Mikko Paatero vapaaksi Aarnio-syytteestä – kaikki poliisijohdon virkarikossyytteet hylättiin

Julkaistu: , Päivitetty:

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi kaikki poliisijohtajien virkarikossyytteet niin sanotussa tietolähdejutussa.
Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero on vapautettu virkarikossyytteestä Helsingin käräjäoikeudessa. Käräjäoikeus antoi tuomionsa niin sanotussa poliisijohtajien tietolähdejutussa keskiviikkona kello 12.

Syytteestä vapautettiin kaikki muutkin virkarikoksista epäillyt poliisijohtajat. Heitä olivat Helsingin entinen poliisipäällikkö Jukka Riikonen, Helsingin nykyinen poliisipäällikkö Lasse Aapio ja keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardot sekä Poliisihallituksessa poliisiylitarkastajana työskennellyt mies.

Aapion syytteet liittyivät aikaan, jolloin hän työskenteli Helsingin apulaispoliisipäällikkönä eli Riikosen kakkosmiehenä. Lardotin syytteet puolestaan koskivat aikaa, jolloin hän oli Poliisihallituksessa poliisijohtajana ja rikostorjuntayksikön päällikkönä.

Lardot ja Aapio ovat olleet syytteiden takia hyllytettyinä viroistaan jo pitkään.

Syytteistä vapautuivat myös Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio sekä hänen alaisinaan työskennelleet rikostarkastaja Petri Rainiala ja eläkkeellä oleva rikosylikonstaapeli.

Käräjäoikeus katsoi, ettei kukaan syytetyistä rikkonut virkavelvollisuuksiaan syytteissä väitetyin tavoin. Kaikki kahdeksan olivat syytettyinä tahallisesta tai toissijaisesti tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Valtio tuomittiin korvaamaan syytettyjen oikeudenkäynti- ja asianosaiskuluja yli 620 000 euroa. Rainiala ja ex-rikosylikonstaapeli saavat lisäksi hyvitystä oikeudenkäynnin viivästymisestä, yhteensä 7 000 euroa.
Oikeudessa oli kyse Aarnion johtaman Helsingin huumepoliisin tavasta pitää yllä yhteyttä poliisin salaisiin tietolähteisiin. Helsingissä tietolähteitä ei vuosikausiin rekisteröity tai kirjattu ylös, mikä syyttäjien mukaan teki laillisuusvalvonnan liki mahdottomaksi. Rekisteröinnin puutteiden takia syytteessä olivat Aarnio, Rainiala ja eläköitynyt rikosylikonstaapeli.

Aarnioon nähden esimiesasemassa olleita poliisiylijohtaja Paateroa sekä Helsingin poliisin johtokaksikkoa Riikosta ja Aapiota syytettiin valvonnan laiminlyönnistä. Syyttäjien mielestä he eivät puuttuneet havaitsemiinsa epäkohtiin riittävällä tarmolla. Valvonnan laiminlyönnistä epäiltynä oli myös Lardot.

Kaikki olivat kiistäneet syytteensä.

Oikeuden pääkäsittely kesti 50 istuntopäivää lokakuusta 2018 maaliskuuhun 2019. Siinä kuultiin kymmeniä todistajia.

Jutun tutkinta alkoi jo vuonna 2013 silloisen sisäministerin Päivi Räsäsen (kd) tutkintapyynnöstä. Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen nosti ensimmäiset syytteet vasta lokakuussa 2017. Loput syytteet nostettiin vuoden 2018 kuluessa.

Täydennetty juttua 19.6. kello 12.25: lisättyjä tietoja tuomiosta ja oikeusprosessista.