Jasper Pääkkönen osti päiväpalkallaan Vihtijoen taimenille soraa: ”Ajattelin, että teen yhden päivän työkeikan” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Jasper Pääkkönen osti päiväpalkallaan Vihtijoen taimenille soraa: ”Ajattelin, että teen yhden päivän työkeikan”

Jasper Pääkkönen maanantaina Vihtijoella, jonka Levoinkoskesta tulee hänen kummikoskensa.

Julkaistu: 25.6.2019 7:40

Tekee amerikkalaisryhmän kanssa lohidokumenttia, pettyi valtioyhtiö Kemijoki Oy:n asenteeseen.

Virtavesien hoitoyhdistys Virho kunnostaa parhaillaan Vihtijoessa sijaitsevaa Levoinkoskea.

Aikoinaan puiden uiton tarpeita varten rännimäiseksi perattu koski ennallistetaan kutumiljööksi hätää kärsiviin jalokaloihin kuuluville taimenille.

Urakan pituus on 300 metriä, ja sen rahoitti näyttelijä Jasper Pääkkönen.

– Taustalla tässä on yksi työkeikka, joka on toistaiseksi salainen, mutta julkistetaan lähipäivinä. Normaalioloissa en olisi sitä ehkä tehnyt, mutta Virhon toiminta on ollut lähellä sydäntäni pitkään, ja olen heitä ennenkin tukenut, Pääkkönen kertoo.

– Joten ajattelin, että teen yhden päivän työkeikan ja lahjoitan palkkion hyväntekeväisyyteen.

”Kummikohteeksi” valikoitui Vihtijoen Levoinkoski kahdestakin syystä, pääkaupunkiseudun läheisyyden vuoksi, ja koska siellä olivat luvat valmiina eikä kunnostus edellyttänyt enää pitkää syvällä lupaviidakossa käytävää paperisotaa.

Lahjoitus oli 8 000 euroa.

– Eivät nämä summat ole isoja, koska virtavesien kunnostustöitä tehdään vapaaehtoisvoimin. Se raha menee varmaan kaivinkoneen vuokriin ja leijonanosa menee kutusoraikon eli kivimateriaalin ostamiseen.

Levoinkoski palautetaan luonnontilaan kivillä ja soralla.

– Käyn siellä ehkä joskus katsomassa uhanalaisen taimenen kutupuuhia, Pääkkönen sanoo. Kalastaminen Vihtijoella ei ole suunnitelmissa.

Taimenten loppusyksyisen kudun tarkkailu on viime vuosina innostanut ihmisiä pääkaupunkiseudulla hakeutumaan taskulamppujen kanssa pienten virtavesien äärelle, esimerkiksi Helsingissä Pukinmäen-Malmin Longinojalle.

Voidaan puhua jopa villityksestä.

Pääkkönen oli tuonut Levoinkoskelle myös yhdysvaltalaisen kuvausryhmän, jonka kanssa hän tekee dokumenttielokuvaa Suomen virtavesistä, nykyisistä ja entisistä, padotuista – ja ennalleen palautetuista tai palautettavista.

Dokumentin teema on kuningaskala lohi, ei taimen, ja se vie ryhmän lähipäivinä pohjoiseen, Kemijoelle, Oulujoelle ja Iijoelle ja Venäjälle ja ehkä Norjaan asti. Tiistaina haastatellaan ministeri Pekka Haavistoa, jonka kanssa Pääkkönen on tehnyt aiheen parissa yhteistyötä aiemminkin.

– Se on amerikkalaisen DamNation-dokumentin tekijöiden uusi projekti. DamNation on näytetty Pekan ja minun eduskuntaseminaarissa ja Rakkautta ja Anarkia -festareilla. Se kertoo vesivoimasta ja kalakannoista ja voimalaitospatojen purkamisesta Amerikasta, Pääkkönen kertoo.

– Olen ollut heidän faninsa jo pitkän aikaa ja ehdotin heille ja Patagonia-nimiselle ulkoiluvaatefirmalle, että tehtäisiin dokumentti lohesta ja jokiluonnosta tällä puolella maailmaa, Suomessa ja Venäjällä.

Maanantaina Pääkkönen vei filmiryhmän ihmettelemään Helsingin Vanhankaupunginkosken patoa, josta Pääkkönen haluaisi päästä eroon mahdollisimman pian.

Suuri pettymys ja harmistuksen aihe Pääkköselle on Kemijoki Oy:n edustajien kieltäytyminen haastattelusta.

– Hävetti ja raivostutti valtio-omisteisen yhtiön asenne, Pääkkönen sanoo.

Pekka Haavistokin oli omistajaohjausministeri jo vuosina 2013–14 eli dokumentin teon kannalta aivan liian aikaisin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?