Maailman suurin Suomen lippu repeytyi – ”Nyt siellä ei lippu liehu” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Maailman suurin Suomen lippu repeytyi – ”Nyt siellä ei lippu liehu”

Haminan jättilipputangossa liehuvassa suurlipussa havaittiin reikä.

Juhannuspäivän myrskytuuli koitui suurlipun kohtaloksi.­

22.6.2019 14:14

Haminassa törröttävässä 100-metrisessä lipputangossa liehuva siniristilippu piti lauantaina laskea alas liian kovan tuulen vuoksi. Lippu laskettiin aamupäivällä noin kello 11:n jälkeen.

Kun lippu oli saatu alas, siinä huomattiin repeämä.

Haminan VPK:n päällikkö Vesa Ikonen kertoo, että VPK:n tehtävänä on nostaa ja laskea lippua. Mikäli tuuli yltyy liian kovaksi eli yli 12 m/s, koripallokentän kokoinen lippu täytyy laskea alas.

Haminan kaupungin verkkosivujen mukaan VPK laski lipun välittömästi, kun sovittu tuuliraja ylittyi.

– Käytiin laskemassa lippu ja havaittiin, että siihen on tullut pieni reikä tai repeämä.

– Lippu siis laskettiin alas, ja nyt siellä ei lippu liehu, Ikonen toteaa.

Haminan kaupungin verkkosivuilla kerrotaan, että ”Haminaan juhannuspäivänä noussut ukkosmyrsky tuulineen teki pienen reiän suurlippuun”. Ikonen ei kuitenkaan osaa sanoa, repesikö lippu ukkosmyrskyn ja tuulen vuoksi vai laskettaessa.

– En osaa ottaa kantaa siihen, mistä se on tullut. Kaupunki hoitaa lippua. Lippu varmaankin lähetetään lippuvalmistajalle ja he tutkivat, mistä se (repeämä) on tullut, Ikonen sanoo.

Haminan kaupungin verkkosivujen mukaan Aitoossa Flagmoren lipputehtaalla oleva varalippu nostetaan salkoon ensi viikolla.

Haminan jättimäisen lipputangon tarina on ollut pitkä, kivinen ja monen mielestä surkuhupaisa.

Mammuttimainen Suomen lippu nostettiin ensi kerran tankoon aprillipäivänä 2019 lähes vuoden myöhässä alkuperäisestä suunnitelmasta. Kyseessä oli koenosto, josta ei juuri huudeltu etukäteen julkisuuteen.

Tuolloin Ilta-Sanomat haastatteli Haminan kaupungin viestintäpäällikköä Minna Nordströmiä, joka epäili jo aprillipäivänä, että lippu saattaisi huonoissa olosuhteissa revetä.

– Lippu pysyy siellä ympäri vuorokauden, paitsi jos nyt on kauhea myrskytuuli, niin lippu lasketaan, koska emme halua, että se repeytyy. Lipun pinta-ala on niin iso, että repeytyminen voisi käydä, Nordström pohti.

Lue lisää: Tämä näky vetää hiljaiseksi – Haminan 100-metriseen jättilipputankoon nousi kaikessa hiljaisuudessa koripallokentän kokoinen Suomen lippu

Haminan lipputanko on korkeampi kuin Helsingin Olympiastadionin torni (72m), tai Kuopion Puijon torni (75m).­

Alun perin jättilippu oli tarkoitus vetää salkoon 28.5.2018, mutta tuolloin koko lipputankoprojekti oli vielä täysin alkutekijöissään. Määräpäivä siirtyi itsenäisyyspäivään 2018, mutta Venäjällä valmistetun tangon lujuuslaskelmissa ja rakennelaskelmien etukäteistarkastuksissa havaittiin puutteita, joiden vuoksi määräpäivää muutettiin jälleen.

Hintaa suurelle terästangolle tuli lopulta 740 000 euroa. Projekti on alusta alkaen jakanut kaupunkilaisten mielipiteitä.

Lue lisää: Haminan 100-metrinen jättilipputanko suututtaa kaupunkilaisia – ”Surkuhupaisaa!”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?