Joku vaani Kalevia parkkipaikalla – pian soi puhelin ja alkoi kahden tunnin painajainen: ”Miten ihminen voi mennä noin halpaan”

Julkaistu:

Valepoliisit onnistuivat huijaamaan Kalevin tililtä 3 500 euroa.
Tapahtumien ketju lähti liikkeelle Keravalla toimivan auton varaosia myyvän tavaratalon parkkipaikalta.

Keravalainen eläkeläismies Kalevi (nimi muutettu), 69, asioi liikkeessä maanantaina. Hän jätti autonsa kaupan pihalle parkkiin. Sitä hän ei tiennyt, että ilmeisesti joku tarkkaili häntä parkkipaikalla salaa, kirjasi ylös rekisterinumeron ja selvitti Kalevin nimen ja yhteystiedot.

Kalevi oli juuri päässyt kotiin, kun puhelin soi.

– Puhelimessa herra esitteli itsensä Keravan poliisiksi. Hän kysyi, oletko ollut äskettäin kaupungilla.

Soittaja selitti, että tavaratalosta oli soitettu heille.

– Poliisi kertoi, että minun autooni oli yritetty murtautua sillä aikaa, kun olin asioimassa. Poliisi kertoi, että yksi rosvoista on saatu kiinni. Sitten hän sanoi, että tulisitko parkkipaikalle, tässä etsitään toisia rosvoja.

 

Poliisi kertoi puhelimessa, että he ovat siviiliautossa. Hän sanoi, että huomasitko, että sinua seuraa kaksi autoa.

Soittaja sanoi Kaleville, ettei hänen pidä missään tapauksessa sulkea puhelinta. Se on erittäin tärkeää tutkimuksen ja ennen kaikkea Kalevin turvallisuuden kannalta. Kalevia seurataan.

Soittaja pyysi Kalevia myös ottamaan pankkikortin mukaan.

Kalevi ajoi takaisin parkkipaikalle. Hän ei nähnyt poliisiautoa eikä poliiseja.

– Poliisi kertoi puhelimessa, että he ovat siviiliautossa. Hän sanoi, että huomasitko, että sinua seuraa kaksi autoa.

Kalevi sanoi soittajalle, että valitettavasti hänellä ei olekaan pankkikorttia mukana. Kortti on lompakossa, ja hän unohti sen mökille Karkkilaan.

– Poliisi sanoi, ettei se haittaa. Nyt lähdetään ajamaan mökille.

Soittaja ohjeisti Kalevia, että hänen pitää ajaa rauhallisesti. Poliisi seuraisi koko ajan perässä.

 

Minä, vanha mies, olin siinä vaiheessa jo hiestä märkänä.

Kun Kalevi kertoi, että hänen on pakko ilmoittaa vaimolle Karkkilaan menosta, vastasi soittaja, ettei se ole tarpeen. Poliisista lähtisi partio käymään vaimon luona.

Kalevi lähti ajamaan Karkkilan mökille. Hän oli koko ajan puheyhteydessä soittajaan.

Vähän ennen mökkiä hän sai soittajalta ohjeen, että hänen täytyy nopeasti hakea lompakko mökiltä ja ajaa takaisin Karkkilaan. Hän on suuressa vaarassa, puhelimessa kerrottiin.

– Minä, vanha mies, olin siinä vaiheessa jo hiestä märkänä.

Karkkilan lähellä Kalevi sai ohjeen ajaa paikallisen marketin pihan perälle. Hänen piti olla vähän aikaa sisällä autossa ja pistää ovet lukkoon.

– Sitten sanottiin, että nyt otat lompakosta pankkikortin, menet siitä hiekkakäytävää pitkin ja heität kortin heinikkoon. Sillä tavalla he saavat yhden rosvon kiinni.

 

Posahti kuin leka päähän, miten ihminen voi mennä noin halpaan.

Kalevi toimi ohjeen mukaan. Kun Kalevi palasi autolle, soittaja kysyi puhelimessa kortin pin-koodia.

– Olin siinä vaiheessa henkisesti poikki, kaksi tuntia olin pitänyt puhelinta korvassa. Minut oli manipuloitu niin täydellisesti, että minä hölmö annoin pin-koodin.

Kalevi sanoo, että hänet kypsytettiin kuin paistinpannulla.

Ulkomaailmaan hän ei saanut pitää yhteyttä. Hänelle uskoteltiin, että rosvojoukko seuraa häntä ja että hän on avainhenkilö rosvojen paljastamisessa.

– Sanoin kyllä soittajalle, että eihän näitä pankkitietoja saa antaa puhelimessa. Hän sanoi, että hän on juuri Osuuspankissa kuolettamassa korttia, että sinun on pakko se nyt antaa.

Kun Kalevi oli antanut kortin ja ilmoittanut pin-koodin, soittaja ilmoitti Kaleville, että rosvot on pidätetty ja Kalevi voi lähteä ajelemaan kotiin päin.

Kotiin ajaessaan Kalevi soitti vaimolle.

Paljastui, ettei kotona ollut käynyt poliisin yksikköä. Kaleville valkeni, että hän oli joutunut juonikkaan petoksen uhriksi.

– Posahti kuin leka päähän, miten ihminen voi mennä noin halpaan.

Vaimo kuoletti heti Kalevin tilit. Hän teki sähköisen rikosilmoituksen tapauksesta.

Poliisista vahvistettiin Ilta-Sanomille, että tapauksesta on kirjattu rikosilmoitus.

Jälkeenpäin selvisi, että Kalevin tililtä oli nostettu neljässä erässä yhteensä 3 500 euroa. Osa nostoista on suoraan pankkitililtä ja osa luoton puolelta.

Kalevi ihmettelee, miten joku pystyi niin hyvin huijaamaan tervejärkistä miestä.

– Tunnen poliiseja, ja hän (valepoliisi) oli ihan kuin poliisimiehet ovat. Hän puhui kirjakieltä ja suomalaisella aksentilla. Siinä ehdittiin parin tunnin aikana puhua ummet ja lammet.

Äänen perusteella soittaja vaikutti nuorehkolta mieheltä.

 

Ne saivat minut jotenkin manipuloitua, minua vietiin kuin pässiä narusta.

Kalevi kertoo, että soittaja kyseli puhelun aikana kaikenlaista. Kun Kalevi oli mökillä, tämä uteli, onko siellä arvoesineitä.

Kalevi ei koko aikana nähnyt soittajaa. Hän huomasi Karkkilaan ajaessaan, että perässä tulee joku auto. Hänelle kerrottiin puhelimessa, että kyseessä on seuranta-auto.

Yhden näköhavainnon Kalevi teki. Kun hän oli marketin pihalla ja heitti pankkikortin heinikkoon, hän huomasi, että metsästä tulee lippalakkinen henkilö noutamaan korttia.

Aiemmin Kalevia ei ole kertomansa mukaan yhtä pahasti petkutettu. Etelässä häneltä on kerran varastettu lompakko. Nyt suomalainen valepoliisi kumppaneineen ajatti hänet ansaan.

– Ne saivat minut jotenkin manipuloitua, minua vietiin kuin pässiä narusta. Ja sitten he puhuivat, että sinun omasta turvallisuudestasi on kiinni. Sinua seurataan, rosvojoukko on kintereilläsi.

Kokemus on ottanut koville.

– Olen henkisesti väsynyt, uni ei meinaa tulla muuta kuin pillereiden voimalla.