Jussi Niinistö putosi yhdessä illassa politiikan huipulta ja otti jallua pettymykseen – nyt hän kertoo syyn sinisten katastrofitulokselle

Jussi Niinistö putosi eduskuntavaaleissa korkealta. Työpaikkailmoituksista ei ole vielä löytynyt sopivaa pestiä.

Jussi Niinistö pettyi kovasti vaalitulokseen. Sinisten heikko menestys tuli yllätyksenä.

20.6.2019 18:00

Entisen puolustusministerin Jussi Niinistön (sin) katse on pohtiva. Ravintolan pöydässä istuu mies, joka on hetki sitten pudonnut korkealta. Harvinaisen korkealta.

On kulunut parisen kuukautta eduskuntavaaleista, joissa Niinistö putosi kuin yhdestä iskusta kanveesiin. Runsaan 3 000 ääneen saalis ei riittänyt eduskuntapaikan uusimiseen, eikä ylipäätään kukaan kesällä 2017 perustetun sinisen tulevaisuuden ehdokkaasta päässyt läpi.

Se oli rankka hetki 48-vuotiaalle Jussi Niinistölle ja se oli raju pettymys koko puolueelle. Sen jälkeen hän on viettänyt lähes tyystin hiljaiseloa julkisuudessa. Nyt on aika purkaa sekä menneeseen että tulevaan liittyviä tuntoja.

– Niin heikko vaalitulos oli iso yllätys. En missään nimessä uskonut, että jäisimme tyystin ilman eduskuntapaikkaa. Pidin omaa läpimenoani enemmän todennäköisenä kuin epätodennäköisenä, sanoo mies, joka oli puolustusministerinä hankkinut kannatusta yli puoluerajojen.

Kun synkkä vaalitulos paljastui, Niinistö tilasi Vastarinnan Kiiski -ravintolassa itselleen Jaloviina-snapsin ja toisenkin.

– Otin maljan heti kun tajusin, että vallankumouksemme meni persuuksilleen – että se siitä sitten.

– Kyllä siinä vaali-illan pettymyksen täyteisessä ilmapiirissä vielä pari jallua ja pari olutta meni. Loppujen lopuksi iltani sujui kuitenkin rauhallisesti. Olen luonteeltani pragmaatikko. Politiikka on armotonta, mutta tuleen ei auta jäädä makaamaan.

Sinisten heikkoa vaalitulosta pohtiessaan Niinistö palaa syksyn 2015 pakolaiskriisiin, jonka hän näkee johtaneen lopulta perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajoamiseen kesällä 2017. Tuolloin perussuomalaisten uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Jussi Halla-aho. Ei aikaakaan, kun vajaat parikymmentä kansanedustajaa erosi puolueesta ja liittyi sinisiin. Niin teki myös Jussi Niinistö.

– Pakolaiskriisi oli syy perussuomalaisten hajoamiseen. Itseäni kauhistutti ajatus siitä, että millainen hallitus maalla olisi siinä tilanteessa noussut valtaan ja millaista puolustuspolitiikkaa se olisi harrastanut. Puolustuspolitiikka ajoi omalla kohdallani puoluepolitiikan yli, Niinistö selvittää.

– Tämän kevään vaaleissa samainen kriisi satoi Halla-ahon ja perussuomalaisten laariin. Vaaleissa ohjelmat eivät ratkaise vaan tarvitaan aina hyvä tarina, ja nyt meiltä sellainen puuttui. Tarinamme jäi heikoksi, koska puolueemme järjestelmällinen julkinen mustamaalaus sai ihmiset ajattelemaan, että olemme hillotolppapuolue.

Jussi Niinistö (sin) putosi eduskunnasta ja ministerin paikalta. Nyt hän aikoo mökkeillä rauhassa.

Niinistö nostaa esiin takavuosien presidentin Urho Kekkosen sanat ”niin on, miltä näyttää”. Hänen mielestään äänestäjille synnytettiin mielikuva, että siniset oli perustettu ainoastaan ministeripaikkojen ja puhemiehen paikan turvaamiseksi.

– Vaalikampanjan aikana useat kansalaiset kertoivat minulle, että ”olet hyvä puolustusministeri, mutta en voi äänestää sinua, koska sinisiä äänestäessä ääneni menisi hukkaan”.

– Tässä on se harmillinen ristiriita, että käytännössä kaikkien perussuomalaisia äänestäneiden äänet menivät hukkaan, koska puolueen harjoittamalla politiikalla ei ollut edellytyksiä nousta hallitukseen.

Harkitsevasti sanojaan lateleva Niinistö toimi eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtajana 2011–2015 ja pääsi sen jälkeen Juha Sipilän (kesk) hallituksessa unelmapestiinsä. Kokenut historiantutkija tunnetaan intohimoisena maanpuolustusasioiden vaalijana – ja se näkyi hänen kädenjäljessään ministerinä.

– En osannut uneksiakaan, että olisin joskus päässyt puolustusministeriksi. Uskoin, että puolustusvaliokunnan puheenjohtajuus jäisi poliittisen urani kruunuksi, mutta nyt pääsinkin lopettamaan huipulta, Helsingin kaupunginvaltuutettuna jatkava Niinistö sanoo.

– Sain valtakunnalliselta politiikalta paljon. Olen kiitollinen, että sain jätettyä oman puumerkkini näkyvästi Suomen puolustuspolitiikkaan.

Niinistö antaa vahvasti ymmärtää, että hänen poliittinen uransa valtakunnan tasolla olisi ohi.

– Minulla on aina tarvinnut olla kipinä siihen, mitä teen. Sain valtakunnan politiikalta oikeastaan kaiken sen, mitä tällä profiililla varustettu äijä voi saada. Jos aion vielä jatkaa valtakunnan politiikassa, minun on ensin löydettävä sisäinen kipinä siihen. Nyt se näiden vaalien myötä sammui.

– Kesällä on järkevää harrastaa strategista kärsivällisyyttä ja miettiä, mitä aion isona tehdä. Juhannuksen ja ylipäätään kesän aion ottaa rauhassa mökkeillen ja saunoen, mutta näen jo, että tämä on uuden alku.

Niinistö kertoo tutkailleensa sekä työnvälitystoimiston että muiden työnvälityspaikkojen nettisivuilta mahdollisia työpaikkoja.

– En ole ainakaan vielä ilmoittautunut työkkäriin, koska lähden siitä, että työpaikka pitää itse löytää. Toistaiseksi työilmoituksista ei ole löytynyt itselleni sopivaa pestiä.

– En voi sanoa pudonneeni kokonaan tyhjän päälle, sillä minulla on jo joitakin tulevaisuuden suunnitelmia valmiina. Historiantutkimus on yksi mahdollisuus, samoin järjestötyö. Tällä hetkellä eniten kiinnostaa maanpuolustukseen liittyvä liike-elämä. Sen suhteen on jo viritelmiä olemassa.

Tänä keväänä Jussi Niinistöltä ilmestyi kirja nimeltään Puolustuksen paluu (Otava). Toimittaja Jari Korkin kirjoittamassa teoksessa Niinistö tuo mm. esiin näkemyksensä perussuomalaisten kesän 2017 puoluekokouksesta, jonka jälkeen eduskuntaryhmä hajosi.

– Toisin kuin on julkisuudessa tulkittu, ei ollut millään tavalla etukäteen suunniteltu, että osa perussuomalaisista itseni mukaan lukien eroaa puheenjohtajavaalien jälkeen ja perustaa sinisen tulevaisuuden. Kaikki tapahtui hetkessä, pitkälti intuition pohjalta, Niinistö sanoo nyt.

Sittemmin perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on julkisesti todennut, että kelpuuttaisi loikkareista takaisin puolueeseen ainoastaan Niinistön. Moni uskoo, että eduskunnasta putoamisen jälkeen Niinistö harkitsisi paluuta perussuomalaisiin.

– Tiedän, että Halla-aho on sanonut tuolla tavoin julkisuudessa. Tiedän hänen myös linjanneen, ettei ketään puolueesta lähtenyttä otettaisi takaisin. Asian todenperäisyyttä pitää kysyä Halla-aholta itseltään, Niinistö ruotii.

– Itse en ole koko asiaa miettinyt. En yhtään.

Olisiko Jussi Niinistö tervetullut takaisin perussuomalaisiin, Jussi Halla-aho?

– Tällä asialla on aivan turha spekuloida tilanteessa, jossa Niinistö itsekään ei välttämättä tiedä tulevaisuuden suunnitelmistaan. Jos Niinistölle ylipäätään syntyisi tällainen paluuajatus, hän varmasti ottaisi meihin yhteyttä, Halla-aho kommentoi IS:lle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?