Ratkaisun paikka: Poliisijohtajien tietolähdejutussa annetaan tuomio

Julkaistu:

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään ratkaisunsa korkea-arvoisten poliisijohtajien virkarikossyytteisiin.
Entisellä poliisiylijohtajalla Mikko Paaterolla ja joukolla muita korkea-arvoisia poliisimiehiä on keskiviikkona ratkaisun paikka, sillä Helsingin käräjäoikeuden on määrä antaa tuomionsa poliisien virkarikosjutussa kello 12.

Nykyisiä ja entisiä poliisijohtajia on syytteessä poliisin tietolähteiden rekisteröinnin ja tietolähdetoiminnan valvonnan laiminlyönneistä. Kaikki ovat kiistäneet syytteensä.

Nykyisistä poliisijohtajista liipasimella ovat keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardot ja Helsingin apulaispoliisipäällikkö Lasse Aapio. He ovat odottaneet tuomiota virasta pidätettyinä.

Lisäksi jutussa ovat syytteessä eläkkeellä oleva Helsingin entinen poliisikomentaja Jukka Riikonen, entinen Helsingin huumepoliisin päällikkö Jari Aarnio ja kaksi muuta Helsingissä työskennellyttä poliisia.
Koko juttu lähti liikkeelle Aarnion ympärillä vellonneista huumerikosepäilyistä ja muista sotkuista. Helsingin huumepoliisin epäillään laiminlyöneen Aarnion aikana poliisin salaisten tietolähteiden kirjaamisen ja rekisteröinnin.

Riikonen, Aapio, Lardot ja Paatero puolestaan ovat syytteessä siitä, että he olisivat laiminlyöneet tietolähdetoiminnan valvonnan. Esimiehet eivät syyttäjien mukaan puuttuneet viipymättä havaitsemiinsa epäkohtiin.

Syytetyt ovat puolustautuneet oikeudessa muun muassa tietolähdetoimintaa koskevan ohjeistuksen epäselvyyksillä ja sillä, etteivät tienneet toiminnan yksityiskohdista.

Lardot joutui syytetttyjen penkille viime tingassa. Häntä vastaan nostettiin syyte viime elokuussa vain päivää ennen kuin jutun käsittely käräjäoikeudessa alkoi valmisteluistunnolla.

Jutun pääkäsittely on kestänyt kuukausia. Todistajina jutussa on kuultu mm. entinen sisäministeri Päivi Räsänen ja suuri joukko tunnettuja poliisijohtajia.