Nuuskajätit kehittävät nuuskanvahvuisia tupakattomia nikotiinipusseja – näihin sääntöihin maahantuonti ja myynti kaatuu Suomessa

Suomeen saa edelleen tuoda kilon tupakallista nuuskaa. Samanvahvuisten tupakattomien nikotiinipussien maahantuonti on sen sijaan kielletty.

Tupakattomia nikotiinipusseja tulee Suomeen Ruotsin markkinoilta.

22.6.2019 16:00

Muoviset nuuskakiekot ovat kaikkea muuta kuin vieras näky Suomessa, vaikka nuuskan myyminen kiellettiin jo vuonna 1995.

Kansainväliset tupakka- ja nuuskajätit seuraavat kuluttajiensa toiveita ja kehittävät jatkuvasti uusia tuotteita. Tarjolla on nyt myös nuuskaa, joka ei valmistajien mukaan ole nuuskaa ollenkaan.

Tupakattomia nikotiinipusseja ovat muun muassa Swedish Matchin valmistama Zyn, British American Tobaccon valmistama Lyft ja Nordic Spiritin valmistama Nordic Spirit True White.

Tupakattomuus on selkeä myyntivaltti. Esimerkiksi ruotsalainen Swedish Match tunnetaan kuitenkin juuri nuuskan valmistajana, jonka brändit, kuten Ettan tai Göteborgs Rapé ovat suomalaisillekin vanhoja tuttuja. Viime vuosina Swedish Match on kasvattanut tulostaan juuri perinteisellä nuuskalla niin Ruotsissa kuin Yhdysvalloissa.

Zyn-purkin kannessa lukee suurin kirjaimin teksti: ”Nikotin utan tobak”. Lyftin sivuilla alleviivataan puolestaan, että kyse ei ole lainkaan nuuskasta. Valkoiset pussit ovat valmistajan mukaan ”suussa käytettävien nikotiinituotteiden uusi sukupolvi”. Verkkokauppojen sivuilla olevissa esittelyteksteissä tupakattomuus mainitaan poikkeuksetta selkeästi.

Uutuudet kiinnostavat Suomessakin, ja Tullissa on pohdittu vuoden aikana, miten suhtautua nikotiinipusseihin.

Tupakattomuus on uusi trendi nikotiinivalmisteissa. Zyn on Swedish Matchin valmistama tuote, johon on törmätty myös Tullissa. Ulkonäöltään purkit ja pussit muistuttavat usein tavallista korkeamman hintaluokan nuuskaa.

Maahantuontirajoitusten tulkinta vaikuttaa IS:n selvityksen mukaan kaikkea muuta kuin selvältä. Tullista tupakattomia nikotiinipusseja koskevien matkustajien tuontirajoituksista ei voitu kommentoida yksiselitteisesti, ja Tulli kertoi selvittävänsä maahantuontitulkintaa kaikkien epäselvien tuotteiden kohdalla aina Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskukselta Fimealta.

Enintään neljä milligrammaa nikotiinia sisältäviä tupakattomia nikotiinipusseja tarkastellaan lääkkeellisinä tuotteina, ei tupakkatuotteina, joten maahantuontiin sovelletaan lääkelakia eikä tupakkalakia. Tulkintatapa vaikuttaa siihen, paljonko hyödykettä saa tuoda maahan.

Suomeen saa tuoda ilman reseptiä tupakattomia nikotiinipusseja, jotka sisältävät enintään neljä milligrammaa nikotiinia, sitä vahvemmat vaativat reseptin.

Nykyisten tuontirajoitusten mukaan Suomeen saa siis tuoda yli neljä milligrammaa nikotiinia sisältäviä tuotteita, kunhan tuotteet sisältävät tupakkaa.

Mietoja, maksimissaan neljän milligramman vahvuisia nikotiinipusseja saa tuoda maahan suuria määriä, Euroopan talousalueelta enintään vuoden tarpeeseen kerralla, alueen ulkopuolelta kolmeksi kuukaudeksi. Kyseisiä itsehoitolääkkeitä saa tilata myös kotiin postitse, enintään kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän kerralla.

Suomessa myyntiluvallisten valmisteiden valmisteyhteenvedoissa on todettu, että sallitun tuotteen enimmäisvuorokausiannos on 24 pussia, eli 96 milligrammaa.

Niinpä pusseja saa tuoda Suomeen vuodessa enintään 8 760 kappaletta.

Swedish Matchin valmistamaa Zynia myydään sekä miedompina että vahvempina versioina. Mietoa laatua saa tuoda Suomeen ilman reseptiä. Kun yksi purkki sisältää 20 pussia, purkkeja saisi tuoda vuodeksi 438 kappaletta, vahvempia ei yhtään.

Tulliylitarkastaja Anne Pullinen kertoo, että Tulli on törmännyt jonkin verran tupakattomiin nikotiinipusseihin valvonnassa, ja maahantuontisäädöksistä tulee paljon kysymyksiä. Toukokuussa Tullilla ei ollut takavarikoituna yhtään kyseistä tuotetta.

Perinteisen nuuskan ja nikotiinipussien lisäksi Tullissa törmätään ”nikotiinittomiin” nuuskiin, eli pusseihin, joissa on vaikkapa vitamiineja ja kofeiinia.

– Lainsäädännössä on ongelmakohtiakin, (tupakatonta) nikotiininuuskaa voisi olla loogista ohjata tupakkalainsäädännöllä, Pullinen pohtii.

Tulliylitarkastaja uskoo, että ulkomaiset tupakkayhtiöt seuraavat myös suomalaisen tupakkalain tiukennuksia.

Suomen tupakka- ja nikotiinipolitiikan lakiin kirjattu tavoite on, että tupakointi ja nikotiini saadaan kitkettyä kokonaan vuoteen 2030 mennessä. Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) neuvotteleva virkamies Meri Paavola kertoo, että tavoitteena ei ole haittojen vähentäminen, vaan terveydelle haitallisten tupakka- ja nikotiinituotteiden lopullinen häviäminen.

– Nikotiinikin on myrkky, joka aiheuttaa terveyshaittoja ja nopeasti riippuvuuden.

Nuuskan kohdalla kehitys on kulkenut viime vuosina täysin Suomen nikotiinipolitiikan suuntaa vastaan. Nuuskankäyttö on lisääntynyt sekä nuorten että aikuisten keskuudessa. Erityisen yleistä nuuskaaminen on ammatillisissa oppilaitoksissa, joissa opiskelevista pojista nuuskaa käyttää päivittäin 17 prosenttia. Satunnaisesti eniten nuuskaajia on 20–34-vuotiaiden miesten joukossa, noin 10 prosenttia.

Matkustajatuonti on lisääntynyt ja Tullin takavarikot ovat kasvaneet. Vuonna 2018 Tulli takavarikoi 6 744 kiloa nuuskaa eli 187-kertaisesti vuoteen 2010 verrattuna.

Jos grafiikka ei näy, voit katsoa sen tästä.

Tulli on satsannut nuuskarallin estämiseen, mutta lukujen taustalla vaikuttavat voimakkaasti lisääntynyt salakuljetus ja pimeä kauppa. Nuuskanmyyjät toimivat nykyään aktiivisesti esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Paavola kertoo, että uusien tupakattomien nikotiinivalmisteiden ilmaantuminen Ruotsin markkinoille on huomioitu tupakka- ja nikotiinipolitiikan suunnittelussa.

– Tietääkseni näitä nikotiinia sisältäviä tupakanvastikkeita ei tällä hetkellä ole Suomessa. Muissa Pohjoismaissa niitä on markkinoilla ja uusia tuotteita varmasti kehitetään. Niitä on todennäköisesti jollain aikavälillä tulossa myös Suomeen.

Ruotsalaisen Swedish Matchin viestintäjohtaja Johan Wredberg ei kommentoi sitä, pyrkiikö yhtiö esimerkiksi Zynilla Suomen markkinoille. Wredbergin mukaan yhtiö ei seuraa suomalaista markkinakehitystä, koska Suomi noudattaa Euroopan Unionin nuuskakieltoa.

– Euroopassa on lukuisia markkinoita, joissa tupakkavapaa nikotiinituote, kuten Zyn, saattaisi olla aikuisista tupakoitsijoista houkutteleva, mutta nyt emme mene siihen, mille markkinoille saatamme tai emme saata mennä.

Wredberg toteaa, että yhtiössä ymmärretään, että nuuskan käyttö Suomessa on kaikesta huolimatta kasvussa. Viestintäjohtaja puhuu siitä, kuinka kiellon noudattaminen kriminalisoi tavallisia suomalaisia ja siitä, kuinka Suomelta jää saamatta verotuloja nuuskasta, jota maassa joka tapauksessa kaupataan. Wredberg myös kyseenalaistaa suomalaisen käsityksen nuuskan haitoista suhteessa savukkeisiin.

Suomalaisen tupakkalain näkökulmasta tupakaton nikotiinipussi on eräänlainen väliinputoaja. Tuotteet muistuttavat nikotiinimääränsä ja käyttötapansa puolesta nuuskaa, mutta eivät sisällä miltään osin tupakkakasvia.

