JSN:ltä langettava päätös IS:lle

Julkaistu:

Ilta-Sanomat on saanut Julkisen sanan neuvostolta langettavan päätöksen IS:n verkkosivuilla julkaistuun toimittajan kommenttikirjoitukseen liittyen.
IS on saanut langettavan päätöksen JSN:ltä liittyen IS:n verkkosivuilla 8.3.2019 julkaistuun juttuun ”Kommentti: Miljonääri-Sipilä ei korkealta tipu”.

Kantelun mukaan jutussa on virhe seuraavassa kohdassa: ”Henkilökohtainen kiirastuli kuitenkin laantui ja Sotkamon puoluekokouksessa hänet [Juha Sipilä] taputettiin yksimielisesti jatkoon.” Kantelun mukaan kyseessä on virhe, koska kokous ei ollut yksimielinen, vaan Sipilä voitti kantelijan puheenjohtajavaalissa äänin 2053–19.

Kantelijan mielestä lehden olisi pitänyt korjata virhe saatuaan oikaisupyynnön.

Ilta-Sanomien vastaavan päätoimittajan Tapio Sadeojan mukaan toimittaja ei jutussaan – joka on mielipidekirjoitus, ei uutinen – väitä, että puoluekokouksessa ei olisi äänestetty, vaan hän vain kertoo, että Sipilän takana oli Sotkamossa käytännössä koko keskusta. Päätoimittajan mukaan on täysin perusteltua arvioida ja kuvata tilannetta mielipidekirjoituksessa näin, kun ottaa huomioon, että Sipilä sai puoluekokouksessa huikeat 2053 ääntä ja hänen vastaehdokkaansa vain 19 ääntä.

Ilta-Sanomat katsoo, että jutussa ei ollut virhettä, eikä kantelijaa ole ollut tarpeen mainita kyseisessä mielipidekirjoituksessa.

JSN päätyi antamaan IS:lle langettavan ratkaisun äänin 9–3.

Ratkaisussa JSN toteaa, että tiedotusvälineellä on oikeus valita käyttämänsä ilmaisut silloinkin, kun ne ovat kiistanalaisia. Tässä tapauksessa kommenttikirjoituksessa oli kuitenkin olennainen asiavirhe, kun siinä väitettiin, että Sipilä valittiin yksimielisesti jatkoon puolueensa puheenjohtajana, vaikka kysymyksessä oli äänestys. Lehden olisi pitänyt korjata virhe saatuaan kantelijan oikaisupyynnön.

Vapauttavan ratkaisun puolesta äänestäneiden mielestä asiavirhe ei ollut kommenttijutun kokonaisuuden kannalta oleellinen.

Lue päätös kokonaisuudessaan täältä.