Kommentti: Nyt on aika syntyvyyspaniikille – tämä ”kilpailu” ratkaisee Suomen tulevaisuuden - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Nyt on aika syntyvyyspaniikille – tämä ”kilpailu” ratkaisee Suomen tulevaisuuden

Suomen syntyvyys on putoamassa 1830-luvun tasolle, kirjoittaa toimittaja Mikko Marttinen.

21.6.2019 9:05

Tilastokeskus on asiallinen laitos, joka harvoin käyttää tiedotteidensa otsikoissa adjektiiveja. Huhtikuussa sellainen kuitenkin katsottiin tarpeelliseksi: ”Syntyvyyden jyrkkä aleneminen jatkui”.

Kyllähän se huomiota herätti. Tiedotusvälineet uutisoivat ennätysalhaisista syntyvyysluvuista. Jotkut analysoivat syitä kehitykselle. Sitten aihe väistyi uusien tieltä.

Syntyvyyden laskun seuraukset jäivät analysoimatta. Niitä pyrin avaamaan tässä artikkelissa. Väestöliiton tutkija Anna Rotkirch vaatii artikkelissa päättäjiä heräämään uuteen, täysin äkisti avautuneeseen todellisuuteen.

Syntyvyyden trendi on toki ollut jo pitkään aleneva, mutta viime vuosina kiihtynyttä romahdusta ei kukaan odottanut.

Vauvat uhkaavat loppua.

Syntyvyyden romahdus on suurin Suomen tulevaisuutta määrittelevä ilmiö ilmastonmuutoksen ohella. Suuri yleisö heräsi maapallon lämpenemisen vakavuuteen hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin viimevuotisen raportin myötä, mutta vauvojen vähentyminen ei ole vielä Suomessa hälytyskelloja soittanut.

Ehkä niin käy ensi huhtikuussa, kun tämän vuoden syntyvyystilastot julkaistaan. Romahdukselle ei nimittäin näy loppua. Alkuvuoden lukujen perusteella Suomen syntyvyys on putoamassa 1830-luvun tasolle.

Uusi hallitus voi vaikuttaa syntyvyyteen jonkun verran. Lapsiperheitä suosivat ratkaisut ehkä muuttavat ilmapiiriä suuntaan, jossa lasten saamista ei nähdä suurena taakkana. Nuorten miesten työllistäminen auttaa heidän pariutumistaan ja tuo heidän elämäänsä entistä valoisampia näkymiä, joihin myös lapset mahtuvat.

Suuret synnytystalkoot ovat kuitenkin utopiaa. Moni ei edes halua lapsia rasittamaan jo muutenkin liikakansoituksesta kärsivää maapalloa.

Rationaalisin ratkaisu on maahanmuuton lisääminen. Jos Suomi onnistuu houkuttelemaan nopean väestönkasvun maista tänne töihin lahjakkaita nuoria, kaikki voittavat.

Samalla asialla ovat kuitenkin myös muut matalan syntyvyyden länsimaat. Siksi Suomen pitäisi ottaa asia vakavasti. Miten saisimme Suomen näyttäytymään kiinnostavana paikkana asua ja luoda uraa?

Luonto, kulttuuri ja tasa-arvo vetävät kyvykkäitä nuoria Suomeen. Rasismi, byrokratia ja sulkeutuneisuus työntävät heitä muualle.

Tämä kilpailu ratkaisee Suomen tulevaisuuden.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?