Tutkijalta suorat sanat Isis-vaimoista: ”Olisi tullut ottaa Suomen kansalaisuus pois siinä vaiheessa, kun he päättivät lähteä” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tutkijalta suorat sanat Isis-vaimoista: ”Olisi tullut ottaa Suomen kansalaisuus pois siinä vaiheessa, kun he päättivät lähteä”

Markku Jokisipilän mielestä yhteiskunta ei olisi voinut tehdä mitään suomalaisten naisten radikalisoitumisen estämiseksi.

Markku Jokisipilän mukaan Isis-vaimot ovat ottaneet yhteiskunnalta kaiken mitä ovat saaneet, mutta eivät ole antaneet mitään takaisin.

19.6.2019 8:36

Tutkija Markku Jokisipilä ottaa Facebook-julkaisussaan kantaa Isis-vaimojen ja heidän lapsiensa kohtaloon. Jokisipilän mukaan radikalisoitumisen estämiseksi ei olisi ollut mitään tehtävissä. Hän kertoo keskustelleensa aiheesta viikonvaihteessa järjestetyissä Kultarantakeskusteluissa.

– Moni arvovaltainen ja pätevä henkilö, jonka kanssa asiasta Naantalissa keskustelin, tarjosi vastauksesi lisää inkluusiota eli osallistamista sekä yhteiskunnan voimakkaampia ja tarmokkaampia toimia sen eteen, että radikalisoitumisvaarassa olevat henkilöt eivät radikalisoituisi, Jokisipilä kirjoittaa.

Jokisipilän mukaan tässä tapauksessa kaikki edellä mainitut toimet ovat auttamattomasti myöhässä. Hän toteaa vahingon jo tapahtuneen ja radikalisaation toteutuneen. Hän painottaa heidän muun muassa käyneen suomalaisen peruskoulun ja käyttäneen suomalaisia sosiaali- ja terveyspalveluja.

– On tärkeää ymmärtää, että heidän tapauksessaan emme puhu maahanmuutto- emmekä edes kotoutumisongelmasta. Nämä henkilöt ovat Suomen kansalaisia, osaavat suomen kieltä ja ovat asuneet suurimman osan elämästään Suomessa. Osa on täysin kantasuomalaisia. Radikalisoituminen on tapahtunut Suomessa.

Hän kysyy, onko Isis-vaimojen ja -lapsien olemassaololla mitään tekemistä sen kanssa, mitä suomalainen yhteiskunta on tehnyt tai jättänyt tekemättä. Jokisipilän mukaan nämä henkilöt olisivat erittäin suurella todennäköisyydellä radikalisoituneet joka tapauksessa, sillä integraatiota länsimaiseen yhteiskuntaan ei ole tapahtunut.

– Tuet ja palvelut on kyllä hyödynnetty, mutta minkäänlaista ajatusta vastavuoroisuudesta ne eivät ole onnistuneet herättämään, Jokisipilä toteaa.

 Minun mielestäni Isis-vaimoilta olisi tullut ottaa Suomen kansalaisuus pois siinä vaiheessa, kun he päättivät lähteä islamilaista valtiota rakentamaan. Osassa Euroopan unionin jäsenmaita on lainsäädäntö, joka mahdollistaa tämän, Suomessa ei.

Demokratian on Jokisipilän mukaan pystyttävä puolustamaan itseään. Hänen mielestään on pystyttävä myöntämään, että osallistaminen ja suvaitseminen ovat joissain tilanteissa täysin vääriä ratkaisuja.

– Minun mielestäni Isis-vaimoilta olisi tullut ottaa Suomen kansalaisuus pois siinä vaiheessa, kun he päättivät lähteä islamilaista valtiota rakentamaan. Osassa Euroopan unionin jäsenmaita on lainsäädäntö, joka mahdollistaa tämän, Suomessa ei.

Isis-vaimojen lapsiin Jokisipilä suhtautuu varauksella. Hänen mukaansa lapsia kohtaan on tärkeää ja sivistynyttä olla armelias, mutta hän kehottaa varovaisuuteen.

– Henkilö, joka juridisesti on vielä lapsi, saattaa olla kymmenen vuotta tiukan indoktrinaation alla elänyt sekä taisteluihin ja terrorismiin itse osallistunut 17-vuotias piinkova uskonsoturi.

Politiikkaa, jonka jo etukäteen tiedetään vaikuttavan maan olosuhteisiin ja sisäiseen turvallisuuteen heikentävästi, ei tulisi Jokisipilän mukaan koskaan harjoittaa.

– Pohjoismaisessa hyvinvointiyhteiskunnassakin yksilön tulee vastata omista toimistaan ja pahoilla teoilla tulee olla seurauksia.

Vaikka Jokisipilä korostaa yksilön vastuuta, hän suostuu myöntämään, että yhteiskunnallakin on osansa tapahtumien kulussa.

– Jokainen Isisin riveihin lähtenyt suomalaisen peruskoulun läpikäynyt henkilö on elävä todiste siitä, että yhteiskuntamme on vakavasti epäonnistunut koulutustehtävässään.

Maaliskuussa CNN:n toimittaja törmäsi pakolaisleirillä suomalaiseen ”Isis-vaimoon”. Katso haastattelu alla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?