Komisario oli jo epätoivoinen, kun hän huomasi pidätetyn liikkeissä jotakin omituista – näin kehonkieli voi paljastaa valehtelijan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Komisario oli jo epätoivoinen, kun hän huomasi pidätetyn liikkeissä jotakin omituista – näin kehonkieli voi paljastaa valehtelijan

Voiko tuon sanaan luottaa? Mistä tiedän, puhuuko hän totta? Entä onko hän ihastunut minuun? Kehonkielen asiantuntija kertoo, mitä kehonkielen merkeistä voi tulkita.

23.6.2019 10:34

Kehonkieli paljastaa meistä enemmän kuin uskommekaan. Absoluuttisia totuuksia ei ole, mutta kehonkieltä lukemalla voi saada moneen kysymykseen vastauksia.

– Kehonkieli tulee usein alitajuisesti ja siksi vastaus saattaa olla kehonkielellä rehellisempi kuin puheella, sanoo kehonkielen asiantuntija Sami Sallinen.

– Kannattaa ensiksi katsoa kehonkieltä ja sitten vasta kuunnella puhetta.

Sallinen kiinnostui kehonkielestä 13 vuotta kestäneellä poliisiurallaan. Hän työskenteli rikostutkijana Helsingin poliisilaitoksen huumerikosyksikössä ja murharyhmässä sekä Suojelupoliisissa ja peitetoimintatehtävissä Euroopassa.

Kuulusteluissa ja peitetoiminnassa kehonkieltä oli tärkeää oppia lukemaan.

– Se oli loistava ympäristö oppia ihmisistä.

Tässä on esillä neljä tyypillistä mikroilmettä. Ylhäällä vasemmalla neutraali ilme, ylhäällä oikealla pelko, alhaalla vasemmalla viha sekä alhaalla oikealla ilo.­

Jalan heilutus johti rikoksen jäljille

Sallinen muistaa poliisiuraltaan erityisesti yhden esimerkkitapauksen, jossa kehonkieli paljasti enemmän kuin rikollinen olisi ehkä toivonut.

Ammattirikollinen oli pidätettynä huumausainerikoksesta. Poliisit tiesivät, että mies on päätekijä, mutta todisteita ei löydy. Pitkien, useita tunteja jatkuvien kuulustelujen aikana mies istuu hallitusti samassa asennossa, kasvot peruslukemilla. Ilmekään ei värähdä.

– Tiesin, että pidätysaika loppuu pian ja minulla alkoivat kysymykset loppua. Mietin, että mitä h...ttiä minä nyt teen, Sallinen muistaa.

Pidätetyn kasvot pysyivät eleettöminä, mutta yksi liike kiinnitti Sallisen huomion.

– Mies heilutti melkein kokoajan hermostuneesti jalkaa. Aina kun lähestyttiin arkaa aihetta, jalka alkoi väpättää. Mikään muu ei liikkunut.

Sallinen halusi selvittää, keitä muita ihmisiä rikoskokonaisuuteen mahdollisesti liittyy ja alkoi luetella pidätetylle sukunimiä. Mäkinen, Lehtinen, Salonen, Anttila. Viimeisen nimen kohdalla tapahtui jotain mielenkiintoista.

– Anttila-nimen kohdalla väpättävä jalka pysähtyi ja lähti sitten uudelleen väpättämään. Sitten luettelin nimiä uudestaan ja taas Anttila-nimen kohdalla jalan väpättäminen pysähtyi.

– Tajusin, että joku Anttila-nimi tähän nyt liittyy ja aloin sitä pyöritellä kuulusteluissa.

Kuulustelut jatkuivat vielä muutaman tunnin. Lopulta Anttila-nimen tausta paljastui.

– Pidätetty tunnusti, että hän oli laittanut ison määrän amfetamiinia Anttila-kauppaketjun muovipussiin ja jemmannut kassin piiloon.

– Tämä oli hyvä esimerkki siitä, että jossain vaiheessa kroppa aina pettää.

Pelkkä kehonkieli ei paljasta valehtelijaa

1990-luvun lopulla tehtiin laaja tutkimus, jonka mukaan ihminen valehtelee keskimäärin kaksi isoa valetta päivässä. Pieniä, niin sanottuja valkoisia valheita, viljellään sitäkin enemmän.

– Jos halua lähteä tulkitsemaan toisen eleitä, pitäisi ensin tietää, mikä on hänen neutraali olotila. Se selviää usein muutaman minuutin small talkilla. Eli sellaisesta tilanteesta, jossa ei ole erityistä tunnetta mukana, Sallinen kertoo.

Yksittäiset kehonkielen merkit eivät kuitenkaan valehtelijaa paljasta.

– Yksi yleinen harhaluulo on ajatella, että valehteleva ihminen katsoo oikealle ylös.

Joitain tyypillisiä merkkejä kuitenkin on, joista valehtelijan voi tunnistaa.

– Vahvin merkki valehtelusta on, että puhe ja kehonkieli eivät kohtaa. Keho reagoi ennen sanoja, eli kehonkieli on alitajuista. Keho ei valehtele.

Sallinen mainitsee muutaman esimerkin.

– Tapaan ihmisen ja hän sanoo ensin, että hei ihana nähdä ja hymyilee perään väkinäisesti. Tässä tilanteessa ihminen mitä ilmeisimmin valehtelee, koska puhe tulee ennen kehonkieltä.

– Räikeimmillään keho ja sanat voivat olla ristiriidassa niin, että sanoo esimerkiksi pitävänsä jostain, mutta samalla pyörittää päätä.

Valehtelun merkkejä etsiessä on tärkeää kiinnittää huomiota toistuvuuteen.

– Jos ihminen reagoi toistuvasti samalla tavalla tiettyyn aiheeseen, se saattaa kertoa valehtelusta.

Sallinen mainitsee jälleen esimerkin.

– Jos puhutaan esimerkiksi siitä, varastitko erään kameran ja joka kerta kun kamerasta tulee puhetta, vaihdat asentoa tai keho reagoi jollain tavalla. Jos jatkamme keskustelua toisesta aiheesta, mutta palaamme kamera-aiheeseen ja taas kehosi reagoi samalla tavalla, voidaan vetää johtopäätöksiä, että kamera-aihe on sellainen, jolla joudut jatkuvasti epämukavuusalueelle. Se saattaa indikoida sitä, että valehtelet.

– Valheen paljastamisen sijaan meidän tulisi kiinnittää huomiota siihen, että onko keskustelukumppani ajautunut epämukavuusalueelleen ja jos on, niin minkä vuoksi.

Joitain klassisia kehonkielen merkkejä kuitenkin on, jotka voivat viitata valehteluun. Yksi tyypillinen ele on Sallisen mukaan käden laittaminen kohti suunpieliä, nenää tai silmäkulmaa. Myös ”jäätyminen” kysymyksen jälkeen voi olla merkki valehtelusta.

– Jos ihminen ei ole ehtinyt miettiä valetta etukäteen niin hän yleensä jäätyy hetkeksi, eli liike pysähtyy ja katse saattaa jähmettyä.

Sallisen mukaan paatunut valehtelija oppii piilottamaan valheen merkit taitavasti.

– Ajan myötä opimme hallitsemaan kasvonilmeitä. Mitä enemmän ihminen valehtelee, sitä paremmin hän osaa hallita kasvonilmeitään. Jos ihminen valehtelee paljon, hän pysyy paremmin ”pokerinaamana”.

Tyypillisiä ihastumisen merkkejä

Uusi tuttavuus istuu sinua vastapäätä. Mietit kuumeisesti, onko hän ihastunut sinuun. Kehonkieli paljastaa paljon, mutta tässäkin tapauksessa on muistettava katsoa kokonaisuutta. Yksi hymy tai korvan hipaisu ei siis välttämättä vielä kerro ihastumisesta.

On kuitenkin tiettyjä merkkejä, jotka tavallisesti viittaavat ihastumiseen.

– Jos mies yrittää tehdä vaikutuksen naiseen, hän ottaa usein leveämmän asennon. Mies haluaa näyttää ihastuksen kohteen silmissä maskuliiniselta, eli isolta ja vahvalta, Sallinen sanoo.

Myös aito hymy voi Sallisen mukaan olla yksi merkki ihastumisesta.

– Aito hymy ulottuu silmiin saakka. Eli jos hymy on aito, silmän kehälihas muodostaa silmän rutistuksen.

Vastapuolen kuunteluasentoon kannattaa myös kiinnittää huomiota.

– Yksi ihastumisen merkki voi olla se, että toinen kuuntelee sinua pää kallellaan. Siinä mennään alkukantaisiin asioihin, koska kaula on haavoittuva alue.

Kehonkielen asiantuntija Sami Sallinen.­

Toista kohti nojautuminen on myös yksi tyypillinen ihastumisen merkki.

– Kohdistamme ylävartaloamme huomiomme suuntaan. Mitä enemmän olen kiinnostunut sinun sanomistasi, sitä enemmän nojaan kohti sinua ja poistan mahdollisia esineitä meidän väliltä.

Myös kasvojen koskettelu voi viitata ihastumiseen.

– Miehet koskevat ylipäätään enemmän itseään kasvoihin kuin naiset. Naiset koskevat tyypillisesti esimerkiksi korvakorua tai hiuksia. Naiset saattavat myös leikkiä kengällään, esimerkiksi heiluttamalla korkokenkää jalassaan. Myös huulten lipaisu tai huulen koskettelu saattavat olla merkkejä ihastumisesta.

Yksi osoitus ihastumisesta on myös asennon peilaaminen, eli toinen ”matkii” esimerkiksi kätesi asentoja tai tekee tietyn eleen perässäsi.

– Tämä on vahvin merkki siitä, että kaksi ihmistä tulevat hyvin toimeen keskenään. Se ei välttämättä ole seksuaalista, eli sitä voi tapahtua myös kaverusten välillä, Sallinen sanoo.

”Kehonkieltä pitäisi opettaa koulussa”

Sallisen mukaan kehonkielen ymmärtämisestä on hyötyä kaikissa elämän osa-alueissa.

– Jos osaa lukea kehonkieltä paremmin, siitä on hyötyä muun muassa neuvottelutilanteissa, rekrytoinnissa, myynnissä, perheen kanssa olemisessa, lasten kasvattamisessa sekä parisuhteessa.

Sallisen mukaan kehonkielen lukutaitoa pitäisi opettaa kouluissa.

– Olen aidosti sitä mieltä, että tätä taitoa pitäisi opettaa jo kouluissa. Lapsille opetetaan puhumista ja käyttäytymistä, mutta heille ei opeteta tietoista läsnäoloa ja kehonkielen lukutaitoa.

Ylläolevalla videolla Sami Sallinen näyttää, miltä valehtelu voi käytännössä näyttää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?