Taka-Töölöön parkkeeratussa perhe-Volvossa odotti aamulla karu näky – pesupäällikkö: sama ongelma kiusaa mökillä käyviä autoilijoita

Julkaistu:

Autopesulan pesupäällikkö kertoo, että tahmaisia autoja tuodaan kesäisin pesulaan tasaiseen tahtiin.
Kesäisin monia autoilijoita piinaa tahma, joka tarttuu tiukasti kiinni auton pintaan.

Tahmea neste on mesikastetta eli tiettyjen hyönteisten sokeripitoista kakkaa. Mesikastetta valuu etenkin lehmuksista, joissa lehmuskirvat elävät ja kakkivat runsain määrin.

Kirvojen kakkaan liisteröityy helposti kiinni myös kaikkea muuta, kuten esimerkiksi lehtiä, kukintoja, siitepölyä tai katupölyä. Tämän on saanut tuta Helsingin taka-Töölöön parkkeerannut autoilija, jonka mustan perhe-Volvon maalipinta oli muuttunut viikonlopun aikana puusta valuneesta mönjästä harmaaksi.

Tältä näytti kadunvarteen parkkeerattu tahma-auto sunnuntaina aamulla.


Turun kaupungin viheraluepäällikkö Mari Helin kertoo, että makea kirvankakka on myös Turussa ongelma erityisesti Aurajoen rannalla. Tänä kesänä Helinin mukaan ongelma ei ole kuitenkaan äitynyt erityisen pahaksi ainakaan vielä.

– Se on välillä meillä aika iso ongelma. En ole kuitenkaan kuullut, että mitään palautetta olisi tänä kesänä tullut. Yleensä siitä tulee valtava palauteryöppy silloin, kun tilanne on pahimmillaan, Helin sanoo.

Hän arvelee, että Turku saattaisi kuitenkin peittyä tahmaan myöhemmin kesällä.

– Kyllä sitä varmaan kohta alkaa tulla, kun on lämpimät ilmat.

Pahimmillaan Aurajoen rantaan parkkeeratut autot ovat yltäpäältä kakan peitossa, eivätkä kävelijätkään välty ongelmalta.

– Ihan tuntuu, että tossut takertuvat katuun kiinni, Helin luonnehtii.

Hän sanoo, että paras keino suojautua mesikasteelta on olla parkkeeraamatta autoa lehmuksen alle.

– Ensisijaisesti en veisi autoa sellaisen puun alle. Kyllähän mesikaste pesemällä lähtee, mutta se on hyvin ikävää ja tahmeaa. Toinen vaihtoehto on suojata auto pressulla.


Autopesula GoWash Konalan pesupäällikkö Eemeli Kukkonen kertoo, että mesikasteen tahrimat autot ovat pesulassa tuttu näky.

– Tänäkin kesänä niitä on tullut tasaiseen tahtiin. Mesikastetta riittää kyllä näinä aikoina, hän sanoo.

Kukkosen mukaan autoja tuodaan pesulaan erityisen paljon silloin, kun ihmiset lähtevät mökeille, sillä autot seisovat mökillä usein puun alla.

Kukkonen sanoo, että mesikaste irtoaa auton pinnasta ”normaaleilla autonpesuaineilla”.

– Eli autoshampoolla ja esipesuaineella se lähtee aika näppärästi pois. Yleensä se ei ole niin tiukassa, että sen irrottamiseen tarvittaisiin esimerkiksi liuottimia.

Mikäli mesikastetta ei pese pois lainkaan, Kukkonen arvelee, että voisi olla mahdollista, että kaste vahingoittaisi auton maalipintaa. Riski on kuitenkin häviävän pieni.


– Jos autoa ei ollenkaan pese ja aurinko polttaa kastetta kiinni sen pintaan pitkän aikaa, auton pinta saattaa vähän kärsiä, hän arvelee.

– Mutta hyönteiset ja linnunjätökset ovat huomattavasti pahempi riski.

Kukkonen sanoo, että ainoa keino pitää auto kiiltävänä kirvojen jätöksistä huolimatta, on vahata ja pestä kulkupelinsä säännöllisesti.