Tänään jyrisee! Katso, kuinka ukkosrintama ylittää Suomen juhannusaattona

rac

Julkaistu:

Juhannuksen sää
Ukkosrintama saapuu Suomen ylle lännestä. Idässä juhlinta alkaa helteisessä säässä. Lapissa on tasaisen sateista ja pilvistä.
Juhannusaaton aamu alkaa Suomessa vaihtelevissa sääolosuhteissa. Suurimmassa osassa Lappia sateet ovat jo alkaneet, ja Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa on vähäisempiä kuurosateita, Forecan päivystävän meteorologin Anna Latvalan mukaan matalapaine saapuu Suomeen lännestä.

Ukkoskuurot kurittavat erityisesti maan keskiosia. Latvalan mukaan Etelä-Suomessa voi tulla jokunen ukkoskuuro, mutta etelän rannikkoalueilla todennäköisesti säästytään salamoinnilta. Aamun aikana ukkoskuurot ovat jo kulkeneet Pohjanmaan rannikkoa pitkin pohjoisen suuntaan.

– Ukkonen alkaa lännessä keskipäivän aikaan, ja vähitellen siirtyy kohti itää niin, että illalla ukkostaa enää Itä-Suomessa. Yöllä voi tulla yksittäisiä ukkoskuuroja, mutta suurimmilta osin ne rauhoittuvat, Latvala kertoo.

Lämpötilat vaihtelevat aattona pääsääntöisesti parinkymmenen asteen molemmin puolin. Lämpimintä on Kaakkois-Suomessa, kylmintä Pohjois-Lapissa. Idässä ja kaakossa ylletään hellelukemiin.

– Kaakkois-Suomessa voi esiintyä paikoitellen jopa 30 asteen lämpötiloja, Latvala sanoo.

Kello 9


Kello 12


Kello 15


Kello 18


Pohjoiseen päin mentäessä lämpötila laskee alle 20 asteeseen, ja aivan pohjoisimmassa Lapissa juhannusta juhlitaan 10–14 asteen lämmössä. Meri-Lapissa saatetaan ylittää 20 asteen raja.

Juhannuspäivä valkenee niin ikään epävakaisessa säässä. Lapissa sateet jatkuvat, ja ukkoskuuroja voi tulla Pohjanmaan maakuntien alueella. Sadekuuroja voi tulla myös Itä-Suomessa ja Kainuussa.

Lauantain lämpötila on Itä- ja Etelä-Suomessa 20 asteen tuntumassa. Lännessä lämpöä on 15–20 astetta. Osassa Lappia voidaan päästä lähelle 20 astetta, mutta pohjoisimmassa Lapissa ei välttämättä ylletä edes kymmeneen asteeseen.

Etelä- ja Keski-Suomessa on koko juhannuksen ajan voimassa metsäpalovaroitus, eli avotulen tekeminen on kielletty. Ukkoskuurot voivat olla paikoin voimakkaita, ja tuuli saattaa yltyä kovaksi. Myrskypuuskat ovat lauantaina mahdollisia Perämerellä.

Otitko hienon sääkuvan tai videon? Lähetä se Ilta-Sanomille WhatsApp-viestinä numeroon 0406609019, Kännykästä MMS-viestinä numeroon 13456 (hinta 0,30 €/viesti) tai tällä lomakkeella.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt