”Miten olisi tonni mieheen?” – Rahaa 14-vuotiaalta pojalta vaatinut poliisi tuomittiin sakkoihin

51-vuotias vanhempi konstaapeli kutsui 14-vuotiaan pojan perheineen poliisitalon tyhjään aulaan ja vaati heiltä rahaa mielipahansa hyvittämiseksi.

Helsingin käräjäoikeus 11. kesäkuuta 2019.

17.6.2019 15:13

Helsingin poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli on tuomittu Helsingin käräjäoikeudessa virkavelvollisuuden rikkomisesta sakkoihin.

51-vuotias poliisimies sai rangaistuksekseen yhteensä 40 päiväsakkoa, mikä hänen tuloillaan tarkoittaa 1 360 euroa.

Helsingin Sanomien mukaan vanhempi konstaapeli on tapauksen vuoksi ollut aiemmin erotettuna kuukauden määräajaksi.

Lehden mukaan asiassa käynnistetään nyt uusi kurinpitomenettely, missä harkitaan, aiheuttaako tuomio lisää kurinpidollisia seuraamuksia.

Sakkotuomio tuli hyvin erikoisesta tapahtumasarjasta, mikä juontaa juurensa vappuaattona 2017 kuvattuun videoon.

Vanhempi konstaapeli oli kyseisenä vappuaattona työvuorossa partiokaverinsa kanssa Helsingin rautatieasemalla.

Kun he poistivat asemalta henkilöä, heistä kuvattiin video, joka ladattiin pian YouTubeen otsikolla ”Rasistiset poliisit pidättävät nuoren maahanmuuttajan ilman syytä”.

Nähtyään videon vanhempi konstaapeli teki tutkintapyynnön törkeästä kunnianloukkauksesta ja haitanteosta virkamiehelle.

Kun selvisi, että videon lataajaksi epäilty oli 14-vuotias poika, Helsingin poliisilaitoksen rikoskomisario päätti esitutkinnan, sillä poika ei ollut ikänsä puolesta rikosoikeudellisessa vastuussa.

Uhkaili vankeudella

14-vuotiaan pojan vanhemmat kuulivat videosta siinä vaiheessa, kun lastensuojelusta soitettiin heille. Pojan isä käski poikaansa ottamaan videon heti pois netistä ja poika tekikin niin.

Juttu ei kuitenkaan jäänyt siihen. Paria päivää myöhemmin videolla näkynyt vanhempi konstaapeli soitti pojan äidille.

Vanhempi konstaapeli kertoi harkitsevansa tuntuvien korvausten, jopa 10 000 euron, hakemista pojalta.

Tehostaakseen viestiään vanhempi konstaapeli sanoi, että jos poika olisi ollut paria viikkoa vanhempi, tämä olisi voinut joutua kahdeksi vuodeksi vankilaan.

Äiti kertoi poikansa poistaneen videon ja katuvansa tekoaan, mutta vanhempi konstaapeli ei hellittänyt.

Vanhempi konstaapeli ehdotti, että he tapaisivat Pasilan poliisitalo 2:n edessä runsaan kahden viikon päästä iltaseitsemältä perjantaina.

”Miten olisi tonni mieheen?”

Kun äiti, isä ja poika menivät sovittuna päivänä poliisitalolle, vanhempi konstaapeli odotti heitä siellä partiokaverinsa kanssa. Molemmat poliiseista olivat virkapuvuissaan.

Poliisitalo oli mennyt kiinni jo aiemmin, ja kun poliisit saattoivat perheen ainoastaan poliisitalon aulaan, äiti haistoi palaneen käryä.

Vanhempi konstaapeli kertoi videon aiheuttamasta mielipahasta ja siitä, että jos asia etenisi oikeuteen, perhe joutuisi maksamaan kenties jopa tuhansien eurojen korvaukset.

Poika pyysi anteeksi ja antoi poliiseille kirjoittamansa anteeksipyyntökirjeen. Se ei riittänyt.

– Miten olisi tonni mieheen? vanhempi konstaapeli ehdotti.

Kun äiti pyysi tätä kirjallisena, vanhemman konstaapelin partiokaveri kätteli 14-vuotiasta poikaa ja sanoi, että tämä oli hänen osaltaan tässä. Hänellä ei ollut mitään vaatimuksia asiassa.

Vanhempi konstaapeli oli kuitenkin jatkanut:

– Miten olisi 500 euroa?

Äiti oli vastannut, että jos vanhempi konstaapeli lähettäisi pyynnön sähköpostitse, hän keskustelisi asiasta vielä lakimiehensä kanssa.

Vanhempi konstaapeli kiisti

Seuraavana päivänä vanhempi konstaapeli lähetti kuin lähettikin sähköpostia äidille. Siitä tuli yksi avaintodisteista oikeudessa.

Sähköpostissaan vanhempi konstaapeli uudisti pyyntönsä 500 eurosta ja lähetti vielä tilinumeronsakin talletusta varten.

Vanhempi konstaapeli kiisti oikeudessa pyytäneensä rahaa ja sanoi lähettäneensä sähköpostin äidin pyynnöstä.

Vanhemman konstaapelin mukaan äiti oli uhkaillut häntä lakimiesystävällään, ja että äiti oli muutenkin ollut aloitteellinen osapuoli tapaamisen järjestämisessä.

Käytti hyväkseen poliisin virka-asemaa

Käräjäoikeus kuitenkin päätyi pitämään äidin versiota uskottavampana, sillä sitä tuki sähköpostiviestin lisäksi isän yhdenmukainen kertomus tapahtumista.

Äidin versiota tuki myös se, että kun äiti oli kieltäytynyt jatkamasta asian selvittelyä sähköpostitse, vanhempi konstaapeli oli lähettänyt hänelle viestin, missä ihmetteli äidin suhtautumista ja muistutti, että käräjäkäsittely olisi pojalle todella rankka juttu.

Helsingin käräjäoikeus totesi poliisin syyllistyneen virkavelvollisuuden rikkomiseen.

– Vanhempi konstaapeli on omassa asiassaan vahingonkorvausta vaatiessaan käyttänyt hyväksi poliisin virka-asemaa, mikä on ollut omiaan vaarantamaan luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?