Ne eivät siis ole tupakkalain mukaisia tupakkatuotteita Suomen rajoilla tai rajojen sisäpuolella. Tuotteet täyttävät periaatteessa tupakkalain näkökulmasta ainoastaan tupakanvastikkeen määritelmän.

Tupakanvastikkeiden myynnille on asetettu tupakkalaissa ikärajaksi 18 vuotta. Niiden myyntiä koskevat lisäksi markkinointi- ja esilläpitokielto. Markkinoille tuote voi päästä ilman ilmoitusta valvovalle viranomaiselle Valviralle, eikä pakkauksiin tarvitse merkitä terveysvaroituksia.

Suomalaiskaupoissa myydään tupakatonta ja nikotiinitonta energianuuskaa.

Nuuskanvalmistajien uutuustuotteet ovat Suomen lain näkökulmasta haastavia tarkasteltavia paitsi maahantuonnin niin myös myynnin näkökulmasta.

Tupakattomat nikotiinipussit eroavat muista tupakanvastikkeista tuotteiden sisältämän nikotiinin vuoksi. Vaikka tuotteita saa tuoda maahan, niin pienikin määrä nikotiinia estää niiden pääsyn kauppoihin ja tekee pusseista lääkevalmisteita.

– Ne ovat silloin lääkelain alaisuudessa. Päästäkseen myyntiin tuotteiden on osoitettava kliinisissä tutkimuksissa olevansa tehokkaita tupakasta vieroittamisessa. Sitten on muita nikotiinituotteita, joita ei ole tarkoitettu vieroitukseen, vaan ennemminkin nikotiiniriippuvuuden ylläpitoon, Meri Paavola summaa.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean tulkinnan mukaan nikotiini on lääkeaine ja tupakaton nikotiinipussi siten lääkevalmiste.

Fimea seisoo portinvartijana tupakattomien nikotiinipussien ja kauppojen välillä. Jotta tuote pääsee Suomessa myyntiin, sen on saatava Fimealta myyntilupa. Käytännössä tuotteen on osoitettava, että sen pääasiallinen käyttötarkoitus on vieroittaa tupakasta.

Ilta-Sanomat kysyi tätä artikkelia varten Fimealta, onko se saanut myyntilupahakemuksia pussimuotoisia tupakattomia nikotiinivalmisteita valmistavilta yrityksiltä. Fimean mukaan myönnettyjä myyntilupia on kaksi. Käsiteltävänä ei ole tällä hetkellä yhtään hakemusta.

Molemmat myyntiluvan saaneet valmisteet pyrkivät sekä valmistajien että Fimean tulkinnan mukaan helpottamaan tupakoinnin lopettamista ja vähentämään vieroitusoireita.

Ensimmäinen ja tähän mennessä ainoa kaupoissa oleva pussimuotoinen tupakoinnin helpottamiseen tähtäävä nikotiinivalmiste on Suomen markkinoille loppuvuodesta 2016 tullut Zonnic. Annospussien lisäksi tuotetta on tarjolla myös suusumutteena ja pastillina.

Zonnic-annospussit muistuttavat ulkonäöltään nuuskapusseja. Nautinnon tavoittelemisen sijaan tuote pyrkii valmistajansa ja myös Fimean tulkinnan mukaan tukemaan lopettamiseen tähtääviä tupakoitsijoita.

Zonnic-pussit ovat ulkonäöltään kuin pieniä nuuskapusseja.

Yhdessä pussissa on kaksi tai neljä milligrammaa nikotiinia, mikä on joko puolet tai neljännes yhden ruotsalaisen nuuskapussin nikotiinimäärästä.

Niconovum AB:n valmistama ja Tamron jakama tuote on yleistynyt Suomessa viimeisten kahden vuoden aikana.

Niconovumin toimitusjohtaja Nils Siegbahn alleviivaa, että Zonnic-tuotteissa tavoitteena on se, että käyttäjä lopettaa tupakoinnin ennemmin tai myöhemmin. Hän kertoo, että yhtiö ei kilpaile tuotteillaan lainkaan nuuskanvalmistajien kanssa.

– Suuri ero on, että meidän bisneksemme on tupakoinnin lopettaminen. Siksi Zonnic-tuotteet ovat lääkevalmisteita. Siksi niitä kutsutaan nikotiinia sisältäviksi korvaushoitotuotteiksi (nicotine replacement therapy, NRT).

Siegbahn kertoo, että yhtiön tausta on vahvasti NRT-alalla eikä tupakkateollisuudessa. Hän muistuttaa lisäksi, että tuotteet ovat vahvasti säänneltyjä ja valvottuja.

