Kookas kalpea kuristaja hämmentää asukkaita Helsingin Töölössä

Julkaistu:

Helsingin Töölössä on jo vuosien ajan ihmetelty puistossa omistajansa kanssa ulkoilevaa vaaleaa kuristajakäärmettä. Eläinlääkäri sanoo, että pytonia ei pitäisi ulkoiluttaa lainkaan, sillä Töölö ei ole sademetsä.
Töölöläinen Maria, 34, törmäsi Töölössä ulkoilevaan pytoniin ensimmäisen kerran viime vuonna loppukesästä. Viime viikonloppuna hän näki rotevan luikeron jälleen puiston nurmikolla.

Maria on kahden lapsen äiti sekä koiranomistaja, eikä hän pidä siitä, että puistossa keskellä kaupunkia ulkoilee vapaana monta metriä pitkä käärme.

– En ensinnäkään pidä mistään käärmeistä – en pienistä enkä isoista. Puistossa liikkuvasta käärmeestä tulee aika turvaton olo, hän sanoo.

Maria kertoo pelänneensä sitä, että Töölön pyton hyökkäisi esimerkiksi lapsen tai koiran kimppuun. Hän kertoo välttävänsä tästä lähtien puistoa, jossa käärme liikkuu.


Maria ihmettelee sitä, että lain mukaan koira täytyy pitää taajama-alueella kytkettyinä, mutta esimerkiksi käärmeistä ei säädöksiä ole.

– Jos koiraakaan ei saa pitää vapaana, niin miksi sitten tällaista villieläintä?

Hän sanoo kysyneensä poliisilta neuvoa siihen, saako käärmettä todella pitää puistossa vapaana ja tiedustelleensa, miten vapaana olevan kuristajakäärmeen kohdatessaan tulisi toimia.

Ilta-Sanomat näki Marian poliisilta saaman sähköpostiviestin. Viestissä poliisi kertoo asian olevan kimurantti, sillä taajama-alueen kytkemättömyysmääräykset koskevat vain koiria – eivät käärmeitä.

Maria sanoo viikonloppuna puhuneensa asiasta poliisin kanssa myös puhelimessa. Hän kertoo poliisin sanoneen, ettei puiston käärmeelle voi varsinaisesti tehdä mitään, mikäli käärme ei aiheuta varsinaista haittaa.


Ilta-Sanomat ei maanantai-iltana tavoittanut poliisia kommentoimaan asiaa.

Myös Töölö-Seuran varapuheenjohtaja Sirpa Ruotsalainen kertoo nähneensä kyseisen ”hidasliikkeisen” käärmeen Töölössä useita kertoja. Ruotsalaisen korviin ei ole kuitenkaan kantautunut, että töölöläiset olisivat käärmeestä niin sanotusti käärmeissään.

– En ole kuullut kenenkään valittavan käärmeestä, Ruotsalainen sanoo.

Hänen mukaansa käärmeen omistaja vaikuttaa tulevan hyvin juttuun pytoninsa kanssa.


Suomen herpetologisen yhdistyksen puheenjohtaja, eläinlääkäri Johanna Raulio sanoo, ettei kerta ole ensimmäinen, kun hän kuulee jonkun ulkoiluttavan Suomessa pytonia. Hän arvelee näkemiensä kuvien perusteella, että kyseessä olisi burmanpyton, joka on väriltään amelanistinen.

Raulio vakuuttaa, ettei käärme ole puistossa vaaraksi.

– Se tuskin on minkäänlaiseksi vaaraksi ympäristölle. Voin melkein laittaa siitä pääni pantiksi, hän sanoo.

– Kun käärme otetaan peloissaan ulos omasta terraariostaan, ei sillä ole yleensä ruoka mielessä.

Raulio toteaa, että maailmalla on toki tapahtunut vahinkoja, joissa valtava pyton on kuristanut omistajansa hengiltä tai muutoin hyökännyt jonkun kimppuun.

Lue lisää: Seitsenmetrinen pyton söi naisen Indonesiassa – sandaalit ja viidakkoveitsi löytyivät käärmeen vierestä

– Mikään eläin ei varmasti ole sataprosenttisen turvallinen, mutta en ole koskaan kuullut, että ulkoilutustilanteessa olisi sattunut mitään, Raulio sanoo.


Vaikka Raulio ei näekään pytonissa riskiä ympäristölle, hän toteaa, että käärme on väärässä paikassa ulkona terraariostaan. Raulio sanookin, että Suomen herpetologinen yhdistys suhtautuu nihkeästi trooppisten eläinten ulkoiluttamiseen.

– Niillä pitäisi olla tietty ilmankosteus ja tietty lämpötila, ja väitän, että käärme on aika stressaantunut, kun se raahataan johonkin puistoon, jossa liikkuu paljon ihmisiä ja pyöräilijöitä ja kaikkea.

– Sillä on siis iso stressi tilanmuutoksesta, ja myöskin fyysiset olosuhteet ovat väärät. Parikymmentä lämpöastettakin on niille liian vähän. Pytonit ovat sademetsäeläimiä, eikä täällä ole sademetsäolosuhteita.

Raulio on itsekin käärmeharrastaja, ja häntä ihmetyttää sekin, miksi joku haluaa tieten tahtoen pelotella ihmisiä käärmeellä puistossa.

– Minun mielestäni käärmeen ulkoiluttaminen on hyvin tyhmää, hän tiivistää.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt