Turistit nauttivat juhannukseksi hiljentyneestä Helsingistä: ”Hyvää vaihtelua Pekingin helteille ja ruuhkalle”

Julkaistu:

Ei valittamista, tuumasivat juhannuksena nähtävyyksiä kiertävät turistit rauhallisesta ja helteisestä kaupungista.
Perjantai-iltapäivänä Kauppatorilla ei kieli juhannusaatosta juuri muu kuin puuttuvat torikojut. Väkeä piisaa enemmän kuin voisi mökkijuhlan pääpäivältä odottaa – turistikausi kun ei ota keskikesän juhlinnasta taukoa. Lisäksi juhannuksen juhlinta on muuttanut muotoaan: moni jää kaupunkiin.

Merestä ja kesätunnelmasta voi onneksi nauttia Helsingissäkin, etenkin kun säät hellivät poikkeuksellisen mukavina. Monet sulkeutuneet liikkeet ja ravintolat eivät tuntuneet haittaavan edes keskustassa liikkuvia matkailijoita.

– On hauskaa, että tätä päivää kutsutaan keskikesän juhlaksi. Ranskassa samaan aikaan juhlitaan ”kesän ensimmäistä päivää”, ranskalainen Cathrine Klein kertoo.

Rennesistä Helsinkiin lomalle tullut Klein on viettänyt juuri päivän Suomenlinnassa siskonsa Florence Kleinin kanssa, jota hän on tullut tapaamaan Suomeen.

Florence asuu töidensä takia Turussa, joten jotkin ”Jussin” perinteet ovat käyneet tutuiksi muutenkin kuin Ranskan vastaavan juhlan kautta.

– Tiedän, että ihmiset juovat paljon. Ja uivat samalla, mikä ei kuulosta suoraan sanottuna kovin hyvältä idealta, hän nauraa.


Kiinniolevat kaupat ja ravintolat eivät sinällään vaivanneet siskoksia.

– On mukavan kesäistä ja aurinkoista, niin ei haittaa, että on paikkoja kiinni. Menemme seuraavaksi nuorisohostellille ja siitä ehkä juhlimaan, Florence sanoo.

– Kun vierailen uudessa kaupungissa, tykkään vain kävellä ympäriinsä rauhassa, joten tämä on mukavaa, Cathrine lisää.

Allas sea poolilla tunnelma on kuin etelänlomalla: ihmisiä on kerääntynyt terassien täydeltä nauttimaan paahtavasta helteestä.

Auringossa paistattelee myös virolainen Kristiina Leiman, joka on tullut Tallinnasta Helsinkiin lomalle ja tapaamaan Karjaalla asuvia vanhempiaan.

– Meillä Virossa juhlitaan myös 24. kesäkuuta, joka on samantyylinen juhla. Kokoonnumme tulen ääreen ja päivä on yleinen juhlapyhä.


Terassilta Leiman ajatteli suunnata rannalle, koska moni muu tekeminen oli poissuljettua juhannuksen takia:

– Yleensä menemme museoihin, mutta se jää tällä kertaa välistä. Mutta sää on niin mahtava, että se ei haittaa, hän hymyilee.

Sää – ja etenkin rauhallinen kaupunki – olivat mahtavia myös Esplanadilla päivää viettävän kiinalaisen seurueen mielestä, mutta eri syistä.

– Tulimme Suomeen nauttimaan nimenomaan ilmastosta ja luonnosta. Tämä on hyvää vaihtelua Pekingin 37 asteen helteille ja ruuhkalle, Liu Zhuolin kertoo.


Zhuolin seurueen mukavaa päivää varjosti ainoastaan hetki sitten sattunut jäätelötragedia, kun lokki nappasi Zhang Shijunin, 12, jäätelöpallon suoraan kädestä.

Zhang hieman piristyy, kun kuulee, että toimittajalle on käynyt sama onnettomuus. Onneksi kaupungissa on muutakin tehtävää kuin jäätelön syöminen, poika toteaa. Myöskään juhannus ei juurikaan vaikuttanut porukan suunnitelmiin:

– Vierailemme tänään kaikilla Helsingin kuuluisilla nähtävyyksillä, Zhang kertoo innokkaasti.

Myös muutaman penkkirivin päässä rauhallisempi kaupunki otettiin hyvillä mielin vastaan. Venäläisillä Aleksandr Senichevillä ja Liudmila Koropilla on takanaan Euroopan kierros, jossa Helsinki on viimeinen etappi ennen kotia.

– Tämä on todella mukavaa, väsynyt kaksikko tuumaa.


Lyhyen matkan päässä Tuomiokirkolla, Helsingin kenties tunnistettavinta nähtävyyttä ihailevat turistibussin kyydistä nousseet kreikkalaiset kaverukset Xanthos Nerantzis ja Michael Mallios.


Miehet ovat saapuneet Kreikan Xanthista tänään, ja Pohjoismaita kiertävä matka jatkuu jo saman päivän aika Tallinnaan.

– Meillä on juhannusta vastaava juhla myös Kreikassa: Klidonas. Juhlimme silloin auringon siirtymistä, Nerantzis kertoo.

– Yllätti silti, että täällä on näin vähän ihmisiä, hän kummastelee nauraen ennen kuin hyppää takaisin bussin kyytiin.

Miten ja missä sinä vietät juhannusta? Lähetä toimitukseen kuva WhatsApp-viestinä numeroon 040-6609019 tai sähköpostilla osoitteeseen uutiset@iltasanomat.fi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt