Adidaksen kanssa kenkien raidoista käräjöinyt yrittäjä vaati Jaajo Linnonmaalta ja Juha Perälältä 1,6 miljoonaa – hävisi jutun

Julkaistu:

Neljän raidan kengät suunnitellut yrittäjä ei sulattanut sitä, että häntä tituleerattiin radiossa ”mestariksi”. Hän vaati kunnianloukkauksesta jättikorvauksia, mutta hävisi jutun sekä käräjäoikeudessa että hovioikeudessa.
Neljän raidan kenkäyrittäjä Jarmo Viljanen vaati suosikkijuontajilta Jaajo Linnonmaalta, Juha Perälältä ja heidän työnantajaltaan Sanoma Media Finlandilta peräti 1,6 miljoonan euron korvauksia kunnianloukkauksesta.

Syynä oli Radio Suomipopin vuonna 2014 lähetetty Aamulypsy-ohjelma, missä juontajat ruotivat yrittäjän riitaa Adidaksen kanssa räväkkään tyyliinsä.

Viljanen oli tuossa vaiheessa käräjöinyt vuosia urheiluvälinejätin kanssa siitä, saako hän käyttää kenkämalleissaan neljää raitaa samalla tavoin kuin Adidas käytti kolmea raitaa. Lopputulos: ei saanut.

Perälä muun muassa oli sanonut ohjelmassa:

– (Viljanen on) mestari, siis hän on maailman luokan kenkäsuunnittelija, designeri ja hän on saanut jossain unessa, tai nähnyt näyn, massiivisen idean upeesta, upeesta logosta omille lenkkareille, jossa on neljä raitaa ja yhdessä näistä raidoista lukee sitten hänen nimensä.


Linnonmaa puolestaan oli kommentoinut Viljasen kenkiä seuraavasti:

– Näistä viivoista olisi saanut vaikka neliön, mutta kun Viljaselta on kysytty idean alkuperästä, tämä on kyllä itse sanonut sen vähän nopeuttavan myyntiä, kun se vähän muistuttaa kuitenkin tuota Adidaksen kenkää.

Viljanen kuvaili 1,6 miljoonaan euron korvausvaatimustaan oikeudelle ”symboliseksi”. Korvauksen hän oli laskenut niin, että hän saisi yhden euron per radio-ohjelman minuutti per kuulija.

Oikeus: Aamulypsy ei loukannut kunniaa

Helsingin käräjäoikeus oli jo aiemmin katsonut, etteivät juontajat syyllistyneet kunnianloukkaukseen, eikä näin ollen yrittäjä ollut oikeutettu minkäänlaisiin korvauksiin.

Samaan johtopäätökseen päätyi nyt myös Helsingin hovioikeus.

Viljanen oli pitänyt muun muassa nimityksiä ”mestari” ja ”kenkädesigneri” halventavina.


Hovioikeus totesi, etteivät nimitykset olleet erityisen negatiivisia ohjelman asiayhteydessä esitettyinäkään, vaan ne on katsottava ennemminkin kepeiksi "heitoiksi", jotka luontevasti sopivat ohjelman tyyliin.

– Aamulypsy -ohjelma on luonteeltaan selvästi viihteellinen ja kepeätyylinen. (...) Ohjelmassa on voitu esittää tavallista kärjekkäämpiä mielipiteitä sekä selvästi liioittelevia tai yliampuvia väitteitä, etenkin yhteiskunnallisesti merkittävän toiminnan harjoittajista sekä aktiivisesti julkisuuteen hakeutuneista henkilöistä, totesi hovioikeus päätöksessään.

Koska kenkäyrittäjä hävisi muutoksenhaun, hänet velvoitettiin korvaamaan juontajien ja Sanoma Media Finlandin yhteiset oikeudenkäyntikulut hovioikeudessa, yhteensä 3 000 euroa.

Ilta-Sanomat on osa Sanoma Media Finlandia.