Video: Näin jopa +45 asteen kuumuus valtaa Keski-Euroopan – Eurohelteen märkä lipaisu kastelee Suomen kahdesti

rac

Julkaistu:

Euroopassa kärvennytään jopa ennätyshelteissä, mutta Suomessa sataa vettä. Ilmatieteen laitoksen animaatiosta näkyy, miten hellemassa kutittelee Suomen etelärannikkoa märällä kielellään.
Keski- ja Etelä-Euroopassa tulee lähitulevaisuudessa olemaan hiostavat oltavat. Pohjois-Afrikasta hyökyvä lämmin ilmamassa kuumentaa muun muassa Espanjan, Italian, Ranskan, Saksan, Puolan, Belgian ja Sveitsin polttaviin lukemiin.
  • Yllä olevalla videolla näkyy, kuinka lähellä Suomea hellerintama käväisee.
Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Eveliina Tuovisen mukaan aurinko alkaa korventaa Eurooppaa tänään, ja loppuviikkoa kohti hellelukemat sen kuin nousevat. Eikä loppua näy.

– Helteet jatkuvat niin pitkälle kuin mallia on, Tuovinen sanoo.

Ilmatieteen laitoksen mallit yltävät kymmenen päivän päähän.

Suomi ei saa tiraustakaan muun Euroopan lämmöstä. Helteet yltävät Latviaan asti, mutta eivät Skandinaaviaan.

Samaan aikaan kun muu Eurooppa paahtuu tuskallisissa kesähelteissä, Suomeen saapuu koko maata kurittava saderintama ja tuuli. Keski-Euroopan helteet lipaisevat kahdesti Suomen etelärannikkoa, mutta lipaisut eivät ole kuumia vaan märkiä.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Hannu Valta sanoo, että Keski-Euroopan kuuman ilmamassan reuna nuolaisee Suomea keskiviikon ja torstain välillä ensimmäisen kerran, ja toisen kerran maanantaina.

– Molemmilla kerroilla lipaisuun liittyy matalapaine ja sateita, Valta kertoo.

Suomen sateet ovat siis käytännössä Keski-Euroopan helteiden syytä.

– Suomi on juuri siinä kuuman ilmamassan rajalla, niin meille tulee sitten sateita. On aika tyypillistä, että ilmamassojen raja-alueilla liikkuu sateita erottamassa ilmamassoja, meteorologi Eveliina Tuovinen sanoo.

Weather.com-sivusto ennustaa, että ainakin osa kaikkien aikojen helle-ennätyksistä saattaa tällä viikolla rikkoutua. Valta epäilee samaa.

– Todennäköisesti kesäkuun lämpöennätyksiä tullaan rikkomaan useissa Keski-Euroopan maissa lähipäivinä.

Ilmatieteen laitoksen ennusteissa tällä viikolla Keski- ja Etelä-Euroopassa rikotaan +40 asteen rajapyykki. BBC:n mukaan +40-astetta saattaa ilmankosteuden vuoksi tuntua jopa +47 asteelta.

– Uskon, että voimme päästä ainakin +43 asteeseen tai mahdollisesti +44–45 asteeseen tulevassa helleaallossa, kertoi puolestaan ranskalainen meteorologi Etienne Kapikian The Weather Channel -uutissivustolle.

Korventava helle on herättänyt Keski-Euroopan maissa huolta, sillä vuonna 2003 samankaltainen helleaalto vaati Ranskassa noin 15 000 kuolonuhria, joista suurin osa oli vanhuksia.

The Guardian -lehden mukaan Ranskassa onkin aloitettu helteisiin varautuminen muun muassa pitämällä julkiset uimalat auki myöhälle iltaan sekä varautumalla jakamaan kaduilla juomapulloja ja perustamaan tuhat uutta juomapistettä.

Oletko Euroopan hirmuhelteissä? Lähetä kuva ja kerro kokemuksesi WhatsAppissa numeroon 040 660 9019 tai sähköpostilla uutiset@iltasanomat.fi tai täällä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt