Kolumni: ”Ai se Tove Janssonin ex-poikaystävä?”

Julkaistu:

Haastattelin pari viikkoa sitten puhelimitse Jörn Donneria. Hän kertoi ylioppilaskeväänsä tapahtumista vuonna 1951. Kulttuurisuvun jäsenen muistelut vilisivät suomalaisen kulttuurin kärkinimiä, ja puhelu sai pian erikoisen käänteen.

Mutta ensin hieman alustusta: Alla olevasta artikkelista voit lukea Eino Leinosta, mutta myös häneen yhdistetyistä naisista.
Jutussa kysytään, miksi naiset muistetaan vain yhteydestä Suomen Suurimpaan Runoilijaan ja vasta sen jälkeen omasta urastaan. Näistä naisista esimerkiksi L. Onervalla ja Aino Kallaksella on merkittävä oma kirjallinen tuotanto.

Voisiko miehelle käydä samalla tavalla? Siis, että hänet muistettaisiin vain naispuolisen puolisonsa kautta?

Donner muisteli puhelimessa erityisellä lämmöllä Atos Wirtasta, joka päätoimitti vasemmistolaista Ny Tid -kulttuurilehteä. Wirtanen otti 18-vuotiaan Donnerin lehtensä avustajaksi ja siipiensä suojaan.

Sitten kysyin:

”Ai se Tove Janssonin entinen poikaystävä?”

Donner myönsi, että kyseessä oli todella Janssonin entinen heila, mutta:

”Olihan hän sen lisäksi paljon muutakin”, hän paikkasi.

Tässä tapahtui huvittava käänne: nythän joku mies muistettiin ennen kaikkea naisen entisenä miehenä, ja vasta toissijaisesti omista töistään.

Mikäli Atos Wirtanen on entistä avovaimoaan tuntemattomampi, käydään hänet lyhyesti läpi pelkkien omien tekojensa kautta.

Filosofian tohtori Wirtanen syntyi vuonna 1906 Saltvikissa ja hänet muistetaan erityisesti suomenruotsalaisena vasemmistointellektuellina ja toimittajana. Hän nousi eduskuntaan Sdp:n kansanedustajana 1936 ja toimi tehtävässä lähes parikymmentä vuotta. Tove Janssonin kanssa hän seurusteli 1940-luvulla. Suomenruotsalainen superpari oli jo eronnut, kun Wirtasen tiet Jörn Donnerin kanssa ristesivät.

Tämä parisuhde on jättänyt suomalaiseen kirjallisuuteen erään rakastetun hahmon. Wirtanen on Nuuskamuikkusen esikuva.

Wirtanen vaati aina vapautta suhteesta, ja lähti silloin tällöin omille teilleen. Silloin Tove Jansson huokasi surullisena samat sanat, jotka Muumipeikko esittää Nuuskamuikkuselle: ”Totta kai sinun on mentävä”.

On tämäkin huvittavaa. Taas puhe miehestä kääntyi hänen entiseen naisystäväänsä. Mutta Nuuskamuikkusen hatun Jansson otti suoraan Wirtasen päästä.

Donnerin haastattelun abikeväästään löydät jutusta: