Etelä-Suomessa niskaan rysähtää jopa 8 ämpärillistä vettä yhdessä yössä – Juha Föhr letkauttaa osuvan kuvauksen tulevasta massasateesta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Etelä-Suomessa niskaan rysähtää jopa 8 ämpärillistä vettä yhdessä yössä – Juha Föhr letkauttaa osuvan kuvauksen tulevasta massasateesta

Julkaistu: 25.6.2019 10:50

Sadevaippa peittää Etelä-Suomen torstaina. Helsingissä vettä voi kerääntyä kaduille. Rankimmat sateet sijoittuvat keskiviikko–torstaiyöhön.

Keskiviikko–torstaiyönä vettä tulee kuin saavista. Rantakelit väistyvät, ja sadetakin ja kaulahuivin saa kaivaa esiin.

– Kyllä voi nyt sanoa että on voimakas, sadetta saattaa tulla ihan reippaasti, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari Mustala.

Etelärannikolla sadetta voi tulla yön ajan 20–30 millimetriä kolmessa tunnissa, arvioi Forecan Juha Föhr. Tällöin yhdelle neliömetrille kertyy kaksi–kolme ämpärillistä vettä, koko yön aikana jopa kahdeksan. Rankkasateen määritelmä täyttyy selvästi.

Vettä voi tulla kolmen tunnin jakson aikana jopa 20–30 millimetriä. Laskennallisesti näitä kolmen tunnin jaksoja on tiedossa kaksi ja puoli, kertoo Juha Föhr. Yksi sademillimetri tarkoittaa, että yhdelle neliömetrille kertyy litra vettä. Kolmessa tunnissa vettä siis tulee 20–30 litraa ja koko yön aikana jopa 70–80 litraa.

– Kuiva maahan mielellään imee joka tipan. Kaupunkiolosuhteissa asvaltti vaan kuljettaa vettä ja vesi tietysti yrittää löytää sellaisia viemärikaivoja, joita yhdyskuntasuunnittelijat ovat sille suunnitelleet ja laittaneet. Onko niiden kapasiteetti sitten ajan tasalla, hän pohtii.

Vettä kertynee risteysalueille etenkin Helsingissä.

– Oikeasta kuvakulmasta se voi näyttää siltä kuin T niin kuin tulva, vaikka kyseessä on L niin kuin lätäkkö.

Paikoitellen ne voivat olla laajoja ja syviä, mutta laajempia tulva-alueita ei pitäisi muodostua.

– En kehottaisi ketään menemään kellariin piiloon tässäkään tilanteessa – tai etenkään sinne, koska sinnehän se valuu, Föhr sanoo.

Vettä on tulossa paljon.

– Kannattaa pistää korvan taakse, että osaa ajatella omia menojaan sen mukaan.

Sateisinta Uudenmaan eteläosissa

Sadekuurot tulevat matalapaineen mukana Pohjois-Atlantilta.

– Se tulee keskiviikkoiltana ja varsinkin tuolloin yöllä sataa. Tämän hetken ennusteen mukaan sataa Uudeltamaalta tuonne itään ja Itä-Suomen eteläosiin ja pohjoisempana tulee kuuroja, kertoo Mustala.

– Kyllähän kesään kuuluu myös, että tulee välillä vettä kunnollakin. Nyt ei ole tullut koko tässä kuussa. Olishan se nyt jo aikakin, hän toteaa.

Kyse ei ole lempeän lämpimästä kesäsateesta. Lämpötilat putoavat etelässä ja Ilmatieteen laitoksen tuntuu kuin -lukemat jäävät Helsingissä päivällä kymmeneen asteeseen. Tosiasialliset lämpötilat ovat 13–14 asteen tuntumassa.

Eurohellemassa ei liikahda

Etelä- ja Länsi-Eurooppaa korventava yli 30-asteinen kuuma ilmamassa pysyy paikoillaan, kun Pohjois-Atlantilta pyyhkii matalapaine Baltian yli. Matalapaineen keskus menee arvion mukaan Viron poikki, mutta sadetta riittää Suomeenkin.

– Sademäärään vaikuttaa, meneekö se just noin vai vähän tonne tai tänne, kuvailee Föhr.

Sää selkenee torstai-iltaan mennessä lännestä lähtien. Perjantaina kuuroja on tarjolla Itä-Suomeen ja muu Suomi saa nauttia puolipilvisestä säästä.

– Perässä tulee aika voimakas pohjoisen ja luoteen välinen tuuli, joka pitää sään sateen jälkeenkin viileänä, kertoo Mustala.

Lämpötilat eivät nouse perjantainakaan 20 asteen yläpuolelle, ja napakka tuuli pitää tuntuu kuin -lämpötilat pysyttelevät 10 ja 15 asteen välillä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?