.

Kameroiden ja parityöskentelyn myötä kuopiolaisten pysäköinninvalvojien työturvallisuus on parantunut huomattavasti, mutta samalla hyötyy myös poliisi. Poliisin voi kohdentaa resurssinsa muualle, kun pysäköinninvalvojien ei tarvitse valvoa.

– Tarkastajat ovat tykänneet ja uskallusta riittää, vaikka yleinen turvallisuustilanne on edelleenkin se, että tarkasti pitää seurata.

Yleisellä turvallisuustilanteella Käki tarkoittaa sitä, että pysäköinninvalvojiin, ensihoitajiin, poliiseihin ja muihin virkamiehiin kohdistuu keskimääräistä enemmän uhkaavia tilanteita.

– Ehkä tämä yleinen maailmanmeno on muuttunut siihen, että ihmisistä on tullut aggressiivisempia.

Vaikka uhkaavat tilanteet ovat Kuopiossa pitkälti historiaa, erikoisia tilanteita parkkipirkkojen tielle sattuu etenkin kesäaikaan. Käki kertoo, että silloin kaupungista löytyy lukuisia kesäautoja.

– Varsinkin nuoret miehet tahtovat pitää liikenteessä mööpeleitä, joita ei ole edes rekisteröity ajoneuvoiksi.