– Meidän on näytettävä kliinisesti, että tuotteemme toimivat ihmisille, jotka haluavat lopettaa tupakoinnin. Tämän me olemme tehneet.

– Suuri ero nuuskaan verrattuna on, että Ruotsissa ja Norjassa myytävissä tupakattomissa nikotiinipusseissa nikotiinin määrä on paljon korkeampi. Meidän neljä tai kaksi milligrammaamme pussia kohden on NRT-tuotteissa standardi.

Tupakattomassa nuuskassa nikotiinia voi tosiaan olla enemmän. Esimerkiksi vahvoissa tupakattomissa nikotiinipusseissa voi olla selvästi yli 10 milligrammaa nikotiinia. Nikotiinimäärä vastaa kahta perinteistä ruotsalaista nuuskapussia ja kolmea voimakkaampaa Zonnic-pussia.

Niconovum on Siegbahnin mukaan saavuttanut kahdessa vuodessa noin 10 prosentin osuuden Suomen NRT-tuotteiden markkinoista. Yhtiö kehittää jatkossakin uusia tuotteita, joiden avulla tupakoitsijoiden palaaminen tapoihinsa saadaan estettyä.

– Suurin ongelma on, että tuotteita ei käytetä tarpeeksi. Käyttäjät eivät saavuta riittävä tasoa korvatakseen tupakasta saadun nikotiinimäärän ja putoavat takaisin tupakointiin. Me yritämme löytää tuotteita, jotka helpottavat ihmisiä saavuttamaan korvaavan tason.

Suomalaisten kauppojen hyllyillä on vasta yksi annospusseissa myytävä tupakasta vieroittamiseen tarkoitettu korvaushoitotuote.

Toisen lääkelain mukaisen myyntiluvan on saanut Suomessa Orifarmin valmistama Nicovel Mint. Kyseinen tuote ei ole ainakaan vielä myynnissä Suomessa.

Lääkevalmisteen kliinisten tietojen perusteella Nicovel vastaa nikotiinimäärältään ja käyttötarkoitukseltaan Zonnicia. Valmiste on tarkoitettu tupakkariippuvuuden hoitoon, vähentämään nikotiininhimoa ja lievittämään vieroitusoireita.

Sekä Zonnic että Nicovel ovat itsehoitotuotteita, joita on tarkoitus käyttää muutamia kuukausia ennen lopullista lopettamista.

Tupakka- ja nuuskavalmistajien markkinoimat tupakattomat nikotiinipussit ovat vasta yleistymässä. Viranomaisilla on siksi kiire selkeyttää sitä, miten vastaavia tuotteita käsitellään laissa.

STM:n asettama tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmä sai toimenpide-ehdotuksensa valmiiksi toukokuun lopussa 2018.

Työryhmä ehdotti useita lakimuutoksia ja merkittäviä rajoituksia matkustajatuontiin. Uusien tupakattomien tuotteiden osalta toimenpide-ehdotuksissa todetaan, että tupakkalakiin tulisi lisätä määritelmä ”nikotiinia sisältävät tupakan vastikkeet”. Lisäys tarkoittaisi sitä, että tupakattomia nikotiinipusseja voisi kohdella tupakkatuotteina.

Työryhmän raportin mukaan markkinakehitys viittaa siihen, että valmistajat kehittävät tupakattomia nikotiinituotteita yhä lisää. STM:n neuvotteleva virkamies Meri Paavola kertoo, että ehdotetut lakimuutokset ovat suurelta osin ennakoivia.

– Tämä ei ole suurin asia tässä kokonaisuudessa. Tupakkatyöryhmä pyrkii varautumaan tulevaisuuteen ja pitämään lainsäädännön ajan tasalla.

STM:n tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmän toimenpide-ehdotuksissa uusien nikotiinituotteiden tuleminen markkinoille mainitaan selvästi.

Nikotiinivastikkeiden sääntely pitäisi työryhmän mukaan saada yleisesti samalle tasolle kuin tupakkatuotteiden ja nikotiininesteiden.

Nikotiinia sisältävien lääkevalmisteiden osalta työryhmä ehdotti lääkelakia muutettavaksi niin, että viranomaiset saisivat lisää vaikutusvaltaa itsehoitolääkkeiden jakelukanaviin. Lääkelain muuttaminen lisäisi esimerkiksi Fimean valtaa vaikuttaa tuotteiden myyntipaikkoihin.

Kyse on tällä hetkellä vasta ehdotuksista. Lakimuutoksiin on vielä matkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?