Huh hellettä! Juhannusaattona Joensuussa on lämpimämpää kuin Kanarialla

Julkaistu:

Juhannusaattona ei tarvitse karata Espanjaan.
Aivan kuin etelän auringon alla! Suomalaisten ei tarvitse juhannusaattona haikailla äkkilähtöjen perään – etenkään maan itäisissä osissa.

Joensuussa lämpötilat saattavat kohota jopa 28 asteeseen. Se on sääennusteiden mukaan lämpimämpää kuin vaikka Gran Canarialla tai Madeiralla, missä lämpömittari näyttää perjantaina ennusteiden mukaan vain 24 astetta. Teneriffan ennuste lupaa 23 astetta.

– Onhan se näin, että eron pitäisi olla keskimäärin ottaen huomattavasti suurempi, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari Mustala sanoo.

Suomea juhannuksena hellivistä helteistä käy kiittäminen Länsi-Euroopasta vyöryvälle lämpimälle ilmamassalle. Kuumimmillaan sää on maan itäosissa. Myös maan länsi- ja eteläosissa juhannusasteet nousevat paikoittain hellelukemiin.
Suomi nauttii muihin pohjoismaihinkin verrattuna erityisen lämpimästä säästä. Osloon on luvattu perjantaiksi ainoastaan 20 astetta.

Naapurimaan juhlijoille Ruotsiin midsommar valkenee sen sijaan myös helteisenä. Tukholmaan on luvattu juhannusaatoksi 25 astetta.

Kun muuta Eurooppaa tarkastellaan, mennään sääkartalla paikoittain hyytävänkin puolelle: kesän hylkäämä Irlanti värjöttelee vain 16 asteessa.

Helteissä grillataan perjantaina Kainuussa asti, mutta Pohjois-Suomessa on viileämpää. Etelä-Lapissa lämpötila saattaa nousta 20 asteeseen, mutta Pohjois-Lapin lämpötilat jäävät senkin alle. Maan pohjoisosiin on luvattu myös laajalti sateita koko juhannusviikonlopuksi.

– Lapissa ei ole juhannussäätä kyllä odotettavissa.

Juhannuspäivänä viilenee

Kauaa ei Suomi saa enää nautiskella hikoiluhelteistä. Lähes koko maahan saapuu idän suunnasta sateet ja ukkoskuurot juhannusaaton illaksi.

Juhannuspäivänä hellemassa jatkaa matkaa Suomesta itään ja lännestä virtaa maan päälle kylmää ilmaa. Lämpötilat muuttuvat koko maassa huomattavasti koleammiksi.

Juhannuspäivänä maan itäiset osat ovat lämpimimpiä. Lämpömittari voi kohota yli 20 asteen.
Viileä tuuli ja sateet lisäävät epävarmuutta koko maassa. Myös ukonilmoja on odotettavissa. Maan etelä- ja keskiosissa on juhannuspäivänä 15–20 astetta. Etenkin lännessä voi odottaa juhannuspäiväksi sateita.

Maan pohjoisosissa juhannussää muuttuu entistä koleammaksi: lämpötila saattaa Pohjois-Lapissa jäädä jopa alle 10 asteen. Etelä-Lapissa on hieman lämpimämpää.

Sunnuntaiksi lämpötilojen kultainen keskitie

Helteitä seuranneen juhannuspäivän viluisen shokin jälkeen tilanne kohenee hieman. Lämpötilat nousevat maltillisesti: maan etelä- ja keskiosissa lämpötilat liikkuvat 20–23 asteen tuntumassa.

– Ihan lämmintä siis luvassa taas, Mustala huomauttaa.

Kylmä ilmamassa viilentää juhannuspäivän tapaan kuitenkin vielä maan pohjoisosia.

Juhannusmökille pakatessa ei kannata siis säästellä vaatekertoimen vaihtelevuuden osalta: aurinkorasvaa, hellevaatteita, kumisaappaita ja jopa toppatakkia tarvitaan kaikkia yhden viikonlopun aikana.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt