Alaikäinen kaahasi 169 km/h ylinopeutta – käräjäoikeus ei määrännyt ajokieltoa

Julkaistu:

Pääsiäisaaton hurjastelu 169 kilometrin tuntinopeudella ei tuonut alaikäiselle savolaispojalle edes käräjäoikeuden langettamaa ajokieltoa.
Hetken tauko savolaispojan kruisailuun toki tuli, sillä poliisi oli ottanut ajokortin parempaan talteen heti tapahtumien jälkeen.

Poliisipartiota vastaan tuli pääsiäisaattona iltapäivällä Siilinjärvellä Jännevirran kohdalla henkilöauto, joka ajoi rajua ylinopeutta. Tutkaan jäi varmuusvähennyksenkin jälkeen lukemiksi vielä 169 kilometriä tunnissa. Vauhtia oli yli tuplat liikaa, sillä 9-tiellä on kyseisellä kohdalla rajoituksena 80 km tunnissa.

Poliisiauto kääntyi ylinopeutta ajaneen henkilöauton perään. Kuopiolaisnuorukainen jatkoi autollaan vielä tovin vauhdikasta menoa kääntyen ensin Lentokentäntielle ja sieltä edelleen sivutielle, jonka päähän pysähtyi. Oli oikeastaan pakko pysähtyä, kun tie kerran päättyi.

Poliisi nappasi välittömästi vuonna 2001 syntyneen pojan ajokortin parempaan talteen. Vielä tapahtuma-aikaan nuorukainen oli 17-vuotias, mutta hän oli saanut ajokortin viime heinäkuussa voimaan tulleen lakimuutoksen myötä, joka mahdollistaa ikäpoikkeusluvan ajokortin saamisen entistä useammalle 17-vuotiaalle.

Heti tuoreeltaan poliisi epäili rajun ylinopeuden johtuneen kilvanajosta toisen auton kesken. Tästä ei kuitenkaan näyttöä lopulta löytynyt.

Käräjäoikeudessa nuorukainen esiintyi kovasti katuvaisena ja myönsi tekonsa. Oikeudessa kuullun mukaan törkeän liikenneturvallisuuden vaarantamisen myötä perhesuhteet olivat kärsineet ja työssä käyntikin oli vaikeutunut. Oma sanansa sanottavana oikeudessa oli myös pojan vanhemmilla ja Kuopion kaupungin sosiaalilautakunnalla.

Alun perin jutun syyttäjä vaati nuorukaiselle 8 kuukauden ajokieltoa, mutta ilmeisesti katuvaisuus ja nöyrä asenne aiheuttivat sen, että syyttäjä perui oikeudenkäynnissä ajokieltovaatimuksen. Sakkoja Pohjois-Savon käräjäoikeus toki nuorena henkilönä tehdystä törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta määräsi. 80 kappaletta kuuden euron hintaisia päiväsakkoja tiesi 480 euron laskua.