Päivi Räsäsen kommenttien jälkeen raju piikki – kirkosta erottiin tämän vuoden ennätystahtia tiistaina - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Päivi Räsäsen kommenttien jälkeen raju piikki – kirkosta erottiin tämän vuoden ennätystahtia tiistaina

Päivi Räsänen (kd) eduskunnassa kesäkuun alussa.

Julkaistu: 18.6.2019 22:30

Räsänen on itse maininnut pohtivansa luterilaisesta kirkosta eroamista.

Luterilaisesta kirkosta eroamisissa näkyy tiistaina selvä piikki edellispäiviin verrattuna, selviää Vakaumuksen tasa-arvo ry:n ylläpitämän eroakirkosta.fi -verkkosivun tilastoista.

Tiistaista on tullut vuoden vilkkain eroamispäivä, kun kirkosta oli eronnut vuorokauden puolella 266 henkilöä kello 22.11 mennessä. Tiistai rikkoi vanhan ennätyksen, joka oli 264 eroamista 15. tammikuuta.

Eilen maanantaina koko päivänä kirkosta erosi 73 henkilöä, sunnuntaina 88 ja lauantaina 68. Tiistaissa näkyy siis selvä piikki edellisiin päiviin verrattuna.

Eroakirkosta.fi -sivuston tiedottaja Petri Karisma uskoo, että tällä vauhdilla vuorokauden aikana menee 300 eroamista rikki.

Eroamispiikki osuu samalle päivälle, kun kristillisdemokraattien entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Päivi Räsänen on ottanut kantaa kirkon toimintaan. Hän sanoi aiemmin Ilta-Sanomien haastattelussa sekä arkkipiispa Tapio Luomalle lähettämässään avoimessa kirjeessä, että on itse pohtinut kirkosta eroamista.

Taustalla on luterilaisen kirkon ja seksuaalivähemmistöjen Pride-tapahtuman välinen yhteistyö. Räsäsen kotiseurakunnasta Riihimäestä erosi hiljattain valtuuston jäsen, koska seurakunta oli päättänyt osallistua Pride-viikon tapahtumiin ja järjestää sateenkaarimessun.

– Viimeaikaiset tapahtumat kotiseurakunnassani ja kirkon viimeaikaiset linjaukset ovat herättäneet saman huolen, joka on herännyt lukuisissa ihmisissä, että onko nyt jo se raja vastassa, ettei enää voi omantunnon syistä kuulua tähän uskonnolliseen yhteisöön, Räsänen kertoi IS:lle.

Räsänen myös twiittasi asiasta sunnuntai-iltana.

Karisma epäileekin, että eroamispiikin taustalla on nimenomaan Räsäsen lausunnot. Hän ei ole kuitenkaan vielä pureutunut eronneiden perusteluihin, joita kysytään kirkosta eroamisen yhteydessä.

Toinen syy piikille voi olla hallinto-oikeuden päätös, joka kumosi Oulun hiippakunnan tuomiokapitulin vuonna 2017 antaman varoituksen Pastori Arpad Kovacsille. Kovacs sai varoituksen, koska oli vihkinyt samaa sukupuolta olevan parin. Hallinto-oikeuden päätös on saanut aikaan sen, että luterilainen kirkko on tällä hetkellä määrittelemättömässä tilassa, mitä tulee samaa sukupuolta olevien vihkimiseen.

– Luulen kuitenkin, että se on Räsänen, joka tähän on syynä. Räsänen on kuuluisa näistä eroamispiikeistä. Taitaa olla hänen nimissään se kovin eroamispiikki, Karisma sanoo.

Karisma viittaa syksyyn 2010, kun Yle järjesti Ajankohtaisen Kakkosen homoilta-studiokeskustelun. Räsänen oli tuolloin mukana keskustelemassa muun muassa samaa sukupuolta olevien avioliitosta ja adoptio-oikeudesta. Kaksi viikkoa homoillan jälkeen kirkosta oli eronnut 30 000 ihmistä.

Petri Karisma sanoo, että noin 300 eroa päivässä on erittäin reipas luku kesäpäivälle. Yleensä normaaleina kesäpäivinä eroaa 60–80 henkilöä.

Erot kiihtyvät loppuvuotta kohti niin, että vuoden viimeinen päivä on lähes aina vuoden vilkkain eropäivä. Se johtuu siitä, että kirkollisvero pitää maksaa seuraavalle vuodelle, jos on kirkon jäsen 1.1. Esimerkiksi viime vuoden viimeisenä päivänä erosi 2 607 ihmistä.

Juttua korjattu 18.6.2019 kello 23.51: Jutussa kerrottiin ensin virheellisesti, että Ylen homoilta-keskustelu olisi näytetty A-studiossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?