Mykkänen ihmettelee professorien tulkintaa aikuisten ISIS-palaajien auttamisesta: ”Se on kyllä vieras ajatus”

Julkaistu:

Supo pitää todennäköisenä, että palaavat ISIS-vaimot lisäisivät Suomeen kohdistuvaa terrorismin uhkaa. Myös lapsista voi tulla ajan oloon turvallisuusuhka, ellei integrointi suomalaiseen yhteiskuntaan onnistu.
Entinen sisäministeri Kai Mykkänen (kok) ihmettelee 15 oikeustieteen professorin Helsingin Sanomiin kirjoittamassa mielipidekirjoituksessa esittämää tulkintaa siitä, että Suomella olisi velvollisuus avustaa terroristijärjestö Isisin alueelle lähteneiden ja nyt al-Holin leirillä Syyriassa olevien suomalaisten lapsien sekä heidän huoltajiensa tuomista takaisin maahan.

He viittaavat kirjoituksessaan konsulipalvelulakiin, jonka mukaan Suomen edustusto ”voi avustaa evakuoinnin järjestämisessä kriisialueelta lähimmälle turvalliselle alueelle tai kotimaahan”.

– Vaikka muotoilu on avoin (”voi avustaa”), säännökseen liittyvässä hallituksen esityksessä on selvästi todettu, että tällaisessa tilanteessa ”päätarkoituksena on siis avustaa kansalaisia siirtymään kriisialueelta turvalliselle alueelle”, professorit kirjoittavat.

Heidän mukaansa on myös muistettava, ettei konsuliavustamisesta saa luopua rangaistuksena, vaan ”avustamisen perusteina ovat avun tarve ja joutuminen hädänalaiseen asemaan”.

Mykkäsen mukaan sisä-, ulko- ja oikeusministeriöiden yhteinen näkemys on kuitenkin viime hallituskaudella ollut se, että tässä liikutaan täysin harmaalla alueella.

– Mutta että kaikki aikuiset olisi syytä sieltä konsulipalveluina evakuoida niin se on kyllä meille vieras ajatus, Mykkänen sanoo.

Normaalitilanteessa Suomi ei hänen mukaansa edes evakuoi konsulipalveluna aikuisia konfliktialueilta.

– Ulkoministeriön lähtökohta on ollut se, että konsulipalvelulaki ei sovellu silloin, kun on kyseessä vapaaehtoisesti matkustuskiellossa olevalle konfliktialueelle matkustaneet aikuiset. Sinänsä yllätyin oikeustieteilijöiden kirjoituksesta siinä suhteessa, että viitattiin konsulipalveluihin, Mykkänen sanoo.

Ulkoministeriön Syyriaa koskeva matkustustiedote on jo useamman vuoden ajan kehottanut poistumaan maasta välittömästi. Tiedotteessa myös todetaan tälläkin hetkellä, että Suomen suurlähetystöllä ei ole mahdollisuuksia tarjota konsulipalveluja Syyriassa oleville eikä avustaa mahdollisen evakuoinnin järjestämisessä.

Mykkäsen mukaan edellinen hallitus päätti katsoa, että aikuisten kohdalla ei ole tässä tarvetta tehdä poikkeusta, koska jos konfliktialueelle on matkustanut omatoimisesti, niin valtio ei ole velvollinen myöskään järjestämään palautusta, joka on usein myös riskioperaatio.

Viime hallitus linjasi, ettei leirillä olevia täysi-ikäisiä ei avusteta takaisin Suomeen, vaikka heidän saapumistaan Suomeen ei voida perustuslain nojalla estääkään. Lasten suhteen ei tehty viime hallituskaudella päätöksiä.

Myös pääministeri Antti Rinne (sd) totesi vielä ennen eurovaaleja, että alueella olevia lapsia tulee auttaa, mutta rikoksista epäiltyjä aikuisia ei ole syytä tuoda Suomeen.

Helsingin Sanomien haastattelussa Rinne kuitenkin peräänkuulutti kaikkien Isis-leirillä olevien suomalaisten auttamista. Rinne ei kuitenkaan tarkentanut, tarkoittiko hän paluun avustamista vai humanitääristä apua.


Kaikkia hädässä olevia on Mykkäsen mukaan tietysti pyrittävä auttamaan, mutta silloin on hänen mukaansa kyse juuri humanitäärisestä avusta paikan päällä leireillä.

– Yleisesti sanoisin, että tämän humanitäärisen kriisin vuoksi olisi nyt tärkeää, että hallitus nopeasti, mielellään jo tällä viikolla, pystyisi johtopäätökset tekemään. On selvää, että heinäkuussa siellä on erityisen vaikeat olosuhteet helteen takia odotettavissa. Etenkin lasten selviäminen on joka viikko aina vaikea kysymys, miten selvitään eteenpäin hengissä.

Mykkäsen mukaan kyse on hallitukselle ”viheliäisestä kysymyksestä”.

– Mutta hallitus ei voi sitä vastuuta väistää. Heillä on kaikki mandaatti tehdä johtopäätöksiä, ja ne vaan pitäisi pystyä tekemään.

Hänen mukaansa kysymystä on jo pyöritelty kuukausien ajan eri ministeriöiden välillä ja viranomaisten toimesta.

– Aina on vaikeita kysymyksiä joihin voi hakea lisää vastauksia, mutta se tilanne luulisi olevan aika hyvin kartoitettu. Mutta suosittelen suhteellisen ripeään toimintaan.

Pääministeri Rinne totesi maanantaina Iltalehdelle, että hallituksen eri viranomaistahoilta pyydetyt lausunnot aiheesta saadaan lähipäivinä, minkä jälkeen päätös toimenpiteistä tehdään mahdollisimman nopeasti.

Päävastuu linjauksista on kuitenkin sisäministeri Maria Ohisalolla (vihr), joka ei tahtonut kommentoida IS:lle ISIS-palautuksia.

Ylen tietojen mukaan al-Holin Isis-leirillä Syyriassa olisi yhteensä 11 suomalaista naista ja 33 lasta. Suojelupoliisin viestintäasiantuntija Minna Passin mukaan luku on Supon tämänhetkisten tietojen mukaan oikeansuuntainen.

– Suuruusluokka on tämänhetkisten tietojen mukaan oikea, Passi sanoo.

Supo ei kuitenkaan ota kantaa siihen, mitä alueella oleskelevien suomalaisten toiminnasta konfliktialueella tiedetään.

– Yleisellä tasolla pystytään kertomaan siitä, millainen rooli naisilla on Isisissä yleisesti ottaen ollut. Naisten rooli on liittynyt propagandan levittämiseen, värväämiseen ja seuraavan sukupolven kasvattamiseen. Osa naisista on mahdollisesti osallistunut myös aseelliseen toimintaan. Naisilla on myös ollut keskeinen rooli jesidi-vähemmistöön kuuluvien naisten ja lasten orjuuttamisessa, Passi sanoo.

Supon arvion mukaan on todennäköistä, että palaajat myös lisäisivät Suomeen kohdistuvaa terrorismin uhkaa.

– Arvioimme, että alueelta mahdollisesti palaavat naiset verkostoituvat keskenään ja heistä tulee olennainen osa Suomeen jo muodostunutta jihadistista alamaailmaa, Passi sanoo.

Lapsien kohdalla on Passin mukaan muistettava, että he ovat eläneet vaikeissa olosuhteissa alueella ja voineet altistua väkivallalle ja propagandalle.

– Lapset tulevat tarvitsemaan hyvin todennäköisesti pitkäaikaista apua ja tukea, jos he tänne palaavat. Toki pitää kiinnittää huomiota siihen, että he integroituvat yhteiskuntaan mahdollisimman hyvin. Heistäkin voi tulla ajan oloon turvallisuusuhka, ellei integrointi suomalaiseen yhteiskuntaan onnistu.

– Isisin toiminnassa yleisesti jo verrattain pienet pojat voivat joutua taistelukoulutukseen. Tyttöjä taas on naitettu nuorina taistelijoiden vaimoiksi, jolloin he ovat voineet joutua lapsen seksuaalisen hyväksikäytön ja raiskauksen uhreiksi.

Suomeen on Supon mukaan palannut konfliktialueelta arviolta parikymmentä ihmistä. Passi muistuttaa, että tämä on kuitenkin tapahtunut pääosin konfliktin alkuvaiheessa, ja heidän joukossaan oli myös ihmisiä, jotka olivat pettyneitä Isisin toimintaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt