Suomalaisten suosikkiharrastus hämmentää itänaapurissa – ”Venäläiset eivät yksinkertaisesti voi ymmärtää sitä”

rac

Julkaistu:

Tubettaja Kirill Sultanshin otti selvää, mitkä asiat Suomessa ihmetyttävät venäläisiä.
Sauvakävely ja hymyily. Siinä ytimekkäästi kaksi arkista asiaa, joita venäläiset saattavat ihmetellä meissä suomalaisissa.

Asia selvisi, kun venäläissyntyinen, nykyään tamperelainen tubettaja Kirill Sultanshin, 22, kyseli videotaan varten venäläisten ajatuksia Suomesta.

Artikkelin videolla Sultanshin arvioi, mitä suomalaiset ajattelevat venäläisistä.

Sultanshin käsittelee Youtube-videoissaan muun muassa sitä, miltä suomalainen yhteiskunta näyttää venäläisten silmin. Hän on tehnyt ISTV:lle videosarjan, joka julkaistaan kokonaisuudessaan kesän kuluessa.

Sultanshin on ehtinyt jo käsitellä venäläisen saunan, eli banjan, ja suomalaisen saunan eroja. Sauna on myös asia, jonka venäläiset usein Suomesta puhuessaan mainitsevat.

Lue lisää: Kirill, 22, oppi saunomaan Venäjällä – kulttuurierot tulivat ilmi, kun hän lähti suomalaisiin löylyihin

Nuori tubettaja saapui itse Suomeen jo teini-ikäisenä, mutta hän tapaa edelleen venäläisiä sukulaisiaan ja tuttaviaan.

Tietyt asiat nousevat keskusteluissa esiin kerta toisensa jälkeen. Kun aiheena ovat venäläisten ajatukset suomalaisista, Sultanshin kiinnittää huomiota etenkin kahteen asiaan.

Ensimmäinen erikoinen asia Suomessa on sauvakävely.

– Moni venäläinen on maininnut siitä, että moni suomalainen kävelee keppien kanssa. Venäläiset eivät yksinkertaisesti voi ymmärtää sitä. Heidän mielestään joko sukset ovat hukassa tai sitten on tapahtunut jotakin muuta odottamatonta. Sitä pidetään outona.

Venäläisten mielipiteet ja mielikuvat Suomesta syntyvät Venäjän länsiosissa, Sultanshin muistuttaa. Esimerkiksi Venäjän kaukoidässä Vladivostokissa asuvat venäläiset eivät välttämättä tiedä Suomesta juuri mitään.

Sultanshin nostaa toiseksi mielenkiintoiseksi asiaksi suomalaisissa hymyilyn.

– Haluan mainita terve-hymyn. Se tarkoittaa sitä, että suomalaiset yrittävät hymyillä puristamalla huulet tiukasti yhteen. Terve-hymyssä ei kuitenkaan hymyillä liikaa. Se on käytössä silloin, kun tervehditään ihmistä, joka on itselle puolituttu.


Sultanshin pitää hillittyä tervehtimishymyä eräänlaisena kompromissiratkaisuna.

– Terve-hymyä käytetään, kun ei tiedetä, onko tarpeeksi tuttu moikkaamaan. Se on sellainen keskikohta, joka kattaa kaiken.

Lue lisää: Kirill, 22, meni venäläiseen Prismaan – näin se erosi suomalaisesta marketista

Kirill Sultanshinin ajatuksia suomalaisesta ja venäläisestä kulttuurista voi seurata ISTV:n videoilla osoitteessa is.fi.