”Ongelmaryhmä ovat keski-ikäiset miehet” – näin juhannus työllistää pelastusviranomaisia

Julkaistu: , Päivitetty:

Juhannusaatosta on tulossa helteinen. Se tuo pelastusviranomaisille kiirettä.
Sää sanelee pelastusviranomaisten työn tahdin juhannuksena. Tästäkin juhannusaatosta on luvassa erityisen helteinen varsinkin itäisessä Suomessa.

– Pelastustoimi ja poliisi ovat onnessaan, kun kesä tai juhannus on sateinen, sanoo valmiussuunnittelija Heidi Liukkonen Etelä-Savon pelastuslaitokselta.

Eikä kyseessä ole mikään kevyt letkautus: kuivan kesän aikana syttyy tavallista herkemmin metsä- ja maastopaloja, väki liikkuu vesillä, minkä myötä onnettomuudet lisääntyvät ja kuumana päivänä virvoitusjuomaksi valitaan alkoholi, joka tietää taas monenlaisia lieveilmiöitä rattijuopumuksista liikenneonnettomuuksiin, väkivallantekoihin sekä hukkumisiin.

Etelä-Savossa esimerkiksi juhannuksen tehtäviin varaudutaan sopimuspalokuntalaisten avulla.

– Sopimuspalokuntalaiset ovat valmiudessa lähteä hälytyksille, hän kertoo.

Keli on niin ihanteellinen, että vesille mennään varmasti. Liukkonen kertoo, että onnettomuuksien varalta töissä on pelastusviranomaisten ja poliisien lisäksi myös järvipelastajia.

Liukkonen toivoo, että juhannuksen viettäjät varautuisivat juhlapyhään myös turvallisuuden näkökulmasta.

– Mökkiläisten kannattaisi varautua ottamalla ensiaputarvikkeet mukaansa, ja kun he menevät mökille, on muistettava tarkistaa, toimiiko palovaroitin, Liukkonen sanoo.

Pelastautumisreitit on muistettava opettaa myös mukana oleville lapsille hyvissä ajoin.

Myös saunapalojen riski kohoaa juhannuksena, ja Liukkosen mukaan pitkään käyttämättä ollut sauna tulee lämmittää maltillisesti ja tulipesän tuhkat ja hiilet on laitettava takapihan sijaan kannelliseen astiaan, jossa ne eivät ala kyteä.

Etelä-Savossa juhannuksena tehtäviä aiheuttavat usein myös liikenneonnettomuudet. Tällä hetkellä Viitostiellä Juva-Mikkeli-välillä on käynnissä tietyöt, mikä voi vaikuttaa liikenteen kulkuun alueella.


Mökkiseuduilla suunnistaminen on hankalampaa kuin taajamassa, etenkin jos majoittuu entuudestaan tuntemattomalla vuokramökillä, ja puhelimeen kannattaa ladata 112-sovellus, jonka avulla apu löytää tarvittaessa perille, Liukkonen kertoo.

Loppuviikosta itään on luvassa ukkosia, mikä tietää pelastuslaitokselle usein vahingontorjuntatehtäviä.

– Puita kaatuu teille ja sähkölinjoille. Ihmisten kannattaa varautua sähkökatkoihin, Liukkonen varoittaa.


Suurissa kaupungeissa on sen sijaan juhannuksena hiljaisempaa, muttei niissäkään viranomaislaitoksissa olla jouten.

Helsingin pelastuslaitoksen viestintäpäällikkö Taisto Hakala muistuttaa ihmisiä jättämään avotulenteon sikseen, kun kielto on voimassa. Avotuleksi lasketaan niin kertakäyttögrilli, nuotio kuin juhannuskokko.

– Oli ymmärtämättömyyttä siitä, että metsäpalot ja maastopalot voivat lähteä vaikka tupakantumpin heittämisestä luontoon, kun oli niin kuivaa, vaikkei koskaan ole hyvä tapa heittää tupakantumppeja maahan.

Moni tapaa kuitenkin viitata sääntöön kintaalla.

– Menun voi vaihtaa. Mukaan voi ottaa jotain sellaista, minkä valmistaminen ei vaadi avotulen tekemistä.


Kesäjuhlissa pelastusviranomaisille työtä teettää aikuisten ja alaikäisten päihteiden käyttö, joista seuraa muun muassa lieviä ja vakavia loukkaantumisia ja tappeluita.

Vesillekin mennään usein päihtyneenä.

– Siellä ongelmaryhmä ovat keski-ikäiset miehet. Käytetään päihteitä, uidaan liian pitkälle eikä rannan suuntaisesti. Voi olla, että uimataito on huono ja turvavälineitä ei ole tai ne eivät toimi.

Otetaan siis turhia riskejä.