No nyt tulee myräkkä! Ensi viikolla kesäsään katkaisevat kovat sateet ja myrskypuuskat - Kotimaa - Ilta-Sanomat

No nyt tulee myräkkä! Ensi viikolla kesäsään katkaisevat kovat sateet ja myrskypuuskat

Aurinkoinen kesäsää jää tauolle, kun kovat tuulet ja sateet piiskaavat lähes koko maata.

23.6.2019 21:23

Tyyntä myrskyn edellä – siitä kielii juhannuksen jälkeisen, monelle kenties kohmeloisen, maanantain sää.

Korkeiden helteiden perään haikailevat saavat pettyä alkavalla viikolla, sillä jo juhannuspäivänä puhkunut viileä viima oli vasta esimakua ensi viikon tuulesta.

Viikko käynnistyy vielä suurilta osin kauniissa säässä. Maan etelä- ja keskiosissa pysytellään 20 asteen tuntumassa. Sää on monin paikoin puolipilvistä tai poutaista. Lapissa lämpötilat liikkuvat 10–15 asteen haarukassa. Länsi-Lapissa saattaa myös jyristä yksittäisten ukkoskuurojen myötä.

Tiistaina maan eteläosissa on mahdollisuus hätyytellä jopa hellelukemia. Suurilta osin lämpötila pysyttelee maan etelä- ja keskiosissa kuitenkin 20 asteen tienoilla.

Sateita lähes koko maahan

Keskiviikkoa kohti säässä tapahtuu muutos, kun Suomeen vyöryy lähes koko maata piiskaava saderintama. Rintama aloittaa vetisen työskentelynsä osissa maata jo tiistai-iltana ja yltyy torstaihin mennessä paikoittain myräkäksi asti.

Kovia sadekuuroja on tiedossa etenkin maan etelä- ja keskiosiin, missä vettä voi odottaa satavan 20 milliä, paikoittain jopa 30. Runsaimmin sateita on odotettavissa keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

Ainoastaan Pohjois-Lappi jää näillä näkymin vailla sateita.

Kasvavien lätäköiden seuraajaksi saa odottaa myös tiukkaa puhuria.

– Sadealueeseen liittyy aika kova tuuli. Etenkin torstain puolella tulee pahempi tuuliosuus sateiden jälkeen. Etenkin läntisillä merialueilla saattaa esiintyä myrskypuuskia, Forecan meteorologi Johanna Rinne sanoo.

Veneilijöiden kannattakin olla varovaisia, sillä läntisillä merialueilla saattaa tuulla torstaina yli 14 metriä sekunnissa.

Myrskytunnelmaa on odotettavissa etenkin rannikkokaupunkeihin: Vaasaan, Poriin ja Turkuun. Myös Oulussa ja pääkaupunkiseudulla tuntee kovan viiman.

–  Torstaipäivä tuntuu erityisen tuuliselta kaikissa suurissa rannikkokaupungeissa.

Sateiden ja tuulenpuuskien myötä lähes koko maassa on olemassa mahdollisuus myös yksittäisiin ukkosmyräköihin, mutta suuria ukonilmoja ei ole odotettavissa.

– Jos salamoita on tullakseen, niin ne jäävät aika harvaksi, Rinne tuumaa.

Sadetakin voi vaihtaa villapaitaan

Myräkät vievät hetkeksi myös Suomea hellineen suvisään mennessään.

– Sateiden jälkeen pohjoisesta puhaltaa Suomeen kylmää ilmaa ja sen takia perjantai on viileä päivä. Kesäsääksi päivä tulee tuntumaan kolealta.

Etelässä lämpötilat jäävät 20 asteen alapuolelle ja pohjoisosissa lämpötila putoaa 10 asteen paikkeille.

Lohtua voi onneksi tiirailla silti horisontista: kesäkelit eivät ole vielä hylkäämässä Suomea.

– Sää lämpiää taas viikonlopun jälkeen, Rinne kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?