Ori astui tammaa, ja pian pihaan ajoi kunnan eläinsuojeluvirkamies

Julkaistu:

”Aasit ovat vielä hurjempia, mutta kyllä hevosistakin ääntä lähtee.”
Vihdin Nummelassa toimiva suomenhevosia ja poneja kasvattava ja ratsastusta tarjoava Millitalli sai tiistaina yllätysvieraan.

Pihaan ajoi kunnallinen eläinsuojeluneuvoja.

Millitallista oli tehty ilmianto: hevoset olivat potkimalla pahoinpidelleet toisiaan, kirjava poni oli näyttänyt perin sairaalta ja pisteenä kaiken päällä, hevoslaitumella oli ollut hevosen ulostetta.

Millitallin johtaja Mirkka Lehtonen huokaa syvään.

– Tämä on absurdia. Miten vieraantunut ihminen oikein voi olla maaseudun elämästä, Lehtonen kysyy.

Hän epäilee ilmiannon tekijän olleen joku tallin asiakas, jolle vierailu hevostilalla oli ollut ensimmäinen laatuaan, ja kaikki oli ollut uutta ja ihmeellistä, kuten se, että hevoset voivat harrastaa lisääntymispuuhia.

Sillä siitä oli silmittömältä näyttäneessä potkimisessa ja päälle käymisessä ollut kyse. Ori oli astunut tamman, kuten on tapahtunut jo miljoonien vuosien ajan, aina siitä lähtien, kun hevosenkaltainen elämänmuoto ilmestyi maapallolle.

– Siinä kävi sitten niin, että ori astui tamman myös ihan eläinsuojeluneuvojan silmien edessä, Lehtonen naurahtaa.

– Se oli hyvä demo aiheesta.

Eläinsuojeluneuvoja ei ollut eilisen teeren poikia. Hän ymmärsi heti yskän, kuten senkin, että hevoslaitumella on hevosenlantaa jo ihan lannoitteenakin.

Ja mitä tuli sairaan näköiseen poniin, sellaista ei löytynyt, ei kirjavana eikä muissakaan ponimaailman väreissä.

Lehtonen on kasvattanut hevosia yli 20 vuotta. Ori astumassa tammaa on jokakeväinen soundtrack. Ja silloin ei puhuta satukirjoista ja sarjakuvalehdistä tutusta i-ha-haa -ääntelystä, vaan jostain ihan muusta.

– Aasit ovat vielä hurjempia, mutta kyllä hevosistakin ääntä lähtee, Lehtonen vakuuttaa.

– Ne kiljuvat ja vinkuvat ja karjuvat ja tanner tömisee, erityisesti kosiskeluvaiheessa, kun ne juoksevat ja hyppivät ympäriinsä, Lehtonen kuvailee.

Ori tekee aloitteet, tamma päättää, milloin on valmis.

Jos tamma ei ole vielä valmis, teutarointi on erittäinkin äänekästä.

Kun aika on, tamma päästää orin päälleen.

– Ori saattaa ottaa hampaillaan tukea tamman harjasta tai kaulasta, Lehtonen kuvailee aktia.

Se näyttää väkivaltaiselta, jos on tottunut ihmisten vällyjen väliseen kanssakäymiseen, mutta on hevosilla rutiinisuoritus.

Eläinsuojeluneuvoja neuvoi Millitallia laittamaan aitauksen luo kyltin, jossa kerrotaan, mitä siellä saattaa tapahtua.

”Olisiko vinkkejä, miten tämän aikuisten seksuaalikasvatusvalistuksen teksti pitäisi muotoilla”, Lehtonen kysyy tallinsa Facebook-sivuilla. Hän itse pohti seuraavia vaihtoehtoja:

”Kas näin tehdään uusia heppalapsia. Ei ole syytä soittaa elsuvalvojalle, vaikka ääntä tuleekin paljon".

"Ori ottaa tamman joskus rajun näköisesti. Ei silti tarvitse huolen herätä, se on hevosille aivan normaalia."

"Laita laput silmille ja kuulosuojaimet korviin, jos tulee paha mieli."Eläinsuojeluneuvoja ei ole vielä antanut virallista raporttia käynnistään, mutta Lehtonen uskoo sen olevan vapauttava. Mitä tulee ilmiantoon, Lehtonen toivoo, että sen tekijä olisi tullut kysymään suoraan, mitä juuri näki.

Vastaus olisi löytynyt.

Myös internetin hevostenhoitosivuilta löytyy arvokasta tietoa, kuten että tamman kiiman ulkoisia tuntomerkkejä ovat kiinnostuminen muista hevosista, lisääntynyt virtsaaminen, hännän koholla pitäminen ja häpyhuulten vilkuttelu.

Astumiseen kerrotaan liittyvän riskejä, koska hevoset voivat vahingoittaa toisiaan potkimalla. Se on kuitenkin elämää, hevosen elämää. Ilman sitä ei olisi hevosia, eikä elämää.