Kypärään piirretty ”kirkkovene” johti puukoniskuun Savonlinnassa – Moitteet saaneen työmiehen päreet paloivat pahasti

Julkaistu:

Tutkimuksissa selvisi, että vähänkään kovempi isku olisi lävistänyt kypärän.
Itä-Suomen hovioikeus on antanut tuomion erikoisessa tapauksessa, jossa työmaalla Savonlinnassa työskennellyt mies löi toista puukolla. Tuomio tuli pahoinpitelyn yrityksestä.

Tapaus sattui elokuussa 2017 ja hovioikeus antoi tuomionsa, neljän kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen, kesäkuun 2019 alussa. Lisäksi tuomittu joutuu maksamaan yhteensä tuhansia euroja oikeudenkäyntikuluja ja korvauksia.

Juttu sai alkunsa työmaalla, jossa rikoksesta tuomittu, vuonna 1985 syntynyt mies oli edellisenä perjantaina piirtänyt vanhemman, vuonna 1962 syntyneen työkaverinsa suojakypärään niin sanotun ”kirkkoveneen”.

Maanantaina työkaveri huomasi piirroksen ja kävi kysymässä asiasta yrityksen omistajalta. Tämä totesi, että piirtäjän tulee joko pyyhkiä piirtämänsä kuva pois tai ostaa työkaverilleen uusi kypärä.

Kun töhrityn kypärän omistaja kertoi yrityksen omistajan terveiset piirtäjälle, tämä ryhtyi raaputtamaan kuvaa pois punakahvaisella puukolla miesten istuessa kahvituvassa. Työkaverin mukaan mies vaikutti silmin nähden hermostuneelta.

Aikansa raaputettuaan mies nousi pöydästä, laittoi kypärän vanhemman työkaverinsa päähän ja iski tai kopautti puukolla perään. Puukko teki kypärään 2,5 millimetrin syvyisen jäljen, mutta ei lävistänyt sitä.

Oikeuden mukaan päähän suunnattu isku oli erityisen vaarallinen. Poliisi selvitti vaarallisuutta teettämällä Teknologian tutkimuskeskus VTT:llä tutkimuksia. Ne tehtiin kahteen kertaan, sillä ensimmäisestä yrittämästä paljastui iskun nopeuteen ja energiaan liittyvä virhe. Molempien tutkimusten päätelmä oli kuitenkin sama: vähänkään kovempi isku olisi lävistänyt kypärän.


Iskun jälkeen mies poistui kahvihuoneesta ja soitti esimiehelleen. Tämä taas soitti puukolla iskeneelle ja käski hänet pois työmaalta. Lyöty mies taas meni poliisiasemalle tekemään rikosilmoituksen. Kuulustelussa hän kertoi olevansa tapauksesta hämmentynyt ja stressaantunut. Hän kertoi pitäneensä puukolla iskenyttä kaverinaan.

Puukolla iskeneen miehen näkemys tapahtumista oli erilainen. Hän kertoi kuulustelussa saaneensa kuulla piirroksensa vuoksi huutoa ja ”vittuilua” heti töihin mennessään. Miehen mukaan sättiminen jatkui myös taukotuvassa.

Lyönnin mies totesi olleen enemmänkin näpäytys kuin varsinainen lyönti. Hän myös kertoi kokeneensa olevansa jonkin aikaa jatkuneen kiusanteon kohteena työpaikalla. Esimies ei ollut puuttunut asiaan vaan ainoastaan todennut, että sellaisia työkaverit ovat.

– Tässä jutussa tapahtunut poltti minulta päreet ja mitta tuli täyteen. Viikko ja aamu alkoi sillä, että minua alettiin sättimään ennen huomenen sanomista, puukolla iskenyt kertoi poliisin kuulusteluissa.

– Minulla ei ollut tarkoitus vahingoittaa ketään. Halusin vaan saada sen sillä hetkellä olevan vittuilun loppumaan, hän jatkoi.

Juttu muokattu 25.6.2019. Korjattu korvaussummaa ja tapahtuma-aikaa.