Kommentti: Vaalirahojen lähteistä edelleen suuri osa jää pimentoon

Julkaistu:

Vaalirahoituslaki päivitettiin kymmenen vuotta sitten, jotta vaalirahoihin lisää läpinäkyvyyttä. Silti monen kansanedustajan ajatus ei liity läpinäkyvyyteen, kirjoittaa IS:n datajournalisti.
Keväällä julkaistu IS:n suuri vaalirahaselvitys paljasti, että vaalirahoitusilmoitukset ovat kummallisuuksia täynnä. Tiistaina aamulla julki tulleet kevään eduskuntavaalien ilmoitukset jatkavat samaa linjaa.

Ilmoituksissa on ihan ymmärrettävästi kirjoitus- ja muita pikkuvirheitä, mutta myös valvontaa selvästi vaikeuttavaa huolimattomuutta. Esimerkiksi läheskään kaikkien yksityisten lahjoittajien kotipaikkaa ei ole merkitty ilmoituksiin. Lain mukaan kaikki vaalitukijat pitäisi pystyä yksilöimään, mutta pelkkä etunimi-sukunimi-yhdistelmä on joissain tapauksissa niin yleinen, ettei yksilöinti yksinkertaisesti onnistu.

 

Täytyy muistaa, että VTV toimii lähes täysin kädet sidottuina.

Valvova viranomainen Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV on myöntänyt aiemmin, että erityisesti yksityishenkilöiden osalta valvonta on äärimmäisen vaikeaa, koska sillä ei ole lupaa käyttää mitään rekisteriä, josta henkilöitä voisi katsoa.
Toki nyt julkaistut tiedot ovat vielä tarkastamattomia, eli varmasti VTV räikeimpiin outouksiin puuttuu kesän mittaan. Mutta täytyy silti muistaa, että VTV toimii lähes täysin kädet sidottuina. Se saa vaatia lisäselvitystä, mutta siihen rooli sitten jääkin. VTV ei voi esimerkiksi tutkia lahjoittajien taustoja tai yhteyksiä.

Ilmoituksissa olevia virheitä suurempi ongelma on kuitenkin ilmoittamatta jääneet tukieurot. Laki on rakennettu niin, että vaalirahoituksen pimittäminen on äärimmäisen helppoa. Ja pimittämisen voi – erikoista kyllä – tehdä jopa täysin näkyvästi.

Isolla osalla kansanedustajista tukien kokonaissumma ja lahjoittajien antamat yksittäiset tukieurot eivät täsmää. Syynä on se, ettei laki velvoita ilmoittamaan alle 1 500 euron summan lahjoittajia. Eli jos yksittäinen lahjoitus on tätä pienempi, tuki näkyy ilmoituksessa vain yhteensä-luvussa. Monella merkittävän kokoisen kampanjan käyneellä kansanedustajalla tämä ”harmaan rahan” määrä on tuhansia ja taas tuhansia euroja.

– Nimet, jotka ylittävät ilmoitusrajan, on kerrottu ihan lain pykälien mukaan, eräs kansanedustaja sanoi IS:lle.

Tähän tiivistyy koko vaalirahoituksen ongelman ydin. Laki luotiin kymmenen vuotta sitten, jotta vaalirahoihin saataisiin lisää läpinäkyvyyttä. Silti monen edustajan ajatus ei liity läpinäkyvyyteen vaan tavoite on selvästi vain noudattaa lakia – eikä yhtään enempää.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt