Poliisi epäilee: Nainen valehteli Tinder-raiskauksesta Kangasalla – motiivina ”ajattelemattomuus, kosto ja hyvityksen hakeminen”

Perättömän lausuman antanutta uhkaa jopa kahden vuoden vankeustuomio.

Sisä-Suomen poliisilaitos vastaanotti aiemmin tänä vuonna rikosilmoituksen, jonka mukaan Kangasalla Tinder-treffit olisivat päättyneet raiskaukseen huhtikuussa.

24.6.2019 11:09

Poliisi tiedotti tänään maanantaina, että ”Niki”-niminen mies ei olekaan raiskannut Tinder-treffikumppaniaan Kangasalla.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Antti Uusipakka kertoo, että rikosilmoituksen oli tehnyt nuori nainen.

Poliisi on kuitenkin vaitonainen siitä, mitä todellisuudessa on tapahtunut. Uusipakka sanoo, että tapahtuneen osapuolet ovat todella olemassa ja he ovat käyneet Tinder-treffeillä, mutta tapahtumat eivät ole edenneet niin kuin aiemmin on tiedotettu.

– Ainakaan sellaista tahdonvastaista seksuaalirikosta ei ole tapahtunut, mistä poliisille on kerrottu. Se on selvinnyt esitutkinnassa, Uusipakka sanoo.

”Niki” ei ole myöskään väitetyn tekijän oikea nimi.

Uusipakka kertoo, että nainen ilmoitti seksuaalirikoksesta ”ajattelemattomuuttaan”.

– Suurin syy oli varmasti ajattelemattomuus, kosto ja jonkinlainen hyvityksen hakeminen. Ei siinä ole mietitty tarkkaan, mitä siitä aiheutuu, kun tällainen pallo työnnetään matkaan.

Uusipakka kertoo, että syy siihen, miksi poliisi tästä tiedottaa, on se, että kun aiemmin tänä vuonna poliisi etsi tuntomerkkeihin sopivaa ”Niki”-nimistä miestä, tiedote levisi laajalle ja muutama ulkopuolinen kärsi asiasta.

– Ihmiset välittivät vinkkejä ja tämä jopa aiheutti sen nimisille tai vastaavat tuntomerkit omaaville ihmisille hankaluuksia. Näissä somemaailman asioissa on aina omat vaaransa.

Uusipakka kertoo, etteivät tällaiset tapaukset ole poikkeuksellisia.

– Kyllä poliisin toimenpiteitä joskus koetetaan käyttää johonkin keskinäisiin kiistoihin vääntövartena. Eli haetaan toiselle rangaistusta. Ei se ihan poikkeuksellista ole, mutta täytyy muistaa, että se on selkeästi rikokseksi säädetty.

– Tällaista ei pidä tehdä ajattelemattomuuttaan eikä myöskään mistään kostonkierteestä.

Hän myös moittii, että tällainen työllistää poliisia huomattavasti.

– Lähtökohtahan on se, että asianomistajan lausumaa tulee uskoa.

Tutkintaa jatketaan rikosnimikkeellä perätön lausuma viranomaismenettelyssä. Tutkittavasta teosta säädetty rangaistusasteikko vaihtelee sakon ja kahden vuoden vankeusrangaistuksen välillä.

Toukokuun lopulla poliisi pyysi vihjeitä ”Niki”-nimisestä miehestä. Myös Ilta-Sanomat uutisoi asiasta.

Lue lisää: Tinder-treffit päättyivät raiskaukseen Kangasalla – poliisi kaipaa vihjeitä tekijästä

Asianomistaja oli kertonut, että ”Niki” olisi 23-vuotias mies, jota asianomistaja oli luonnehtinut urheilulliseksi, 180 senttimetriä pitkäksi mieheksi, jolla on vaaleat hiukset ja siniset silmät.

Asianomistajan kertomuksen mukaan hän oli jutellut Tinderissä muutaman päivän ”Nikin” kanssa ja sopinut sitten tapaamisen Holvastin alueelle, jossa he olivat kävelleet.

Poliisin tiedotteessa toukokuussa kerrottiin, että kun nainen oli ollut aikeissa lähteä treffeiltä, mies olisi yllättäen käynyt häneen kiinni ja raiskannut hänet. Teon jälkeen mies olisi asianomistajan mukaan poistunut paikalta. Asianomistaja väitti, että mies olisi poistanut teon jälkeen Tinder-profiilinsa ja kaikki henkilöiden väliset keskustelut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?