Sateenkaaren värit kirkkoon ja siideriin

Julkaistu:

Kolumni
Tuplajuomat kaikille ja jälkiruokaviinit päälle! Valtakunnassa on kaikki loistavasti.
Se käy ilmi, kun kiinnittää huomionsa siihen, mikä Suomea näennäisesti ahdistaa.

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd), on erinomaisen perehtynyt sosiaali- ja terveysasioihin. Kalvaako uuden hallituksen sote-linja Räsäsen mieltä?

Ei toki. Päivi Räsänen on hermostunut kirkon toiminnasta.

”Kirkko, jonka jäsen olen, on ilmoittanut olevansa SETA:n Helsinki Pride 2019 virallinen kumppani. Miten kirkon oppiperusta, Raamattu, sopii yhteen aatteen kanssa, jossa häpeä ja synti nostetaan ylpeyden aiheeksi?…”

Näin Räsänen julisti maanantaina twitterissä. Hän ryyditti sanomaansa sopivasti valikoimillaan Paavalin roomalaiskirjeen jakeilla.

Räsänen erehtyi pikkuasiassa. Seta ei ole Helsinki Priden järjestäjä, vaan tapahtuman organisoi Helsinki Pride –yhteisö.

Kirkon suhteen Räsänen ei erehtynyt. Se on Priden yhteistökumppani. Muita kumppaneita ovat muiden muassa Alko, Kela, Finnair, Outokumpu ja moni, moni muu.

Kirkolle Räsäsen julistus on varmasti mieleen. Yleensä Räsäsen kannanotot aiheuttavat kymmenen tuhannen jäsenen eroamisen kirkosta. Ehkä nyt tilanne muuttuu. Ehkä kirkko saa käännettyä jäsenmäärän kasvuun, jos Räsänen jatkaa valitsemallaan linjalla.

Räsäsen tuska on varmasti kova, mutta onkohan Suomen tullin päättäjillä vielä kovempi kipu?

 

Räsäsen tuska on varmasti kova, mutta onkohan Suomen tullin päättäjillä vielä kovempi kipu?

Talouselämä kertoi tiistaina, että tullissa mietitään, pitäisikö käymällä valmistettujen makusiidereiden verotusta nostaa nyt. Uusi EU-asetus ehkä antaa tähän mahdollisuuden, jos omenasiideriin on lisätty esimerkiksi mansikkaa tai mustikkaa maun vuoksi, ja alkuperäinen omenan maku, haju ja väri ovat hävinneet.

Tuohan tietysti on makuasia. Siksi tullissa ryhdytään haistelemaan ja maistelemaan. Päätökset tehdään aistihavaintojen perusteella. Prosessi on siis ehdottoman tarkka ja taatusti puolueeton.

EU-asetuksessa on rajattu muutos koskemaan juomia, joihin on lisätty tislattua alkoholia, mutta tämä ei ilmeisesti tullia kiinnosta. Se pitää kiinni maistelukriteeristä.

Kansantaloudellisesti ja -terveydellisestikin siideriasia on mitätön, mutta langettava tuomio makutestistä voi ajaa pienen valmistajan konkurssiin. Nurin mennyttä yrittäjää lohduttanee tieto siitä, että yhteisen hyvän vuoksi kaatui.

Poliitikkojen ja virkamiesten erehtymättömyys on kaikkien tiedossa. Kun heillä riittää aikaa tällaisille ongelmille, voimme turvallisin mielin lähteä juhannuksen viettoon.

Meidät on pelastettu.

Kirjoittaja on Tekniikan Maailman päätoimittaja.

www.tekniikanmaailma.fi

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt